Εκατοντάδες άνθρωποι παραβρέθηκαν στις κηδείες των 54 νεκρών από τη βομβιστική επίθεση της Κυριακής στο Πακιστάν. Μεταξύ των νεκρών ήταν και πέντε παιδιά, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 200.
Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση σε πολιτική συγκέντρωση υπέρ ιερωμένου των Ταλιμπάν. Ωστόσο φαίνεται πως εντάσσεται στις συγκρούσεις που σχετίζονται με τις διαιρέσεις μεταξύ ισλαμιστικών ομάδων, οι οποίες έχουν ισχυρή παρουσία σε περιοχές όπως το Μπατζούρ, στην επαρχία Χιμπέρ Παχτουνχάουα, που συνορεύει με το Αφγανιστάν. Στόχος της επίθεσης ήταν το πολιτικό κόμμα Jamiat Ulema Islam που έχει δεσμούς με τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.
Την ώρα της επίθεσης, συνωστισμένοι μέσα σε μια σκηνή βρίσκονταν περίπου 1.000 άτομα. Σύμφωνα με την αστυνομία, η αρχική έρευνα έδειξε ότι η περιφερειακή θυγατρική της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, αντίπαλος των Ταλιμπάν, θα μπορούσε να ευθύνεται για την επίθεση, ενώ ένας αναλυτής ασφαλείας του Πακιστάν υπέδειξε ως πιθανούς ύποπτους αποσχισθείσες φατρίες των Ταλιμπάν του Πακιστάν.
Ο πακιστανικός στρατός πέρασε χρόνια πολεμώντας τους Ταλιμπάν του Πακιστάν, γνωστούς και ως Tehreek-e-Taliban Pakistan, ή TTP, στο Μπατζούρ, πριν κηρύξει την περιοχή καθαρή από μαχητές το 2016. Αλλά το κόμμα Jamiat Ulema Islam, με επικεφαλής τον σκληροπυρηνικό κληρικό και πολιτικό Ο Φαζλουρ Ραχμάν, παρέμεινε ισχυρή πολιτική δύναμη.
Τη Δευτέρα, η αστυνομία πήρε καταθέσεις από κάποιους από τους τραυματίες σε νοσοκομείο στο Χαρ, την κύρια πόλη της περιοχής. Ο Σαουκάτ Αμπάς, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, είπε ότι η αστυνομία έχει σημειώσει πρόοδο στην έρευνά της, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Το Ισλαμικό Κράτος στην επαρχία Χορασάν, το οποίο η αστυνομία αναγνώρισε ως ύποπτο για την επίθεση, εδρεύει στη γειτονική επαρχία Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν και είναι αντίπαλος των Αφγανικών Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα.
Ο Πακιστανός αναλυτής ασφαλείας Μαχμούντ Σαχ είπε ότι πίσω από την επίθεση μπορεί να βρίσκονται και αποσχισθείσες φατρίες των Πακιστανών Ταλιμπάν. Είπε ότι ορισμένα μέλη του TTP είναι γνωστό ότι δεν υπακούουν στην ανώτατη ηγεσία τους για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις, όπως και αποσχιστικές φατρίες της ομάδας.
Ο Σαχ είπε ότι τέτοιες φατρίες θα μπορούσαν να είχαν διαπράξει την επίθεση για να προκαλέσουν «σύγχυση, αστάθεια και αναταραχή ενόψει των εκλογών».
Το κόμμα του Ραχμάν ετοιμάζεται να διεκδικήσει εκλογές, οι οποίες αναμένονται τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Ο Αμπντούλ Ρασίντ, ένας από τους ανώτερους ηγέτες του κόμματος, είπε ότι η βομβιστική επίθεση είχε στόχο να αποδυναμώσει το κόμμα, αλλά ότι «τέτοιες επιθέσεις δεν μπορούν να αποτρέψουν την αποφασιστικότητά μας».
Το κόμμα του Ραχμάν είναι μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία τον Απρίλιο του 2022 εκδιώκοντας τον πρώην πρωθυπουργό Ιμράν Χαν μέσω ψηφοφορίας μη εμπιστοσύνης στο νομοθετικό σώμα.
Ο Σαρίφ τηλεφώνησε στον Ραχμάν για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και να διαβεβαιώσει τον ιερέα ότι αυτοί που ενορχήστρωσαν την επίθεση θα τιμωρηθούν. Ο Χαν καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση την Κυριακή και οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ρωσίας στο Ισλαμαμπάντ καταδίκασαν επίσης την επίθεση.
Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν καταδίκασαν την επίθεση, λέγοντας ότι η επίθεση είχε σκοπό να βάλει τους ισλαμιστές ο ένας εναντίον του άλλου. Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Αφγανικών Ταλιμπάν, έγραψε σε tweet ότι «τέτοια εγκλήματα δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με κανέναν τρόπο».
Η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες πριν φτάσει στο Ισλαμαμπάντ ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ, όπου υπέγραψε νέες συμφωνίες για την ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών δεσμών για να σηματοδοτήσει μια δεκαετία του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν, ένα εκτεταμένο πακέτο στο πλαίσιο του οποίου η Κίνα έχει επενδύσει 10 δισ. δολάρια στο Πακιστάν για διάστημα μεγαλύτερο από 10 χρόνια.
«Δεν θα ανεχτούμε κανένα εμπόδιο στον δρόμο της φιλίας με την Κίνα», είπε ο Σαρίφ, καθώς στεκόταν δίπλα του. Ορισμένοι Κινέζοι υπήκοοι έχουν επίσης γίνει στόχος μαχητών στο βορειοδυτικό Πακιστάν και αλλού.
Ο Ραχμάν, ο οποίος έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό την κυβέρνηση των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, έχει επιζήσει τουλάχιστον δύο γνωστών βομβιστικών επιθέσεων το 2011 και το 2014, όταν βομβαρδισμοί κατέστρεψαν το αυτοκίνητό του.
Η επίθεση της Κυριακής ήταν μία από τις χειρότερες στο βορειοδυτικό Πακιστάν την τελευταία δεκαετία. Το 2014, 147 άνθρωποι, κυρίως μαθητές, σκοτώθηκαν σε επίθεση των Ταλιμπάν σε σχολείο του στρατού στην Πεσαβάρ.
Τον Ιανουάριο, 74 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση σε τζαμί στην Πεσαβάρ. Και τον Φεβρουάριο, περισσότεροι από 100 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους αστυνομικοί, έχασαν τη ζωή τους σε βομβιστική επίθεση σε τζαμί μέσα σε συγκρότημα υψίστης ασφαλείας που στεγάζει το αρχηγείο της αστυνομίας της Πεσαβάρ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας