Η επιβολή της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Τυνησία, σε όλη την επικράτεια, ήταν το μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση της χώρας έπειτα από ημέρες διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων από ανθρώπους, στην πλειονότητά τους νέους, που μαστίζονται από τη φτώχεια και την ανεργία.
Η γενική ανεργία φτάνει το 15%, αλλά για τους νέους το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 30%.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από τις φτωχές κεντρικές περιοχές της χώρας και πλέον έχουν επεκταθεί σε πολλές πόλεις, αλλά και στην πρωτεύουσα Τύνιδα.
Η επίσημη ανακοίνωση των αρχών αναφέρει ότι το μέτρο επιβάλλεται «μετά τις επιθέσεις εναντίον δημόσιων και ιδιωτικών ιδιοκτησιών και εξαιτίας του κινδύνου που η συνέχιση αυτών των πράξεων δημιουργεί για την ασφάλεια της πατρίδας και των πολιτών».
Μάλιστα προειδοποιούν ότι οι παραβάτες «θα αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη, με εξαιρέσεις τις περιπτώσεις επείγουσας ιατρικής ανάγκης και τα πρόσωπα που εργάζονται τη νύχτα».
Επεισόδια
Οι αρχές είχαν απευθύνει προηγουμένως έκκληση για ηρεμία, εν μέσω διαρκούς κλίματος έντασης και διαδηλώσεων, ενώ έχουν γίνει και 16 συλλήψεις ανθρώπων οι οποίοι κατηγορούνται για λεηλασίες σε καταστήματα και σουπερμάρκετ, αλλά και σε υποκαταστήματα τραπεζών σε προάστιο τη Τύνιδας.
Χθες Πέμπτη οι δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων στις συγκρούσεις τους με εκατοντάδες διαδηλωτές που έβαλαν φωτιά σε αστυνομικό τμήμα και προσπάθησαν να εισβάλουν σε κτίρια της αυτοδιοίκησης σε διάφορες πόλεις της χώρας.
Πρόκειται ίσως για τις μεγαλύτερες εξεγέρσεις μετά την Αραβική Άνοιξη το 2011. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την έλλειψη θέσεων εργασίας, αλλά και την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, συνέπεια της ακολουθούμενης πολιτικής από τον αυταρχικό πρόεδρος της χώρας Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι.
Πώς ξεκίνησαν όλα
Όλα ξεκίνησαν στην Κασερίν, μια πάμφτωχη πόλη στην κεντρική Τυνησία, όταν ένας νέος αυτοκτόνησε, αφότου σύμφωνα με πληροφορίες απορρίφθηκε από μια θέση εργασίας στο δημόσιο.
Αρκετές χιλιάδες νέοι, με συνθήματα όπως «Δουλειές ή νέα επανάσταση» και «Δουλειά, ελευθερία, αξιοπρέπεια» πραγματοποίησαν διαδήλωση έξω από το κτίριο της τοπικής αυτοδίοικησης στην Κασερίν, τις οποίες διέλυσε η αστυνομία με χρήση δακρυγόνων.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες από τις τοπικές αρχές, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε αστυνομικό τμήμα στην κωμόπολη Γκεμπελί στη νότια Τυνησία, ενώ αξιωματικοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ένα άλλο τμήμα στο Κεφ, στα βορειοδυτικά.
Τα επεισόδια και οι συγκρούσεις σταδιακά εξαπλώθηκαν και στην πρωτεύουσα Τύνιδα, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν ένα αστυνομικό τμήμα στη φτωχή συνοικία του Σιτέ Ελ Ιντίλακα και κάτοικοι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα στους δρόμους της συνοικίας Σιτέ Έτανταμεν.
Πρωθυπουργός: «Σας καταλαβαίνω...»
Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Χαμπίμπ Εσίντ, ήδη από τη Τετάρτη υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα προσλάμβανε πάνω από 6.000 άνεργους νέους από την Κασερίν και θα άρχιζε οικοδομικές εργασίες. Παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν εγγραφεί στους καταλόγους για δουλειά, η κατάσταση παραμένει τεταμένη.
Μάλιστα ανακοινώθηκε ότι ο Χαμπίμπ Εσίντ, που δήλωσε ότι «καταλαβαίνει απολύτως την αναγκη που οδηγεί τους νέους» επρόκειτο να επιστρέψει εσπευσμένα από το Παρίσι, όπου βρίσκεται, για να συγκαλέσει επειγόντως το υπουργικό συμβούλιο, ενώ θα επισκεφθεί και την Κασερίν αύριο Σάββατο.
Από το Παρίσι, όπυς συναντήθηκε με τον Φρανσουά Ολάντ, ο Τυνήσιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της δυσχέρειες, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει με την τρομοκρατία.
Ο Γάλλος πρόεδρος, πάντως, ίσως σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα στην πρώην γαλλική αποικία, υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια ύψους ενός δισ. ευρώ σε βάθος πέντε χρόνων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας