Αγωνιώδης είναι η προσπάθεια των διασωστών στο Μαρόκο, ντόπιων και από το εξωτερικό, να βρουν επιζώντες στα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν μετά τον σεισμό των 6,8 Ρίχτερ του Σαββάτου, που σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 2.497 ανθρώπων. Οι τραυματίες έφτασαν τους 2.476.
Σωστικά συνεργεία έχουν στείλει στην αφρικανική χώρα η Ισπανία, η Βρετανία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η Ισπανία ανακοίνωσε πως ήδη έστειλε στο Μαρόκο 86 διασώστες, συνοδευόμενους από οκτώ ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, ενώ πτήση με ανθρωπιστική βοήθεια έστειλε το βράδυ της Κυριακής το Κατάρ. Βοήθεια επίσης έχουν προσφέρει και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Εν αναμονή της ανάπτυξης των ξένων ομάδων έρευνας και διάσωσης στο πεδίο, οι μαροκινές αρχές άρχισαν να στήνουν ένα καταυλισμό με σκηνές στον Άνω Άτλαντα για να στεγάσουν τους πληγέντες, καθώς τα χωριά της περιοχής καταστράφηκαν ολοσχερώς όταν χτύπησε ο σεισμός.
Οι εικόνες από το Μαρόκο είναι δραματικές. Σωστικά συνεργία, εθελοντές και μέλη των ενόπλων δυνάμεων αναζητούν επιζήσαντες και προσπαθούν να ανασύρουν πτώματα από τα συντρίμμια. Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας σκάβουν τάφους για τους νεκρούς ή στήνουν σκηνές για τους αστέγους.
Πολλοί κάτοικοι πήγαν σε νοσοκομεία να δώσουν αίμα, ενώ συγκεντρώνονται τρόφιμα. Σύμφωνα με τον Ιμπραήμ Νασίτ, μέλος της οργάνωσης Draw Smile, θα σχηματιστεί «ιατρικό καραβάνι» που θα πάει στις σκληρότερα πληγείσες περιοχές.
«Θεωρώ πως οι προμήθειες σε τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν σήμερα φθάνουν για να υποστηρίξουν εκατό οικογένειες για μια εβδομάδα», πρόσθεσε ο Αμπντελατίφ Ραζούκι, αντιπρόεδρος της ίδιας οργάνωσης.
Ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος προειδοποιούν ότι οι επόμενες «24 ως 48 ώρες θα είναι κρίσιμες» ως προς τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι θα υπάρχουν ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν «για μήνες, αν όχι για χρόνια».
Καταστροφή για μνημεία πολιτισμού
Ο σεισμός δεν έπληξε απλώς τους ανθρώπους. Η αρχιτεκτονική κληρονομιά του Μαρόκου επλήγη επίσης από τον σεισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μαρακές, όπου στην παλιά πόλη, Μεντίνα, οι καταστροφές είναι κατά τόπους τρομακτικές.
Επάλξεις τειχών του 12ου αιώνα στα όρια της αυτοκρατορικής πόλης, την οποία ίδρυσε το 1070 η δυναστεία των Αλμοραβιδών, παραμορφώθηκαν.
Σύμφωνα με τον Ερίκ Φαλ, περιφεριακό διευθυντή της UNESCO για το Μαγκρέμπ, «οι ζημιές είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι θα περίμενε κανείς. Διαπιστώσαμε μεγάλα ρήγματα στον μιναρέ του [σ.σ. ισλαμικού τεμένους] Ελ Κετσίμπα [στα αραβικά, Κουτουμπιά στα γαλλικά], το πιο εμβληματικό κτίριο, καθώς επίσης και την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του μιναρέ του ισλαμικού τεμένους Χαρμπούς», στην πλατεία Τζάμα ελ Φάνα.
Ο σεισμός του Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου είναι ο φονικότερος στο Μαρόκο έπειτα από εκείνον που κατέστρεψε την Αγκαντίρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, την 29η Φεβρουαρίου 1960, όταν σχεδόν 15.000 άνθρωποι –το ένα τρίτο των κατοίκων της πόλης– είχαν χάσει τη ζωή τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας