Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
t
AP Photo/Mosa'ab Elsham
Τουλάχιστον 1.200 οι τραυματίες στην πλειονότητά τους σε κρίσιμη κατάσταση

Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί του σεισμού στο Μαρόκο UPD

Σε πολύνεκρη τραγωδία έχει μετατραπεί το γεγονός του σεισμού που σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ στο Μαρόκο, καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1.000 άνθρωποι, ενώ ο αριθμός των τραυματιών διπλασιάστηκε μέσα σε λίγες ώρες από τον τελευταίο απολογισμό. Ταυτόχρονα, από το σύνολο των τραυματιών τα 2/3 σχεδόν είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Τα 7 Ρίχτερ που έπληξαν την περιοχή Ιγκίλ της επαρχίας αλ Χαούζ και την ιστορική πόλη Μαρακές, μέχρι και χωριά του βουνού Άτλας, έσπειραν τον τρόμο στους κατοίκους τους και τη χώρα, ενώ παράλληλα έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών του Μαρόκου τουλάχιστον 1.037 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως στο Μαρακές και σε πέντε επαρχίες κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Άλλα 1.204 άτομα τραυματίστηκαν. Ανάμεσα στους τραυματίες οι 721 είναι σοβαρά, όπως έκανε γνωστό το μαροκινό υπουργείο Εσωτερικών.

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο καθώς οι έρευνες συνεχίζονται και οι διασώστες φτάνουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Λίγο μετά τον σεισμό επικράτησε πανικός με τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους και να περνάει έξω τη νύχτα. Εκτός από το Μαρακές, η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στο Ραμπάτ, την Καζαμπλάνκα, την Αγκαντίρ και την Εσαουίρα, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. 

Οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους μετά τον ισχυρό σεισμό στο Ραμπάτ του Μαρόκου, αργά την Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2023. | AP Photo/Mosa'ab Elshamy

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι από τον σεισμό κατέρρευσαν πολλά κτίρια, κυρίως στις επαρχίες και τους δήμους Χαούζ, Μαρακές, Ουαρζαζάτ, Αζιλάλ, Σισαούα και Ταρούντάντ.

Έχει κινητοποιηθεί ο μαροκινός στρατός και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, αλλά οι δρόμοι που οδηγούν στην ορεινή περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού είναι μποτιλιαρισμένοι με οχήματα και σε κάποια σημεία αποκλεισμένοι λόγω κατολισθήσεων και αυτή η κατάσταση επιβραδύνει τις προσπάθειες διάσωσης. Φορτηγά φορτωμένα με κουβέρτες, σκηνές και άλλο εξοπλισμό κατευθύνονται προς τις πλέον πληγείσες περιοχές, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MAP.

Τα μαροκινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το τζαμί Koutoubia του 12ου αιώνα στο Μαρακές, ένα από τα πιο διάσημα ορόσημα της πόλης, υπέστη ζημιές, αλλά η έκταση δεν ήταν αμέσως σαφής. Ο μιναρές του μήκους 69 μέτρων είναι γνωστός ως «στέγη του Μαρακές».

Οι Μαροκινοί δημοσίευσαν επίσης βίντεο που δείχνουν ζημιές σε τμήματα των διάσημων κόκκινων τειχών που περιβάλλουν την παλιά πόλη στο Μαρακές, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Η ορεινή περιοχή Ιγκίλ, που ήταν το επίκεντρο, βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μαρακές. Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00 (τοπική ώρα, 01:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα Ελλάδας).

Πρόκειται για τον φονικότερο σεισμό που έχει σημειωθεί στο Μαρόκο από το 2004, όταν σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών συγκλόνισε την επαρχία αλ Χοσέιμα, 400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ραμπάτ, προκαλώντας τον θάνατο 628 ανθρώπων και σοβαρές υλικές ζημιές.

Στις 29 Φεβρουαρίου 1960 σεισμός είχε καταστρέψει στην Αγκαντίρ, στις δυτικές ακτές του Μαρόκου, και είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της πόλης.

Μηνύματα αλληλεγγύης από τη διεθνή κοινότητα

Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να βοηθήσει τη μαροκινή κυβέρνηση «στις προσπάθειές της να συνδράμει τους πληγέντες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Στεφάν Ντιζαρίκ.

Απ' την μεριά της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων, τους τραυματίες στους οποίους εύχομαι ταχεία ανάρρωση και εκείνους που ανταποκρίθηκαν πρώτοι κάνοντας μια αξιοθαύμαστη δουλειά».

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμο να παράσχει οποιαδήποτε απαραίτητη βοήθεια εάν ζητηθεί αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς .

«Η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της με τον λαό και τις αρχές του Μαρόκου» σημειώνει ο κ. Λέναρσιτς.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε τις ευχές του για «ανάκαμψη σε όλους τους Μαροκινούς που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στο Μαρόκο, μια χώρα φίλη και αδελφή. Μακάρι ο Θεός να λυπηθεί όσους έχασαν τη ζωή τους και εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Υποστηρίζουμε τους Μαροκινούς αδελφούς μας αυτή τη δύσκολη ημέρα». «Η Τουρκία είναι έτοιμη, όπως πάντα, να προσφέρει κάθε είδους βοήθεια για να κλείσουν οι πληγές» του Μαρόκου, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείου Εξωτερικών.

«Είμαστε όλοι συντετριμμένοι μετά τον φρικτό σεισμό στο Μαρόκο. Η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει», έγραψε στο X ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια της πτήσης του προς το Νέο Δελχί όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20.

Ο Ισπανός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που επλήγησαν από την «τραγωδία».

Στο μεταξύ ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, οικοδεσπότης της συνόδου της G20 που ξεκίνησε σήμερα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων του σεισμού. «Εξαιρετικά συγκλονισμένος από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών από τον σεισμό στο Μαρόκο», έγραψε στην πλατφόρμα X, προσθέτοντας: «αυτή την τραγική ώρα οι σκέψεις μου είναι με τον λαό του Μαρόκου. Συλλυπητήρια σε όσους έχουν χάσει συγγενείς τους».

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απηύθυνε επίσης μήνυμα συλλυπητηρίων μετά τον «καταστροφικό» σεισμό, ενώ έκανε λόγιο για «φρικτά νέα από το Μαρόκο».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί του σεισμού στο Μαρόκο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας