Ένα πολυαναμενόμενο εμβόλιο για την ελονοσία ανακοινώθηκε ότι θα κυκλοφορήσει σε 12 αφρικανικές χώρες τα επόμενα δύο χρόνια, σώζοντας ενδεχομένως δεκάδες χιλιάδες ζωές.
Ένα πρώτο πακέτο 18 εκατομμυρίων δόσεων του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας στον κόσμο έχουν εκχωρηθεί στις χώρες όπου ο κίνδυνος να αρρωστήσουν και να πεθάνουν παιδιά από ελονοσία είναι υψηλότερος, σύμφωνα με δήλωση της παγκόσμιας συμμαχίας εμβολίων Gavi, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Unicef.
«Αυτό το εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να έχει μεγάλη επίδραση στην καταπολέμηση της ελονοσίας και όταν χρησιμοποιείται ευρέως παράλληλα με άλλες παρεμβάσεις, μπορεί να αποτρέψει δεκάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο», δήλωσε ο Thabani Maphosa, διευθύνων σύμβουλος της παράδοσης προγραμμάτων της συμμαχίας Gavi.
Άλλες 16 αφρικανικές χώρες έχουν ζητήσει πρόσβαση στο εμβόλιο και θα ελπίζουν σε προμήθειες όταν κλιμακωθεί η παραγωγή.
Το εμβόλιο, με την ονομασία RTS,S/AS01, κηρύχθηκε «ασφαλές και αποτελεσματικό» για τη μείωση των θανάτων και των σοβαρών ασθενειών αφού χορηγήθηκε σε 1,7 εκατομμύρια παιδιά στην Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι από το 2019.
Τώρα θα δοθεί στο Μπενίν, την Μπουρκίνα Φάσο, το Μπουρούντι, το Καμερούν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Λιβερία, τον Νίγηρα, τη Σιέρα Λεόνε και την Ουγκάντα, με τις δόσεις να αναμένεται να φτάσουν το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Ο αναπληρωτής διευθυντής ανοσοποίησης της Unicef, Ephrem T Lemango, δήλωσε ότι το εμβόλιο θα βοηθήσει στην καταπολέμηση μιας ασθένειας που σκοτώνει σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά κάτω των πέντε ετών στην Αφρική κάθε χρόνο.
Το εμβόλιο παράγεται από την GlaxoSmithKline, αλλά με αναμενόμενες 60 εκατομμύρια δόσεις που απαιτούνται κάθε χρόνο έως το 2026, η ινδική εταιρεία Bharat Biotech σύντομα θα εμπλακεί επίσης στην προμήθεια.
Η Δρ Κέιτ Ο' Μπράιαν, διευθύντρια εμβολιασμού, εμβολίων και βιολογικών προϊόντων στον ΠΟΥ, είπε ότι το εμβόλιο είναι μια σημαντική ανακάλυψη για τις κοινότητες που πλήττονται από ελονοσία.
Ένα άλλο εμβόλιο, το R21, που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα κατασκευαστεί επίσης από μια ινδική εταιρεία, το Serum Institute, και αναμένει την έγκριση του ΠΟΥ.
Πηγή: Guardian
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας