Την απόφασή του να αποσύρει –επιτέλους– τα γαλλικά στρατεύματα, αλλά και τον πρεσβευτή του και το μεγαλύτερο μέρος της διπλωματικής αποστολής από τον Νίγηρα και να τερματίσει κάθε στρατιωτική συνεργασία με την αφρικανική χώρα, ανακοίνωσε χτες ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Μακρόν ανακοίνωσε συγκεκριμένα πως οι περίπου 1.500 Γάλλοι στρατιώτες, που βρίσκονται επισήμως εκεί για να πολεμούν τους ισλαμιστές τρομοκράτες στην ευρύτερη ζώνη της Σαχέλ, θα εγκαταλείψουν τον Νίγηρα «μέσα στους ερχόμενους μήνες», καθώς «η Γαλλία δεν μπορεί να είναι όμηρος των πραξικοπηματιών»: μια δήλωση που βέβαια έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς που ελέγχουν την πάλαι ποτέ γαλλική αποικία, αλλά και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, που αξιώνουν από την πρώτη στιγμή την έξοδο των μισητών Γάλλων από την πάμφτωχη χώρα. Μάλιστα η νέα κυβέρνηση που διόρισε η χούντα, με τη συμμετοχή πολιτικών και στρατιωτικών υπουργών, χαρακτήρισε την απόφαση Μακρόν σαν «ένα νέο βήμα προς την ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία» της χώρας τους.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε βέβαια ότι συνεχίζει να θεωρεί νόμιμο πρόεδρο τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ, χαρακτηρίζοντάς τον «όμηρο» της χούντας, και υποστήριξε πως οι στρατιωτικοί τον ανέτρεψαν «επειδή επιχείρησε να κάνει θαρραλέες μεταρρυθμίσεις», αλλά έπεσε θύμα «ενός ξεκαθαρίσματος λογαριασμών... και πολιτικής δειλίας»... Ομως είναι φανερό ότι, από τη στιγμή που η απειλή της Νιγηρίας και ορισμένων ακόμη «υπάκουων» κρατών της δυτικοαφρικανικής ομάδας ECOWAS, πως θα εισβάλουν στον Νίγηρα για να αποκαταστήσουν τον Μπαζούμ στην εξουσία, αποδείχτηκε κούφια, ο Μακρόν ξέμεινε από επιλογές - εκτός βέβαια αν σχεδιάζει κάποια άμεση γαλλική στρατιωτική επέμβαση, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες μοιάζει εξαιρετικά «χλομό».
Το πιθανότερο είναι πως σε αγαστή συνεργασία με την ECOWAS και τις ΗΠΑ, αλλά και την Ε.Ε. θα συνεχίσουν να «στραγγαλίζουν» οικονομικά με ακόμη βαρύτερες κυρώσεις τον Νίγηρα και τις άλλες εξεγερμένες πρώην αποικίες, κάτι που άλλωστε ήδη πράττουν, αδιαφορώντας για τα μπλακ άουτ και τον λοιμό που προκαλούν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η απόφαση του Μακρόν να αποσύρει τα στρατεύματα αποτελεί βαριά ήττα για τη Γαλλία, που μέσα σε λίγα χρόνια έχει απολέσει την παραδοσιακή πολιτική και κυρίως οικονομική επιρροή της, αλλά και την καθαρά στρατιωτική της παρουσία -τις βάσεις της- σε ολόκληρη την υποσαχάρια Αφρική, από την Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι ώς το Τσαντ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας