Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
n
AP Photo/Richard Eshun Nanaresh

Στον τοίχο η χούντα του Νίγηρα με στόχο να αποκατασταθεί η δημοκρατία

Οι πραξικοπηματίες στρατιώτες στον Νίγηρα δέχονται πιέσεις από τις περιφερειακές κυρώσεις, καθώς αρνούνται να επαναφέρουν τον πρόεδρο της χώρας, τον οποίο ανέτρεψαν πριν από σχεδόν ένα μήνα, ενώ φοβούνται στρατιωτική επέμβαση από τη Γαλλία, δήλωσε αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος μίλησε στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας μετά τη συνάντηση του Σαββάτου μεταξύ του νέου στρατιωτικού καθεστώτος του Νίγηρα και μιας αντιπροσωπείας από το περιφερειακό μπλοκ της Δυτικής Αφρικής, την ECOWAS.

Είπε ότι η περίπου δίωρη συζήτηση με στόχο την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην εντεινόμενη κρίση της χώρας, απέδωσε ελάχιστα αποτελέσματα, χωρίς να υπάρχει σαφήνεια για τα επόμενα βήματα. Ήταν η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της χούντας, στρατηγός Αμπνουραμάνε Τσιανί, συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία, αφού είχε απορρίψει προηγούμενες προτάσεις.

Ο ηγέτης της χούντας, Τσιανί, στο κέντρο (φοράει το κόκκινο καπέλο) | AP Photo

Η συνάντηση του Σαββάτου ήταν μια ύστατη διπλωματική προσπάθεια του μπλοκ για την ειρηνική επίλυση της κρίσης και ακολούθησε την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας ότι 11 από τα 15 κράτη μέλη του είχαν συμφωνήσει να παρέμβουν στρατιωτικά εάν ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος Μπαζούμ δεν απελευθερωθεί από τον κατ' οίκον περιορισμό και δεν αποκατασταθεί.

Οι τρεις άλλες χώρες του μπλοκ που βρίσκονται υπό στρατιωτική κυριαρχία μετά από πραξικοπήματα, η Γουινέα, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο, δεν συμπεριλήφθηκαν. Οι δύο τελευταίες είχαν προηγουμένως προειδοποιήσει ότι θα θεωρούσαν την επέμβαση στον Νίγηρα πράξη πολέμου.

Ο Τσιανί είναι ευρέως αντιδημοφιλής στους κύκλους ασφαλείας του Νίγηρα και θεωρείται ότι έφτασε στη σημερινή του θέση λόγω της πατρωνίας του πρώην προέδρου Mahamadou Issoufou και όχι μέσω των δικών του διασυνδέσεων και των επιτευγμάτων του στο πεδίο της μάχης, δήλωσε ο Άντριου Λέμποβιτς, ερευνητής του Ινστιτούτου Clingendael.

Στις 10 Αυγούστου, η ECOWAS διέταξε την ανάπτυξη μιας «εφεδρικής δύναμης» για να μεταβεί στον Νίγηρα και να αποκαταστήσει το συνταγματικό πολίτευμα. Δεν είναι σαφές εάν και πότε θα επέμβουν τα στρατεύματα.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Τσιανί πίεσε για την άρση των οικονομικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων που επέβαλε η ECOWAS μετά το πραξικόπημα, λέγοντας ότι ο πληθυσμός του Νίγηρα υποφέρει εξαιτίας τους, αλλά δεν ήταν πρόθυμος να δώσει πολλά σε αντάλλαγμα, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η χούντα δήλωσε ότι βρισκόταν υπό πίεση, κατά διαστήματα έδινε έναν συμφιλιωτικό τόνο και ζητούσε συγγνώμη για την ασέβεια του παρελθόντος προς το μπλοκ, ενώ ταυτόχρονα επέμενε προκλητικά στην απόφασή της να ανατρέψει τον Μπαζούμ και ήταν κατηγορηματική για το ότι εκείνος δεν θα επιστρέψει στην εξουσία, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Φοβούνται τη γαλλική επέμβαση

Ο Τσιανί εξέφρασε επίσης επανειλημμένα τις ανησυχίες του ότι ο πρώην αποικιοκράτης του Νιγηρα, η Γαλλία -η οποία διαθέτει περίπου 1.500 στρατιώτες στη χώρα και παρείχε εκπαίδευση και διεξήγαγε κοινές επιχειρήσεις με τον στρατό του Νίγηρα- σχεδίαζε ενεργά μια επίθεση, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Νίγηρας θεωρούνταν από πολλές δυτικές χώρες ως ο τελευταίος δημοκρατικός εταίρος στην περιοχή με τον οποίο θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να αποκρούσουν την αυξανόμενη εξέγερση των τζιχαντιστών από μαχητικές ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και τον ISIS. Η Γαλλία, οι ΗΠΑ και άλλα ευρωπαϊκά έθνη έχουν διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση του στρατού του Νίγηρα και το πραξικόπημα θεωρήθηκε ως ένα σημαντικό πλήγμα.

Οι ειδικοί του Σαχέλ λένε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν προέκυψε τίποτα από τη συνάντηση του Σαββάτου, καθώς κάθε μέρος προσπαθεί να δείξει ότι είναι ανοιχτό σε συζητήσεις, ωστόσο οι πιθανότητες μιας συμφωνίας είναι ελάχιστες επειδή οι θέσεις τους είναι εντελώς διαφορετικές.

«Η ECOWAS και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα θέλουν να αποκαταστήσουν τον πρόεδρο Μπαζούμ και η χούντα δεν περιλαμβάνεται σε αυτή την ατζέντα», δήλωσε ο Seidik Abba, Νιγηριανός ερευνητής και πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Προβληματισμού για Μελέτες στο Σαχέλ, ενός think tank που εδρεύει στο Παρίσι. «Το επόμενο βήμα θα είναι η στρατιωτική αντιπαράθεση... Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι πότε θα γίνει αυτή η αντιπαράθεση, πώς θα εξελιχθεί και ποιες θα είναι οι συνέπειες», είπε.

Διαδήλωση στον Νίγηρα υπέρ της αποκατάστασης της δημοκρατίας και της επιστροφής του εκλεγμένου προέδρου στη θέση του. | AP Photo/Sam Mednick

Λίγο μετά τις συναντήσεις του Σαββάτου, ο Τσιάνι βγήκε στην κρατική τηλεόραση και παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για τη χώρα, λέγοντας ότι θα επιστρέψει σε πολιτική διακυβέρνηση εντός τριών ετών και ότι οι λεπτομέρειες για το σχέδιο θα αποφασιστούν εντός 30 ημερών μέσω ενός εθνικού διαλόγου που θα ξεκινήσει αμέσως.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε λύσεις σε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και ότι θα συνεργαστούμε για να βρούμε μια διέξοδο από την κρίση, προς το συμφέρον όλων», δήλωσε.

Οι μεταβάσεις για τα πολλαπλά προηγούμενα πραξικοπήματα του Νίγηρα ήταν συντομότερες, οπότε ένα χρονοδιάγραμμα τριών ετών είναι πρωτοφανές, δήλωσε η Ανελίζε Μπερνάρντ, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ που ειδικεύεται σε αφρικανικές υποθέσεις και τώρα είναι διευθύντρια της Strategic Stabilization Advisors, μιας ομάδας παροχής συμβουλών σε θέματα κινδύνου. «Αυτό που βλέπουμε στην περιοχή είναι η ανάδυση τάσεων μόνο για στρατιωτική διακυβέρνηση», δήλωσε η ίδια.

Αλλά ορισμένοι Νιγηριανοί στρατιώτες δεν πιστεύουν ότι ο Τσιάνι θα αντέξει τρεις μήνες, πόσο μάλλον αρκετά χρόνια.

Πηγή: Associated Press

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στον τοίχο η χούντα του Νίγηρα με στόχο να αποκατασταθεί η δημοκρατία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας