Δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια από την τελευταία δημόσια εμφάνισή του και μόλις δύο εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση φερόμενης επιστολής του με την οποία τασσόταν υπέρ της ειρηνευτικής διαδικασίας με τις αρχές του Αφγανιστάν, ο μονόφθαλμος ηγέτης «φαντομάς» των Ταλιμπάν, μουλάς Ομάρ, ανακοινώθηκε χθες -αρχικά από την Καμπούλ και μετέπειτα από την Ουάσινγκτον- πως είναι νεκρός, εδώ και πάνω από δύο χρόνια!
«Απεβίωσε μυστηριωδώς σε νοσοκομείο στο Καράτσι (νότιο Πακιστάν) τον Απρίλιο του 2013», δήλωσε ο εκπρόσωπος των αφγανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Χάσιμπ Σεντίκι (δύο χρόνια δηλαδή μετά την εξόντωση, επίσης στα πακιστανικά εδάφη, του ηγέτη της Αλ Κάιντα και τρομοκρατικού «διδύμου» του, Οσάμα Μπιν Λάντεν, σε επιδρομή των Αμερικανών).
Προς το παρόν παραμένει άγνωστο ποιος είναι ο πληροφοριοδότης της Καμπούλ και κυρίως πότε ακριβώς ενημερώθηκαν σχετικά οι αρχές του Αφγανιστάν. Ανάλογους ισχυρισμούς είχε διατυπώσει στις αρχές του μήνα η εξτρεμιστική ομάδα Feday-e-Mahaz, που έχει αποσχιστεί από τους Ταλιμπάν.
Αφγανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η πληροφορία διαβιβάστηκε στην Καμπούλ κατευθείαν από την κυβέρνηση του Πακιστάν, όπου ο μουλάς Ομάρ εκτιμάται ότι είχε καταφύγει από το 2001, μετά την ανατροπή του σκληρού θεοκρατικού καθεστώτος τους από τη στρατιωτική επέμβαση των Αμερικανών.
Χθες πάντως το πακιστανικό ΥΠΕΞ δήλωσε άγνοια. Ενώ εκπρόσωπος των Αφγανών Ταλιμπάν ισχυρίστηκε στο βρετανικό δίκτυο SkyNews ότι «ο μουλάς Ομάρ είναι ζωντανός και ηγείται του κινήματος», το οποίο ίδρυσε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 στις απαρχές του αφγανικού εμφυλίου, με «εφόδιο» και την πολύτιμη εμπειρία του από τη συμμετοχή του στον πόλεμο κατά των Σοβιετικών εισβολέων στο Αφγανιστάν, στα τέλη της δεκαετίας του ’70.
Σε κάθε περίπτωση, η δημοσιοποίηση της είδησης του θανάτου του μουλά Ομάρ γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, μόλις δύο 24ωρα πριν από τον νέο γύρο διαβουλεύσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και της Καμπούλ. Ηδη η έναρξη του ειρηνευτικού διαλόγου έχει κάνει ακόμη πιο βαθύ το ρήγμα στους κόλπους των Αφγανών Ταλιμπάν, που στο μεσοδιάστημα «αποδεκατίζονται» και από αποσκιρτήσεις μαχητών τους στις τάξεις του σοβαρότερου πια αντιπάλου τους στην περιοχή: του «Ισλαμικού κράτους».
Περαιτέρω διάσπαση
Ορισμένοι αναλυτές, όπως ο Ιγιάζ Χαν, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Πεσαβάρ, υποστηρίζουν ότι με τον θάνατο του ηγέτη τους «οι Ταλιμπάν θα διασπαστούν περαιτέρω, εκατέρωθεν των συνόρων» κι ότι «θα σπεύσουν να ενταχθούν στη νέα αναδυόμενη δύναμη στην περιοχή, στο «Ι.Κ.»».
Αντιθέτως πηγή της Wall Street Journal αναφέρει ότι «η δημοσιοποίηση της είδησης του θανάτου του μουλά Ομάρ στοχεύει στο να γεφυρωθεί το χάσμα στους Ταλιμπάν» ως ανάχωμα στο «Ι.Κ.» -που προελαύνει πια και στα αφγανικά εδάφη- εξ’ ου και «έχει ληφθεί απόφαση το κίνημα να μείνει ενωμένο (...) με την επιλογή ενός νέου Αμίρ, τουτέστιν νέου ηγέτη, που θα είναι κοινά αποδεκτός» από όλες τις φράξιες.
Ως επικρατέστεροι διάδοχοι στην ηγεσία των Ταλιμπάν φέρονται ο νυν υπαρχηγός τους μουλάς Αχτάρ Μανσούρ και ο γιος του μουλά Ομάρ, Μοχάμεντ Γιακούμπ, ο ρόλος του οποίου αναβαθμίστηκε πρόσφατα, προφανώς όχι τυχαία.
Σε χθεσινή ανακοίνωση της αφγανικής κυβέρνησης τονίζεται εν τω μεταξύ με νόημα ότι «η κυβέρνηση του Αφγανιστάν πιστεύει πως το έδαφος για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών είναι περισσότερο γόνιμο τώρα σε σύγκριση με το παρελθόν και συνεπώς καλεί όλες τις ένοπλες οργανώσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να λάβουν μέρος στην ειρηνευτική διαδικασία»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας