Η κινεζική κρατική εφημερίδα Global Times χαρακτήρισε σήμερα τη σύνοδο κορυφής της G7 «αντικινεζικό εργαστήρι», ενώ το Πεκίνο κάλεσε τον πρέσβη της Ιαπωνίας για να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά του και επέκρινε τη Βρετανία για ανακοινώσεις της εναντίον της Κίνας μέσα στο Σαββατοκύριακο. Δηλώσεις που το Πεκίνο αντιλαμβάνεται ως εχθρικές και καθαρά αντικινεζικές.
Η Κίνα έχει ήδη εκφράσει «τη βαθιά της δυσαρέσκεια» για την κοινή ανακοίνωση της Ομάδας των Εφτά, στην οποία την επικρίνουν για σειρά θεμάτων από τη Νότια Σινική θάλασσα και τα ανθρώπινα δικαιώματα ως τις παρεμβάσεις της στα εσωτερικά ζητήματα των χωρών της G7.
Οι χώρες της Ομάδας των Εφτά ζήτησαν στην κοινή τους ανακοίνωση από την Κίνα «να μην επιδίδεται σε παρεμβατικές ενέργειες» στα εσωτερικά τους και εξέφρασαν «την ανησυχία τους» για τα ανθρώπινα δικαιώματα, «κυρίως στο Θιβέτ και τη Σιντζιάνγκ». Παράλληλα υπογράμμισαν «τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλες τις πλευρές του στενού της Ταϊβάν» και δήλωσαν «εξαιρετικά ανήσυχες» για την κατάσταση στη Νότια Σινική θάλασσα, κατηγορώντας εμμέσως το Πεκίνο για «εξαναγκασμό».
Σε απάντηση, το Σάββατο, το Πεκίνο εξέφρασε «την έντονη δυσαρέσκειά του και τη σθεναρή του αντίθεση και υπέβαλε επίσημη διαμαρτυρία στην Ιαπωνία, χώρα που φιλοξένησε τη σύνοδο, καθώς και προς τις άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές».
Σήμερα στο κεντρικό της άρθρο, με τίτλο «η G7 έχει καταλήξει ένα αντικινεζικό εργαστήρι», η Global Times ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ ασκούν μεγάλες πιέσεις για να δημιουργήσουν ένα αντικινεζικό δίκτυο στον δυτικό κόσμο».
«Δεν πρόκειται απλώς για κατάφωρη παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας και για δυσφήμησή της, αλλά και για μια απροκάλυπτη τάση για σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών», πρόσθετε το άρθρο.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην ανακοίνωση της G7 και, χθες αργά, επεσήμανε ότι κάλεσε τον πρέσβη της Ιαπωνίας στο Πεκίνο στο πλαίσιο των διαμαρτυριών της προς τη χώρα που φιλοξένησε τη σύνοδο της G7.
Ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Σουν Ουεϊντόνγκ δήλωσε ότι η Ιαπωνία συνεργάστηκε με τις άλλες χώρες στη σύνοδο της G7 «σε ενέργειες και κοινές ανακοινώσεις (…) με στόχο να δυσφημήσουν την Κίνα, να παρέμβουν ωμά στις κινεζικές εσωτερικές υποθέσεις, να παραβιάσουν τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και το πνεύμα των τεσσάρων πολιτικών κειμένων μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας», μια αναφορά στην Κοινή Δήλωση Κίνας- Ιαπωνίας του 1972.
Από την πλευρά του ο Ιάπωνας πρέσβης Χιντέο Ταρούμι απάντησε ότι είναι «φυσικό» η G7 να αναφέρεται σε ζητήματα κοινής ανησυχίας, όπως και έχει κάνει στο παρελθόν, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να το πράττει στο μέλλον εφόσον η Κίνα δεν αλλάζει τη στάση της.
Η Ρωσία, στενός σύμμαχος της Κίνας που έγινε επίσης στόχος επικρίσεων στην ανακοίνωση της G7με φόντο το ουκρανικό, χαρακτήρισε τη σύνοδο «εκκολαπτήριο» αντιρωσικής και αντικινεζικής υστερίας.
Ξεχωριστά η κινεζική πρεσβεία στη Βρετανία κάλεσε χθες το Λονδίνο να σταματήσει να δυσφημίζει την Κίνα, αφού ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι το Πεκίνο αποτελεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια πρόκληση για την ασφάλεια και την ευημερία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας