Η κρατική τηλεόραση του Μαρόκου αναγκάστηκε να παραδεχθεί το λάθος της, αλλά το κακό είχε ήδη γίνει. Η προβολή βίντεο που έδειχνε στις κακοποιημένες γυναίκες πως να κρύψουν με makeup την κακοποίηση που υφίστανται από μέλη της οικογένειας τους, προκάλεσε μέσα σε λίγη ώρα θύελλα διαμαρτυριών.
Το κανάλι 2M παραδέχθηκε χθες ότι το βίντεο ήταν παντελώς λάθος και σε «πλήρη αντίθεση με τη γραμμή του». Στη σχετική ανακοίνωσή του, δε, προσέφερε «την πιο ειλικρινή του συγγνώμη για την κακή κρίση», υποσχόμενο να λάβει μέτρα κατά των υπευθύνων για την προβολή του.
Η προβολή του σχετικού βίντεο έγινε στις 23 Νοεμβρίου, δύο 24ωρα πριν από την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας Εναντίον των Γυναικών, αλλά διαδόθηκε ταχύτατα μία ημέρα αργότερα, όταν αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Με μακιγιάζ και ο... ξυλοδαρμός
Στο βίντεο, μακιγιέζ δίνει συμβουλές ομορφιάς με «μοντέλο» μια γυναίκα της οποίας το πρόσωπο έχει μακιγιαριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δείχνει ότι έχει κακοποιηθεί.
Η ειδική, υπενθυμίζοντας στους τηλεθεατές και τις τηλεθεάτριες ότι «τα τραύματα δεν είναι αληθινά», άρχισε να εξηγεί -απευθυνόμενη προφανώς σε κακοποιημένες γυναίκες- πως θα καλύψουν τις μελανιές με βαρύ makeup.
Όταν αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βίντεο ξεκίνησαν και οι μαζικές αντιδράσεις.
Μέσα σε λίγες ώρες εκατοντάδες γυναίκες είχαν υπογράψει αίτημα απαιτώντας από το κανάλι να ζητήσει συγγνώμη και ο αριθμός τους αυξανόταν ώρα με την ώρα.
«Εμείς οι γυναίκες του Μαρόκου και οι φεμινίστριες ακτιβίστριες του Μαρόκου, στο όνομα του λαού του Μαρόκου αποκηρύσσουμε το μήνυμα ότι η βία κατά των γυναικών είναι μια φυσιολογική υπόθεση. Απαιτούμε την αυστηρή τιμωρία της εκπομπής Sabahiyat και του καναλιού 2M», ανέφερε το αίτημα.
«Το 2M αποφάσισε να τιμήσει την Ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών με makeup αντι-βίας» σχολίασε χρήστης στο Twitter.
Οι τηλεθεατές δεν εντυπωσιάστηκαν και όταν η «συγγνώμη» αναρτήθηκε στο Facebook ξεκίνησε νέο κύμα διαμαρτυριών, με τους χρήστες να χαρακτηρίζουν το κείμενο «ποταπό», «μη επαγγελματικό» και «ντροπιαστικό».
Το βίντεο φυσικά διαγράφηκε γρήγορα από την ιστοσελίδα του σταθμού, αλλά συνέχισε να κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το Μορόκο εξακολουθεί να έχει σοβαρό πρόβλημα με την ενδοοικογενειακή βία.
Σύμφωνα με έρευνα σε εθνικό επίπεδο που έγινε από την Ανώτατη Επιτροπή Σχεδιασμού της χώρας το 2009, το 63% των γυναικών έχει βιώσει περιστατικά σωματικής, ψυχολογικής ή σεξουαλικής βίας.
Πολλά από τα θύματα δεν καταγγέλλουν τα περιστατικά επειδή, όπως λένε, δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους αστυνομικούς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας