Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Μετανάστης μεταφέρεται νεκρός σε επαρχία της Ταϊλάνδης | AP Photo/Sumeth Panpetch

«Μεσόγειος» μεγατόνων στον κόλπο της Ταϊλάνδης

Μια άλλη απίστευτη τραγωδία βρίσκεται σε εξέλιξη στη νοτιοανατολική Ασία, η οποία απειλεί να μετατρέψει τον κόλπο της Ταϊλάνδης σε απέραντο νεκροταφείο.

Χιλιάδες άνθρωποι, τους οποίους οι διεθνείς οργανώσεις υπολογίζουν ότι μπορεί να φτάνουν ακόμη και τους 8.000, βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε σκάφη στη θάλασσα εδώ και μέρες ενώ οι προμήθειές τους σε τρόφιμα και νερό εξαντλούνται.

Ήδη μία από αυτές τις βάρκες, με εκατοντάδες, επιβαίνοντες εξέπεμψε σήμα SOS.

Το μήνυμα ανέφερε ότι το σκάφος πλέει ακυβέρνητο επί τρεις ημέρες, εγκαταλελειμμένο από καπετάνιο και πλήρωμα και οι επιβάτες του δεν έχουν νερό και τρόφιμα εδώ και τρεις ημέρες.

AP Photo/Vincent Thian

Οι μετανάστες τους οποίους διώχνει η φτώχεια από το Μπανγκλαντές και οι πρόσφυγες στην περίπτωση της μειονότητας των Ροχίνγκια, που επιχειρούν να γλιτώσουν από τους διωγμούς στη Βιρμανία (Μιανμάρ), προσπαθούν με κάθε τρόπο να φθάσουν στη νότια Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και την Ινδονησία για να ξεφύγουν.

Όμως βρίσκονται παγιδευμένοι σε δουλεμπορικά σκάφη ή εγκαταλελειμμένοι σε ερημικές ακτές, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη ταϊλανδέζικη επιχείρηση καταστολής της δουλεμπορίας που αποφασίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν βρέθηκαν οι σοροί δεκάδων προσφύγων, τους οποίους σκότωσαν οι δουλέμποροι ή ακόμη και στρατιώτες της Ταϊλάνδης σε παρατημένα κέντρα κράτησης προσφύγων.

Μπροστά σε αυτήν την τεράστια ανθρωπιστική κρίση, η Μεσόγειος ωχριά και διεθνείς οργανώσεις απευθύνουν επείγουσες εκκλήσεις για τη διάσωσή τους.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες περισσότεροι από 1.000 μετανάστες έφθασαν στο νησί-θέρετρο Λανγκαούι- γνωστό για τα αριστοκρατικά του ξενοδοχεία και τις λευκές αμμουδιές του- ενώ άλλοι 600 βρέθηκαν στο Ατσεχ, την βορειότερη επαρχία της Ινδονησίας. Πολλοί περισσότεροι μετανάστες από την Μιανμάρ και το Μπαγκλαντές πιστεύεται ότι βρίσκονται «παγιδευμένοι» σε ασφυκτικά γεμάτες βάρκες εν πλω. Η Μαλαισία ανακοίνωσε ότι θα γυρίζει πίσω όλα αυτά τα ξύλινα σκάφη με μετανάστες, εκτός κι εάν βυθίζονται. Τα νερά γύρω από το Λανγκαούι,, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή της χώρας θα περιπολούνται 24 ώρες το 24ωρο από οκτώ πλοία.

 «Αργοπεθαίνουν στη θάλασσα»

«Εάν δεν βρεθούν αυτοί οι άνθρωποι, θα περιέλθουν σε πολύ κακή κατάσταση ή θα πεθάνουν» δήλωσε εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. 

Ενημερώνοντας για την κατάστασή τους η Βίβιαν Ταν, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στη Μπανγκόκ είπε: «Οι διακινητές τούς κρατούν αιχμαλώτους στη θάλασσα διότι φοβούνται να τους αποβιβάσουν. Φαίνεται ότι έχουν εγκαταλείψει ανθρώπους στη θάλασσα, εδώ και εβδομάδες ή και μήνες. Σύμφωνα με τους επιζώντες, υπήρχαν πολύ λίγα τρόφιμα και νερό κατά την αναχώρηση. Και βρίσκονται στη θάλασσα εδώ και εβδομάδες ή και μήνες».

«Φοβόμαστε ότι είναι σε σοβαρή κατάσταση», πρόσθεσε λέγοντας ότι μάλλον αργοπεθαίνουν στη θάλασσα.

Την ίδια στιγμή η Ινδονησία ρυμουλκεί τα πλοία που προσεγγίζουν τις ινδονησιακές ακτές μεταφέροντας εκατοντάδες ανθρώπους εκτός των χωρικών υδάτων της χώρας καθώς θεωρεί ότι «δεν αποτελεί πρόβλημα της Ινδονησίας», όπως ανακοινώθηκε σήμερα μετά από μια τέτοια επιχείρηση του πολεμικού ναυτικού της Ινδονησίας. Γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις οργανώσεις που καλούν σε επείγουσες κινήσεις για τη διάσωσή τους.

AP Photo/Vincent Thian

Σύμφωνα με τις οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων, η νέα πολιτική καταστολής που εφαρμόζεται από την Μπανγκόκ είναι πιθανόν να έχει καταστροφικά αποτελέσματα: μόνο στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, τουλάχιστον 300 άτομα πνίγηκαν στην περιοχή.

Από την Κυριακή 2.000 άνθρωποι με βάρκες ή κολυμπώντας, έφτασαν στις ακτές της Μαλαισίας και την Ινδονησίας, μεταξύ των οποίων και 1.018 άτομα από το Μπανγκλαντές, τα οποία είχαν εγκαταλειφθεί χωρίς τροφή και νερό από τους δουλεμπόρους στο νησί Λανγκάουι.

Σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, 25.000 πρόσφυγες επιβιβάστηκαν στα δουλεμπορικά μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2015, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με τον περασμένο χρόνο.

Η έκθεση αποδίδει τη ραγδαία αύξηση τόσο στις πολιτικές εξελίξεις στη Μιανμάρ καθώς και στο γεγονός ότι πολλές γυναίκες και παιδιά -στην πλειονότητά τους μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκα- παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς για να συναντήσουν τους άνδρες τους, οι οποίοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα.

Πέραν του διαρκώς διογκούμενου προσφυγικού κύματος, οι διεθνείς οργανώσεις εκφράζουν τη μεγάλη τους ανησυχία και για τις τρισάθλιες συνθήκες, στις οποίες αγωνίζονται να διαβιώσουν χιλιάδες μικρά προσφυγόπουλα στα κέντρα κράτησης της Ταϊλάνδης.

Χιλιάδες παιδιά κρατούνται στη χώρα στοιβαγμένα σαν τα ζώα σε μικρούς χώρους, μαζί με ενήλικες, με αποτέλεσμα να είναι απροστάτευτα απέναντι σε κάθε είδους κακοποίηση, σύμφωνα με περσινή έκθεση της οργάνωσης «Save the Children».

Σημειώνεται ότι η Ταϊλάνδη δεν έχει ακόμη υπογράψει τη Συνθήκη του 1951 για τους Πρόσφυγες και δεν υφίστανται διαδικασίες ασύλου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Μεσόγειος» μεγατόνων στον κόλπο της Ταϊλάνδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας