Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Νιαμέ, Νίγηρας
Νιαμέ, Νίγηρας | AP Photo/Sam Mednick

Διεθνής προσπάθεια για πολιτική και όχι στρατιωτική λύση στον Νίγηρα

Εν όψει της συνόδου των ηγετών της Δυτικής Αφρικής την Πέμπτη, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητούν τρόπους για να αποφευχθεί η στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα, μετά το πραξικόπημα στη χώρα και την άρνηση των επικεφαλής της χούντας να αποσυρθούν από την εξουσία.

Οι ηγέτες της Οικονομικής Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) είχαν δώσει διορία έως το βράδυ της Κυριακής στους επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας να επαναφέρουν στην εξουσία τον πρόεδρο της χώρας Μοαμέντ Μπαζούμ, υπό την απειλή της ένοπλης επέμβασης, αλλά το αίτημά τους δεν ικανοποιήθηκε. Την Πέμπτη οι ηγέτες της ECOWAS θα συναντηθούν ώστε να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, αν και δύο μέλη της Ένωσης, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν στη στρατιωτική χούντα του Νίγηρα.

Ταυτόχρονα, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνουν ότι ακόμη υπάρχει ελπίδα για ειρηνική διέξοδο στην κρίση, πολιτική και διπλωματική, με παρεμβάσεις τους προς τους επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, που πάντως δεν φαίνεται να υποχωρεί από τις θέσεις της.

Η διπλωματία είναι ο «προτιμότερος δρόμος» για να επιλυθεί η κρίση που έχει προκαλέσει το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου στον Νίγηρα, τόνισε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, σε συνέντευξή του στο Radio France Internationale (RFI). Και σημείωσε ότι «είναι βέβαιο πως η διπλωματία είναι ο προτιμότερος δρόμος για να επιλυθεί αυτή η κατάσταση. Αυτή είναι η προσέγγιση της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής, είναι επίσης η δική μας προσέγγιση και υποστηρίζουμε τις προσπάθειές της για να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη».

Νωρίτερα, τη Δευτέρα, η απεσταλμένη των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ συναντήθηκε στην πρωτεύουσα του Νίγηρα Νιαμέ με τους πραξικοπηματίες, αλλά όπως είπε, είχε «δύσκολες» συνομιλίες μαζί τους, που δεν επέτρεψαν να εξευρεθεί λύση.

«Οι συνομιλίες αυτές ήταν εξαιρετικά ειλικρινείς και ορισμένες στιγμές αρκετά δύσκολες», είπε η Βικτόρια Νούλαντ, προσθέτοντας πως οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στη Νιαμέ έχουν «συναίσθηση» των κινδύνων που ενέχει ενδεχόμενη συμμαχία με τη Ρωσία. Επίσης, είπε ότι οι πραξικοπηματίες αψήφησαν την προτροπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αποκαταστήσουν τη συνταγματική τάξη και ότι το αίτημά της να συναντηθεί με τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ δεν ικανοποιήθηκε.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε επίσης τη Δευτέρα πως οι Βρυξέλλες θεωρούν πως υπάρχει ακόμη κάποιο περιθώριο μεσολάβησης και διαπραγμάτευσης όσον αφορά τον Νίγηρα, με το βλέμμα στη σύνοδο της Πέμπτης.

«Η ΕΕ θεωρεί ακόμη πως υπάρχει κάποιο περιθώριο μεσολάβησης έως την Πέμπτη 10η Αυγούστου, όταν η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS στα αγγλικά, CEDEAO στα γαλλικά) θα διεξαγάγει ακόμη μια έκτακτη σύνοδο για την κατάσταση στον Νίγηρα».

Το Μαλί προειδοποιεί 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαλί,  Αμπντουλαγέ Ντιόπ, υποστήριξε ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής για να αποκατασταθεί στην εξουσία ο πρόεδρος Μοαμέντ Μπαζούμ θα μπορούσε να οδηγήσει σε «καταστροφή». Παρουσία της ομολόγου του από την Μπουρκίνα Φάσο, Ολιβιά Ρουαμπά, στην πρωτεύουσα του Μαλί, Μπαμακό, είπε: «Στρατιωτική ισχύς χρησιμοποιήθηκε και σε άλλες χώρες, γειτονικές και μη, είδαμε τα αποτελέσματα. Είναι καταστροφή».

«Στο Ιράκ, έγινε εισβολή για να έρθει δημοκρατία. Είκοσι χρόνια μετά, [η χώρα αυτή] την ψάχνει. Στη Λιβύη... μπορούμε να αναφέρουμε κι άλλες» χώρες, είπε ο κ. Ντιόπ, υπονοώντας το χάος στη χώρα της βόρειας Αφρικής μετά τη διεθνή επέμβαση που προκάλεσε την πτώση του καθεστώτος του πρώην δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι.

«Η Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί εναντιωνόμαστε σε κάθε ιδέα εξωτερικής ανάμιξης ή στρατιωτικής επέμβασης για να επιλυθούν εσωτερικά πολιτικά προβλήματα», επέμεινε ο Αμπντουλαγί Ντιόπ και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να καταλάβει «ότι η CEDEAO μπορεί να στείλει στρατιωτική δύναμη να αποκαταστήσει τις έκπτωτες αρχές» στον Νίγηρα αλλά «εμείς ουδέποτε λάβαμε ούτε ένα [τουφέκι εφόδου] Καλάσνικοφ» για την αντιμετώπιση των επιθέσεων «των τζιχαντιστών».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διεθνής προσπάθεια για πολιτική και όχι στρατιωτική λύση στον Νίγηρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας