Ανθρωπιστική βοήθεια κάθε είδους συρρέει από όλο τον κόσμο στην κατεστραμμένη από τον σεισμό «Στέγη του Κόσμου», όπου η έλλειψη βασικών αγαθών απειλεί να σκοτώσει μέσα στις επόμενες ημέρες περισσότερους σεισμοπαθείς από ό,τι ο ίδιος ο Εγκέλαδος. Σύμφωνα, μάλιστα, με χτεσινή δραματική ανακοίνωση της UNICEF, τουλάχιστον 940.000 παιδιά που ζουν σε περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά από την τρομερή δόνηση έχουν ανάγκη από επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ τονίζει πως τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, και ότι η περιορισμένη πρόσβαση σε πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής θα θέσει τα παιδιά σε μεγάλο κίνδυνο από ασθένειες. Σημειώνεται, επίσης, ότι πολλά παιδιά έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους.
Το προσωπικό της UNICEF που βρίσκεται επιτόπου στο Νεπάλ –μια χώρα που εξαρτιόταν ούτως ή άλλως σε μεγάλο βαθμό από την ξένη ανθρωπιστική βοήθεια και πριν από την πρόσφατη καταστροφή– αναφέρει ότι τα αποθέματα νερού και τροφίμων εξαντλούνται και ότι σημειώνονται συνεχείς διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στη λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, ενώ επιβεβαίωσε πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν παρά τη βροχή και τη χτεσινή νύχτα σε υπαίθριους χώρους, από τον φόβο των μετασεισμών.
Η γειτονική Ινδία
Η UNICEF ετοιμάζει πάντως δύο πτήσεις με 120 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου ιατρικού και νοσοκομειακού εξοπλισμού, με χιλιάδες σκηνές και κουβέρτες, για επείγουσα αερομεταφορά στο Κατμαντού. Μεγάλες ποσότητες τροφίμων και υλικών στέλνει και το World Food Programme του ΟΗΕ, ενώ ο διασώστης Μπραντ Κέρνερ, που συμμετέχει στις επιχειρήσεις για λογαριασμό της οργάνωσης Save the Children, τονίζει σε δηλώσεις του από το Κατμαντού πως επείγει η αποστολή τροφίμων και πόσιμου νερού.
Δεκάδες χώρες –ανάμεσά τους η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Ελβετία και η Σιγκαπούρη– έχουν ήδη αποστείλει διασώστες και υλική βοήθεια στο Νεπάλ. Τη μεγαλύτερη αποστολή έως τώρα την έχει στείλει η γειτονική Ινδία, με 14 ομάδες διασωστών, γιατρών και νοσοκόμων και έξι μεταγωγικά ελικόπτερα, ενώ Κινέζοι γιατροί έχουν ήδη στήσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας 30 χιλιόμετρα ανατολικά του Κατμαντού. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν στείλει οκτώ ομάδες, στις οποίες περιλαμβάνονται και Ελληνες γιατροί και διασώστες.
Πάνω από το μικρό αεροδρόμιο του Κατμαντού που άνοιξε χτες, ένα από τα πιο επικίνδυνα για τους πιλότους σε όλο τον κόσμο, μεταγωγικά αεροσκάφη κάνουν για ώρα κύκλους έως ότου έρθει η σειρά τους για να προσγειωθούν. Εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι τέσσερα μεγάλα αεροπλάνα που μετέφεραν διασώστες, τρόφιμα και φάρμακα αλλά και συσκευές ενδοεπικοινωνίας για τα συνεργεία αναγκάστηκαν να επιστρέψουν άπρακτα στο Νέο Δελχί, καθώς δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν έγκαιρα.
Οι ξένοι διασώστες και οδηγοί φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστικό υλικό διαμαρτύρονται, πάντως, για τα τεράστια προβλήματα στο πρωτόγονο οδικό δίκτυο, που τους εμποδίζουν να κινηθούν γρήγορα προς τα σημεία όπου χρειάζεται βοήθεια. Ακόμη και στους δρόμους όπου δεν έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις, ατέλειωτα καραβάνια ξεσπιτωμένων με πάσης φύσεως οχήματα ή και πεζοί προσπαθούν να φτάσουν στο Κατμαντού για να βρουν τροφή, μπλοκάροντας την κυκλοφορία των σωστικών συνεργείων από και προς την πρωτεύουσα.
Επιστροφή στις εφημερίδες
Το μόνο θετικό είναι πως αρκετοί μαγαζάτορες του Κατμαντού, επιδεικνύοντας τη συνήθη βουδιστική στωικότητα, άνοιξαν χτες τα καταστήματα τους πουλώντας μεταξύ άλλων φρέσκο ψωμί, φάρμακα και λαχανικά, ενώ μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν σε όσα βενζινάδικα λειτούργησαν. Καθώς οι τηλεοράσεις δεν δουλεύουν χωρίς ρεύμα και το Ιντερνετ έχει πέσει σε όλη τη χώρα, εκατοντάδες χιλιάδες Νεπαλέζοι στράφηκαν στις πατροπαράδοτες εφημερίδες για να ενημερωθούν για την κατάσταση της χώρας και τις πραγματικές διαστάσεις της καταστροφής.
Αξίζει πάντως αντί επιλόγου να τονιστεί και ο ρόλος που έπαιξαν τα social media, και ιδιαίτερα το Facebook και η υπηρεσία «People Finder» της Google, στην επικοινωνία των ντόπιων και ξένων σεισμοπαθών με τους συγγενείς τους στο εξωτερικό τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό.
Στην Ινδία, τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό Νεπαλέζων μεταναστών, πολλοί προσπαθούσαν μανιωδώς να τηλεφωνήσουν στην πατρίδα τους, τρομοκρατημένοι από τις φρικιαστικές εικόνες που έβλεπαν στην τηλεόραση, με τα πτώματα των συμπατριωτών τους να ανασύρονται από τα χαλάσματα. Ομως τα τηλέφωνα δεν λειτουργούσαν...
Ευτυχώς, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και αρκετές ακόμη οργανώσεις εκμεταλλεύτηκαν τις δυνατότητες του διαδικτύου για να ενημερώσουν όσους αναζητούν τους αγνοούμενους συγγενείς τους. Στην υπηρεσία εντοπισμού οικογενειών καταγράφονται ονόματα και πληροφορίες ανθρώπων που είναι σώοι, τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, άνθρωποι που αγνοούνται ακόμη αλλά και άλλοι των οποίων ο θάνατος έχει επιβεβαιωθεί. Να σημειωθεί ότι η περίοδος αυτή είναι η «υψηλή» τουριστική σεζόν για το Νεπάλ, με περίπου 300.000 ξένους τουρίστες να επισκέπτονται τη χώρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας