Κρατώντας κίτρινες ομπρέλες και πλακάτ με συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας και των πολιτικών ελευθεριών, περίπου δέκα χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ, ζητώντας τη διεξαγωγή μιας πραγματικής καθολικής ψηφοφορίας στις εκλογές του 2017 για τη νέα τοπική κυβέρνηση. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας διαδήλωση, η οποία γίνεται μετά τις ογκώδεις συγκεντρώσεις του φθινοπώρου, στις οποίες μετείχαν τουλάχιστον 100.000 άτομα: η συγκέντρωση εκτυλίχθηκε, ευτυχώς, χωρίς βίαια επεισόδια, καθώς οι χιλιάδες νέοι δεν απέκλεισαν δρόμους όπως είχαν πράξει επί δυόμισι μήνες στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να μην παρέμβει η αστυνομία, η οποία ωστόσο είχε έντονη παρουσία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η συμμετοχή των διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα, όπως «θέλουμε αληθινή δημοκρατία» ξεπέρασε τις 13.000 άτομα, σαφώς λιγότερα από το προηγούμενο κύμα διαδηλώσεων, ενώ η αστυνομία κατέβασε τον αριθμό στις 9.000.
Παρά την εμφανώς μικρότερη συμμετοχή, πάντως, οι νεαροί πολίτες του Χονγκ Κονγκ δήλωσαν ικανοποιημένοι επειδή δεν χάθηκε το μεταρρυθμιστικό πνεύμα των προγενέστερων διαμαρτυριών. «Απλώς θέλουμε να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας προς την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε η Ντέιζι Τσαν, μια από τις διοργανώτριες, ενώ ο 40χρονος Ρόνι Τσάνγκ είπε: «Γνωρίζουμε πως δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, όμως εάν σιωπήσουμε τίποτε δεν θα αλλάξει».
Η πρώην βρετανική αποικία, η οποία πέρασε στην κινεζική κυριαρχία το 1997, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα απολαμβάνει μια ευρεία γκάμα ελευθεριών και αυτονομίας, βάσει της αρχής που προβλέπει «Μία χώρα-δύο συστήματα», αν και πολλοί αναλυτές φοβούνται ότι το Πεκίνο θα επιχειρήσει να πιέσει για την άσκηση περισσότερης εξουσίας.
Κι αυτό επειδή ναι μεν το Πεκίνο επέτρεψε τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέου κυβερνήτη το 2017, ωστόσο θέλει να «περάσει» μόνο τους δικούς του υποψήφιους, μέσω ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου νόμου το οποίο παρουσίασε τον περασμένο Αύγουστο στο νομοθετικό σώμα της χώρας. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που οι διαδηλωτές ξεχύθηκαν τους προηγούμενους μήνες στους δρόμους, καθώς φοβούνται ότι το Πεκίνο θα εμποδίσει τους δικούς τους φιλοδημοκρατικούς υποψηφίους να μετάσχουν στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Το κινεζικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο νόμου αναμένεται να υπερψηφιστεί το ερχόμενο καλοκαίρι και, καθώς οι φιλοδημοκρατικοί βουλευτές του Χονγκ Κονγκ έχουν ήδη δηλώσει ότι θα το καταψηφίσουν, υπάρχουν έντονοι φόβοι ότι αυτό θα πυροδοτήσει νέο κύμα έντασης και αντιπαράθεση με το Πεκίνο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας