Το αυτοαποκαλούμενο «Ισλαμικό κράτος» (Ι.Κ.) είναι ο κοινός παρονομαστής των τριών σχεδόν ταυτόχρονων -αν και φαινομενικά ανόμοιων σε τακτική και στόχους- τρομοκρατικών χτυπημάτων, που συντάραξαν τρεις διαφορετικές ηπείρους την περασμένη Παρασκευή: της απόπειρας ανατίναξης εργοστασίου αμερικανικών συμφερόντων στη Γαλλία και του αποκεφαλισμού επιχειρηματία από υπάλληλό του, ο οποίος φέρεται να «εμπνεύστηκε» το έγκλημα από τις φρικαλεότητες των σουνιτών εξτρεμιστών του Ι.Κ., της εν ψυχρώ εκτέλεσης 39 ξένων τουριστών από νεαρό ντόπιο φονταμενταλιστή σε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στη Σους της Τυνησίας και της ανατίναξης Σαουδάραβα καμικάζι μέσα σε κατάμεστο σιιτικό τέμενος στην Πόλη του Κουβέιτ, με απολογισμό 27 προσκυνητές νεκρούς και 227 τραυματίες.
Την ευθύνη των δύο τελευταίων χτυπημάτων ανέλαβαν ήδη διαφορετικά παρακλάδια του Ι.Κ. έχοντας εκτοξεύσει πρόσφατα απειλές για επιθέσεις μέσα στον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, με ειδικούς σε θέματα τρομοκρατίας να αποδίδουν τα χτυπήματα και στη συμπλήρωση ενός χρόνου από την αυτοανακήρυξη του «Χαλιφάτου» σε Συρία και Ιράκ.
Τα κίνητρα του δράστη
Το μακελειό που προκάλεσε στην παραλία του ξενοδοχείου Imperial Marhaba στο θέρετρο της Σους ο 24χρονος Τυνήσιος φοιτητής Σεϊφεντίν Ρεζγκούι πριν πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών, είχε ξεκάθαρα δύο στόχους. Κατ' αρχάς τους τουρίστες από τη Δύση (κυρίως Βρετανούς, Γερμανούς, Βέλγους και Ιρλανδούς), καθώς αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαιώνουν πως απέφυγε σκόπιμα να ανοίξει πυρ εναντίον συμπατριωτών του. Δεύτερο και σημαντικότερο, να καταφέρει άλλο ένα συντριπτικό πλήγμα στον τουρισμό και τα κρατικά ταμεία της Τυνησίας, της μοναδικής χώρας όπου μπόρεσε να επικρατήσει -παρά τα στραβοπατήματα- η δημοκρατία μετά το ξέσπασμα της «αραβικής άνοιξης» στον μουσουλμανικό κόσμο.
Η τουριστική βιομηχανία -η βασικότερη πηγή εσόδων της ασθμαίνουσας εγχώριας οικονομίας- είχε αρχίσει δειλά να ορθοποδεί ξανά μετά την επίθεση δύο (επίσης Τυνήσιων) φοιτητών στο Μουσείο Μπάρντο της Τύνιδας τον Μάρτιο, με θύματα 21 ξένους επισκέπτες.
Το υπουργείο Τουρισμού της Τυνησίας κάνει λόγο για «καταστροφή», καθώς μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία ακυρώνουν κρατήσεις και απομακρύνουν άρον άρον χιλιάδες τουρίστες από θέρετρα και ξενοδοχεία, ενώ η κυβέρνηση βγάζει στους δρόμους επιπλέον χίλιους αστυφύλακες εξοπλίζοντας παράλληλα την (άοπλη ώς τώρα) τουριστική αστυνομία, καλεί εφέδρους σε υπηρεσία και ετοιμάζεται να κλείσει περί τα 80 τζαμιά, που θεωρούνται πυρήνες ισλαμικής ριζοσπαστικοποίησης όλο και περισσότερων νεαρών σουνιτών σε όλη τη χώρα. Καθόλου τυχαία, πάνω από 3.000 Τυνήσιοι εθελοντές έχουν φύγει για να ενταχθούν ως μαχητές στους κόλπους του Ι.Κ. σε Συρία και Ιράκ.
Οι αρχές έχουν θορυβηθεί από τον τρόπο που κατάφερε να διεισδύσει ανενόχλητος ο Ρεζγκούι στο ξενοδοχείο, με ρούχα παραλίας κι ένα Καλάσνικοφ μαζί με πυρομαχικά κρυμμένα σε πετσέτα. Και αυτή τη φορά ο δράστης ήταν άγνωστος στις αρχές, ενώ φέρεται να εργαζόταν στον τουριστικό τομέα της Σους πριν προσηλυτιστεί στον ισλαμικό φονταμενταλισμό.
Στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκε το κινητό του τηλέφωνο, από το οποίο προέκυψε πως η τελευταία του κλήση ήταν προς τον πατέρα του, ο οποίος συνελήφθη και ανακρίνεται. Στα χέρια της αστυνομίας έχουν πέσει και τρεις συγκάτοικοι του δράστη, ενώ το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται για τη σύλληψη και άλλων ατόμων, που εκτιμάται ότι τον βοήθησαν χωρίς άμεση συμμετοχή στην επίθεση.
Οδηγίες προς ναυτιλλομένους
Το βρετανικό Foreign Office εξέδωσε άτυπη ταξιδιωτική οδηγία καλώντας όλους τους Βρετανούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε τυχόν μετακινήσεις τους στην Τυνησία, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέων χτυπημάτων και προχωρά σε αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας εν όψει του διεθνούς τουρνουά τένις του Γουίμπλεντον, που ξεκινά σήμερα στη Βρετανία. Παράλληλα το Λονδίνο στέλνει στην Τύνιδα περί τους 600 αστυνομικούς και εμπειρογνώμονες σε θέματα τρομοκρατίας.
Συναγερμός έχει σημάνει και στο Κουβέιτ, που υπέστη την πιο πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο έδαφός του εδώ και χρόνια. Ο βομβιστής αυτοκτονίας, που αιματοκύλησε το τέμενος των σιιτών, αναγνωρίστηκε στο πρόσωπο του 23χρονου Φάχαντ Σουλεϊμάν αλ Γκαμπάα από τη Σαουδική Αραβία, που έφτασε αεροπορικώς στην Πόλη του Κουβέιτ από την πατρίδα του, λίγες μόνο ώρες πριν εκτελέσει την αποστολή του.
Οι αρχές συνέλαβαν τον οδηγό του κι έναν άντρα που τον φιλοξένησε και περιγράφεται ως οπαδός «φονταμενταλιστικής και παρεκκλίνουσας» ιδεολογίας. Εντατικές έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και άλλων πιθανών συνεργών του. Την ευθύνη της σφαγής κατά των αποκαλούμενων «απίστων» ανέλαβε η σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση «Najd Province», που θεωρείται σαουδαραβικό παρακλάδι του Ι.Κ. Απώτερος στόχος της επίθεσης η πρόκληση θρησκευτικού μίσους μεταξύ σουνιτών και της μειονότητας των σιιτών στο μικρό αλλά πλούσιο αραβικό κράτος, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού του 1,2 εκατομμυρίου του Κουβέιτ.
Ο δολοφόνος ομολόγησε
Εντατικές έρευνες συνεχίζονται για την εξακρίβωση στοιχείων που αφορούν την τρομοκρατική επίθεση σε εργοστάσιο χημικών αμερικανικής ιδιοκτησίας στη νοτιοανατολική Γαλλία. Ο 35χρονος Γιασίν Σαλχί, που κατάγεται από τη βόρεια Αφρική, ομολόγησε ότι δολοφόνησε τον εργοδότη του και επιχείρησε να ανατινάξει το εργοστάσιο Air-Products, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή πολυάριθμων υπαλλήλων. Ο δράστης μεταφέρθηκε στην έδρα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας κοντά στο Παρίσι. Επειτα από παρατεταμένη ανάκριση οι αστυνομικές αρχές άφησαν ελεύθερη τη σύζυγ του, την αδελφή του και έναν ύποπτο.
Ο Σαλχί ήταν γνωστός στις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, γιατί διατηρούσε σχέσεις με ισλαμιστές πριν από μία δεκαετία. Τελούσε υπό παρακολούθηση έπειτα από ενδείξεις ότι είχε προσχωρήσει σε ριζοσπαστική φονταμενταλιστική ιδεολογία. Δεν είχαν εξακριβωθεί ύποπτες κινήσεις του, οπότε σταμάτησε η επίβλεψη. Στη Λιόν, όπου ανακρίθηκε αρχικά, ο Σαλχί παρέμεινε σιωπηλός. Ισχυριζόταν ότι είχε πάθει αμνησία και δεν θυμόταν τίποτε. Από το βράδυ του Σαββάτου άρχισε να δίνει εξηγήσεις για το πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα. Χθες ομολόγησε τη δολοφονία του εργοδότη του, Ερβέ Κορναρά, 54 ετών, και παραδέχτηκε ότι προσπάθησε να προκαλέσει έκρηξη στο εργοστάσιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο Σαλχί έφτασε νωρίς το πρωί στο εργοστάσιο, διαπληκτίστηκε με τον εργοδότη του και αποπέμφθηκε. Ο δράστης δήλωσε ότι δολοφόνησε τον Ερβέ Κορναρά μέσα σε ένα πάρκινγκ. Οδήγησε χθες τους αστυνομικούς στον τόπο του εγκλήματος. Η αυτοψία έδειξε ότι το θύμα στραγγαλίστηκε και αποκεφαλίστηκε. Ο Σαλχί δήλωσε ότι είχε την πρόθεση να αυτοκτονήσει προκαλώντας έκρηξη και δημιουργώντας παράλληλα με μακάβρια σκηνοθεσία ένα εντυπωσιακό μιντιακό γεγονός. Οι ανακριτές λένε ότι ο Σαλχί μπόρεσε να εισέλθει στο εργοστάσιο με το φορτηγό αυτοκίνητό του, παρουσιάζοντας την κάρτα της εταιρείας μεταφορών όπου εργαζόταν. Προσέκρουσε με το φορτηγό σε φιάλες υγραερίου, ενώ αμέσως μετά αποπειράθηκε να βάλει φωτιά σε άλλες φιάλες, αλλά τον συνέλαβε ένας πυροσβέστης πριν προλάβει να προκαλέσει νέα έκρηξη.
Στην ανάκριση δεν αναφέρθηκε στον τζιχαντισμό. Είπε μόνο ότι είχε προβλήματα, τόσο επαγγελματικά όσο και με τη σύζυγό του. Στο κινητό του δράστη βρέθηκε όμως μια φωτογραφία-«σέλφι», όπου ποζάρει δίπλα στο κομμένο κεφάλι του θύματός του. Η φωτογραφία είχε σταλεί την Παρασκευή σε φίλο του που βρίσκεται στη Συρία. Ο Σαλχί αρνείται ότι έχει σύνδεσμο με τζιχαντιστές. Αναλυτές των ΜΜΕ εκτιμούν πως «πρόκειται για πράξη που εμπνέεται από τη δράση της οργάνωσης "Ισλαμικό κράτος"».
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς προειδοποίησε χθες ότι η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με «πολύ υψηλή τρομοκρατική απειλή», που θα πρέπει να καταπολεμηθεί «σε μακροπρόθεσμη βάση». Εκτιμά ότι υπάρχει ένας «πολιτισμικός πόλεμος» που έχουν εξαπολύσει οι τζιχαντιστές εναντίον «των παγκόσμιων ανθρωπιστικών αξιών». «Η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα είναι μακρά» και «δεν μπορούμε να απαιτήσουμε αμέσως να υπάρξουν αποτελέσματα», τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν τεθεί σε ισχύ από τη γαλλική κυβέρνησή ισοδυναμούν με το «υψηλότερο επίπεδο απειλής».
«Αυτή η μακάβρια ενέργεια του αποκεφαλισμού, με "επίδειξη", με σημαίες, είναι κάτι το καινούργιο στη Γαλλία», υπογράμμισε ο Βαλς που προειδοποίησε ότι «το ζήτημα δεν είναι να μάθουμε εάν θα διαπραχθεί μια νέα επίθεση, αλλά πότε». Από δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Journal du Dimanche, προκύπτει πως 85% των Γάλλων θεωρούν ότι η τρομοκρατική απειλή είναι «αυξημένη» στη Γαλλία, ενώ το 14% έχει αντίθετη γνώμη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας