Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ηγέτες-ECOWAS
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Οι ηγέτες της ECOWAS στην τελευταία συνεδρίασή τους | AP Photo/Chinedu Asadu

«Χλομιάζει» το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης

Υπέρ μιας διπλωματικής λύσης με ειρηνικά μέσα τάχθηκε ο πρόεδρος της Νιγηρίας και προεδρεύων της ECOWAS που ώς τώρα απειλούσε με εισβολή στον Νίγηρα. ● Νέες κυρώσεις κατά προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στο πραξικόπημα.

Σκληραίνουν κι άλλο τη στάση τους οι πραξικοπηματίες στον Νίγηρα, υπό την απειλή στρατιωτικής επέμβασης της –διχασμένης για το ζήτημα– Οικονομικής Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) που επιζητά την επαναφορά στην εξουσία του ανατραπέντος φιλοδυτικού προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Μπαζούμ.

Εν μέσω εντατικών μεσολαβητικών προσπαθειών για διπλωματική επίλυση της κρίσης και εν αναμονή των κρίσιμων αποφάσεων που θα λάβουν αύριο στην Αμπούτζα της Νιγηρίας οι ηγέτες κρατών-μελών της ECOWAS, καθώς έληξε την περασμένη Κυριακή το τελεσίγραφο για πιθανή χρήση βίας ως «έσχατη λύση» σε περίπτωση μη αποκατάστασης του Μπαζούμ και της συνταγματικής τάξης στην πρώην γαλλική αποικία, η χούντα αρνήθηκε χθες να επιτρέψει την άφιξη στην πρωτεύουσα Νιαμέ κοινής αντιπροσωπείας της ECOWAS, της Αφρικανικής Ενωσης και του ΟΗΕ.

Σε επιστολή τους οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί επικαλέστηκαν τη «λαϊκή οργή» που επικρατεί στη φτωχή χώρα μετά την επιβολή σκληρών οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων από το δυτικοαφρικανικό μπλοκ, καθώς και «προφανείς λόγους ασφαλείας, δεδομένης της ατμόσφαιρας επαπειλούμενης επίθεσης ενάντια στον Νίγηρα». Τόνισαν, μάλιστα, ότι θα έπρεπε να έχει υπάρξει προσυνεννόηση για το χρονοδιάγραμμα και την ατζέντα μιας συνάντησης με εκπροσώπους των τριών θεσμών.

Υπαναχωρώντας, πάντως, από τα φιλοπόλεμα σχέδιά του για ένοπλη επέμβαση στη γειτονική του χώρα –μπροστά και στις ηχηρές διαφωνίες άλλων κρατών όμορων με τον Νίγηρα, όπως η Αλγερία και το Τσαντ– ο φιλοδυτικός πρόεδρος της Νιγηρίας και προεδρεύων της ECOWAS, Μπόλα Τινούμπου, τάχθηκε χθες υπέρ μιας διπλωματικής λύσης με ειρηνικά μέσα. Σε μια απόπειρα, ωστόσο, να εντείνει τον οικονομικό στραγγαλισμό της χούντας, διέταξε την επιβολή νέων κυρώσεων σε πρόσωπα και οντότητες του Νίγηρα που έχουν εμπλακεί στο πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου.

Νωρίτερα, πηγή προσκείμενη στο δυτικοαφρικανικό μπλοκ είχε αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν προβλέπεται άμεσα η ανάληψη στρατιωτικής δράσης και πως το παράθυρο για διάλογο φαίνεται ακόμη ανοιχτό. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διπλωματία είναι ο καλύτερος τρόπος να επιλυθεί αυτή η κατάσταση», δήλωσε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RFI ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Νομίζω ότι αυτό που συνέβη και συνεχίζει να συμβαίνει στον Νίγηρα δεν υποκινήθηκε από τη Ρωσία ή τη [ρωσική εταιρεία μισθοφόρων] Wagner, ωστόσο… προσπάθησαν να το εκμεταλλευτούν», υποστήριξε ο Αντονι Μπλίνκεν, μιλώντας κατόπιν και στο BBC.

Με άδεια χέρια είχε αποχωρήσει στο μεταξύ από τη Νιαμέ η –διαβόητη για τη φανατική αντιρωσική της στάση και τις παλιότερες δόλιες παρεμβάσεις της στην Ουκρανία– υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, έχοντας φτάσει υπό άκρα μυστικότητα με σκοπό να συναντήσει όχι μόνο τον επικεφαλής της χούντας, στρατηγό Αμπντουραχμάν Τσιανί, αλλά και τον ανατραπέντα πρόεδρο Μπαζούμ που παραμένει κρατούμενος.

Τελικά δεν της επετράπη να δει κανέναν από τους δύο, παρά μόνον άλλους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς με τους οποίους είχε «εξαιρετικά ειλικρινείς και ενίοτε δύσκολες» συνομιλίες, όπως είπε η ίδια, χωρίς εκείνοι να δεχτούν «μια σειρά από επιλογές» που τους προσέφερε για έξοδο από την κρίση και αποκατάσταση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον. Αντίθετα, ο Τσιανί συναντήθηκε επιδεικτικά με κοινή αντιπροσωπεία από τις αλληλέγγυες γειτονικές χώρες του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο, πρώην γαλλικές αποικίες που κυβερνώνται επίσης από στρατιωτικές δικτατορίες οι οποίες έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις με τη Μόσχα. «Δεν θα δεχτούμε στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα. Η επιβίωσή μας εξαρτάται από αυτό», ξεκαθάρισε εκπρόσωπος της χούντας του Μάλι στην κρατική τηλεόραση του Νίγηρα.

Την εναντίωση και της Ρώμης στο ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής βίας στην αφρικανική χώρα είχε ήδη εκφράσει ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, προειδοποιώντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα βύθιζε σε ακόμα μεγαλύτερο χάος την ήδη εξαιρετικά ασταθή περιοχή του Σαχέλ και θα προκαλούσε νέα κύματα προσφύγων προς την Ε.Ε. συνολικά και την Ιταλία ειδικότερα. «Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση κινδυνεύει να γίνεται χειρότερη», επισήμανε ο Ταγιάνι στην εφημερίδα La Stampa. «Αν ξεσπάσει πόλεμος στον Νίγηρα, θα πρόκειται για καταστροφή».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Χλομιάζει» το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας