Αξιωματούχοι της φορολογικής υπηρεσίας στην Ινδία προχώρησαν σε έρευνα στα γραφεία του BBC στο Νέο Δελχί και το Μουμπάι, μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη μετάδοση ντοκιμαντέρ για τον ρόλο του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στις αντιμουσουλμανικές ταραχές το 2002.
Η Ινδία απαγόρευσε το ντοκιμαντέρ «India: The Modi Question» (Ινδία: Το ζήτημα Μόντι) τον περασμένο μήνα και οι αρχές προσπάθησαν να σταματήσουν τις προβολές του προγράμματος και να περιορίσουν τα βίντεο του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας αντιδράσεις και καταγγελίες για επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας επίσης χαρακτήρισε το ντοκιμαντέρ «προπαγανδιστικό έργο που έχει σχεδιαστεί για να προωθήσει μια ιδιαίτερα απαξιωτική αφήγηση χωρίς καμία αντικειμενικότητα».
Το BBC, απαντώντας σε αυτές τις αιτιάσεις, ανέφερε ότι το ντοκιμαντέρ ήταν αποτέλεσμα «αυστηρής έρευνας» και περιλάμβανε ένα ευρύ φάσμα φωνών και απόψεων. «Προσφέραμε στην ινδική κυβέρνηση το δικαίωμα να απαντήσει στα ζητήματα που τέθηκαν στο ντοκιμαντέρ, αλλά αρνήθηκε να απαντήσει», ανέφερε στη δήλωσή του το δίκτυο.
Κατά τη διάρκεια των βίαιων ταραχών το 2002, με συγκρούσεις ανάμεσα σε ινδουιστές και μουσουλμάνους, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι. Αφορμή για τις ταραχές ήταν πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε τρένο με ινδουιστές επιβάτες, οδηγώντας στο θάνατο 60 ανθρώπων.
Ακολούθησε σειρά επιθέσεων εναντίον μουσουλμανικών κοινοτήτων, με τον τελικό απολογισμό να ξεπερνά τους 1.000 νεκρούς και ανάμεσα στα θύματα βρίσκονταν πολλές γυναίκες και παιδιά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας