Μόνο κάποια «έξωθεν ενέργεια» θα μπορούσε να προκαλέσει την καταστροφή της ατράκτου σε μεγάλο ύψος και τη βουτιά θανάτου του μοιραίου Airbus Α321 στη Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο το περασμένο Σάββατο, έσπευσε να υποστηρίξει χθες η ρωσική αεροπορική εταιρεία Metrojet, προκαταλαμβάνοντας τα αποτελέσματα των ερευνών και επιχειρώντας να αποποιηθεί τυχόν ευθύνες για το πιο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στα χρονικά της ρωσικής αεροπλοΐας, με πιθανή «οσμή» τρομοκρατίας.
«Απορρίπτουμε κάποια τεχνική βλάβη ή λάθος του πιλότου» τόνισε ο Αλεξάντερ Σμιρνόφ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Metrojet, σύμφωνα με τον οποίο το αεροσκάφος ένα λεπτό προτού συντριβεί στην έρημο είχε πάρει καθοδική πορεία από ύψος 1,5 χιλιομέτρου, με ταχύτητα 300 χιλιομέτρων την ώρα.
«Αυτό δεν είναι πτήση, είναι πτώση. Προφανώς το αεροπλάνο υπέστη ζημιά πριν κι αυτό έγινε η αιτία να πέσει» ανέφερε, επιμένοντας στην εκδοχή ότι το πλήρωμα δεν επικοινώνησε με το κέντρο ελέγχου, ούτε εξέπεμψε σήμα κινδύνου επειδή «είχε χάσει εξ ολοκλήρου τις δυνατότητες πλοήγησης όταν η καταστροφική κατάσταση άρχισε να εκτυλίσσεται».
Παρά τις πιεστικές ερωτήσεις, αρνήθηκε να διευκρινίσει τι εννοεί ως «έξωθεν ενέργεια», δηλαδή αν κάτι έπληξε από έξω το Airbus ή αν κάποιος εξωτερικός παράγοντας προκάλεσε τη συντριβή και τον θάνατο των 224 επιβαινόντων.
Και οι δύο κινητήρες του Airbus Α321, ηλικίας 18 ετών, ελέγχθηκαν στις 26 Οκτωβρίου, είπαν άλλοι εκπρόσωποι της εταιρείας, επισημαίνοντας πως το αεροσκάφος πέρασε με επιτυχία όλους τους απαιτούμενους ελέγχους, ενώ επιδιορθώθηκε πλήρως η ζημιά στην ουρά, που υπέστη σε ατύχημα στο Κάιρο το 2001.
Ωστόσο το ιστορικό ασφάλειας της Metrojet δεν είναι αψεγάδιαστο. Από την ίδρυσή της το 1993 ονομαζόταν Kogalymavia, άλλαξε όμως επωνυμία έπειτα από δυστύχημα το 2011, όταν ένα Tupolev 154 έπιασε φωτιά τροχοδρομώντας πριν από την απογείωση, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 επιβάτες και να τραυματιστούν 40.
Οι εσπευσμένες ανακοινώσεις της εταιρείας, πριν καν ολοκληρωθεί η εξέταση των δύο μαύρων κουτιών του Airbus και οι έρευνες στον τόπο της τραγωδίας, ενόχλησαν σφόδρα τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας αεροπλοΐας Αλεξάντερ Νεράντκο, που έκανε λόγο για «πρώιμα συμπεράσματα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε αληθινά γεγονότα».
Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις μετά το δυστύχημα, ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους να παράσχουν μια «αντικειμενική εικόνα» ώστε «να μάθουμε τι συνέβη».
Κανείς πάντως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος – όχι μόνο η εταιρεία, αλλά πολύ περισσότερο το ίδιο το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπο του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει ότι προς το παρόν καμία θεωρία δεν απορρίπτεται.
Μόσχα και Κάιρο είχαν διαψεύσει από την πρώτη στιγμή τους ισχυρισμούς εξτρεμιστικής οργάνωσης στη Χερσόνησο Σινά, προσκείμενη στο «Ισλαμικό κράτος», που ανέλαβε την ευθύνη της κατάρριψης του επιβατικού αεροπλάνου σε αντίποινα για τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.
Χθες ωστόσο ο επικεφαλής όλων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Τζέιμς Κλάπερ, δήλωσε μεν πως ακόμη δεν υπάρχουν απτά στοιχεία για τρομοκρατική εμπλοκή, δεν απέκλεισε δε το σενάριο της κατάρριψης από τζιχαντιστές αν και κάτι τέτοιο «είναι απίθανο».
Οι περισσότεροι αναλυτές και ειδικοί εκτιμούν ότι το «Ι.Κ.» και οι παραφυάδες του δεν διαθέτουν πυραύλους εδάφους – αέρος τόσο μεγάλου βεληνεκούς, ώστε να χτυπήσουν αεροσκάφος που πετούσε σε ύψος 9.400 μέτρων.
Πυκνό μυστήριο
Κι ενώ η σύγχυση και το μυστήριο ολοένα περιπλέκονται, τα σενάρια για τα αίτια της δυστυχήματος έχουν αρχίσει να φουντώνουν.
Οι αναφορές ότι το Airbus κόπηκε στα δύο στον αέρα, με την άτρακτο να συντρίβεται σε βράχια και τη φλεγόμενη ουρά να πέφτει σε απόσταση 5 χιλιομέτρων, οδηγεί τους εμπειρογνώμονες σε διάφορες πιθανές εξηγήσεις: ολέθριο καιρικό φαινόμενο, απότομη και βίαιη αποσυμπίεση που έκοψε την άτρακτο από την επιδιορθωμένη ουρά, σύγκρουση με κάτι άλλο στον αέρα, δολιοφθορά από κάποιον στο έδαφος, π.χ. μηχανικό ή μέλος πληρώματος εδάφους, έκρηξη πυραύλου από έξω, ανατίναξη καμικάζι αυτοκτονίας ή βόμβας από μέσα.
Σύμφωνα πάντως με τον Γάλλο ειδικό αεροπλοΐας Ρομπέρ Γκαλάν, η εξέταση των μαύρων κουτιών είναι πιθανό να μη φωτίσει τις έρευνες, αφού οι συσκευές καταγράφουν μόνο τις επικοινωνίες των πιλότων και τεχνικές λεπτομέρειες. Υποστηρίζει, όμως, πως οι ερευνητές θα μπορούσαν μέσα σε 48 ώρες να εξακριβώσουν αν υπάρχουν υπολείμματα εκρηκτικών στα συντρίμμια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας