Η Ινδία επέβαλε μακράν τον υψηλότερο αριθμό αποκλεισμών και διακοπών της πρόσβασης στο Διαδίκτυο παγκοσμίως το 2022, δήλωσε την Τρίτη η μη κυβερνητική οργάνωση Access Now στην έκθεση που δημοσίευσε σήμερα. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο για την ελευθερία και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, η Ινδία καταλαμβάνει για 5η συνεχή χρονιά την πρώτη θέση στη λίστα των χωρών που επιβάλλουν αποκλεισμούς χρηστών στο Διαδίκτυο.
Από τις 187 διακοπές λειτουργίας του Διαδικτύου που καταγράφηκαν παγκοσμίως από την Access Now, οι 84 πραγματοποιήθηκαν στην Ινδία, συμπεριλαμβανομένων 49 στην περιοχή του Κασμίρ που υπάγεται διοικητικά στην Ινδία, ανέφερε η ομάδα υπεράσπισης των ψηφιακών δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
«Οι αρχές διέκοψαν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο τουλάχιστον 49 φορές στο Κασμίρ λόγω της πολιτικής αστάθειας και βίας, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς 16 διαδοχικών παραγγελιών για τριήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022», προστίθεται στην έκθεση της εποπτικής οργάνωσης.
Το Κασμίρ είναι εδώ και πολύ καιρό ένα πεδίο εκδήλωσης σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ της Ινδίας και του αντιπάλου Πακιστάν, που διεκδικούν αμφότερες τον πλήρη έλεγχο της περιοχής, αλλά κυβερνούν μόνο τμήματά της.
Τον Αύγουστο του 2019, η κυβέρνηση του ινδουιστικού εθνικιστικού Κόμματος Bharatiya Janata, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Narendra Modi, απέσυρε την αυτονομία της πολιτείας Τζαμού και Κασμίρ με μουσουλμανική πλειοψηφία, χωρίζοντάς την σε δύο εδάφη υπό ομοσπονδιακή διοίκηση.
Έκτοτε, η κυβέρνηση επιβάλλει τακτικά περιορισμούς στις επικοινωνίες στην περιοχή για λόγους ασφαλείας, τους οποίους οργανώσεις για τα δικαιώματα έχουν καταδικάσει και περιγράφει ως μέτρα για την καταστολή της διαφωνίας.
Οι μαχητές πολεμούν την κυριαρχία της Ινδίας στο Κασμίρ για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Η χώρα της Νότιας Ασίας κατηγορεί το Πακιστάν για την πυροδότηση της εξέγερσης. Το Ισλαμαμπάντ αρνείται τους ισχυρισμούς.
Ακολουθούν Ουκρανία και Ιράν στη λίστα
Αν και η Ινδία ηγήθηκε για άλλη μια φορά στον κόσμο στις διακοπές λειτουργίας του Διαδικτύου, το 2022 σηματοδότησε την πρώτη φορά από το 2017 που υπήρξαν λιγότερες από 100 διακοπές λειτουργίας στη χώρα, είπε ο φύλακας.
Η Ουκρανία ήταν δεύτερη στη λίστα, με τον ρωσικό στρατό να κόβει την πρόσβαση στο διαδίκτυο τουλάχιστον 22 φορές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους.
Η Ουκρανία ακολουθήθηκε στη λίστα από το Ιράν, όπου οι αρχές επέβαλαν 18 τερματισμούς λειτουργίας του Διαδικτύου το 2022 ως απάντηση στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης.
Με πληροφορίες από το Reuters
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας