Ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που αποπειράθηκαν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη αυξήθηκε ραγδαία κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
«Ως τη 14η Δεκεμβρίου, η λιβυκή ακτοφυλακή αναχαίτισε 30.990 μετανάστες και πρόσφυγες και τους γύρισε πίσω στη Λιβύη, αριθμό συνολικά σχεδόν τριπλάσιο από αυτόν του 2020 (12.000 άνθρωποι)», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε εσωτερικό ενημερωτικό έγγραφό του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, το περιεχόμενο του οποίου περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.
Πάνω από 1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στη Μεσόγειο την περασμένη χρονιά. Ο αριθμός αυτός ήταν επίσης απότομα αυξημένος από το 2020, σύμφωνα με τους αριθμούς του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέρους του συστήματος του ΟΗΕ.
Μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι στην εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO το 2011, η Λιβύη μετατράπηκε σε αφετηρία για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν πως μετανάστες και πρόσφυγες στη Λιβύη βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με φρικιαστικές συνθήκες διαβίωσης, βία, εκβιάσεις και καταναγκαστική εργασία – έχουν αναφερθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια περιπτώσεις σύγχρονης δουλείας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας