Οι δύο αντίπαλες πλευρές στη Λιβύη, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σαγέντ Αλ-Σαράτζ, και ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός του Χαλίφα Χάφταρ, είναι «πλήρως δεσμευμένες» στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εκεχειρίας, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο ΟΗΕ.
Ο Οργανισμός δήλωσε ότι οι έως τώρα επαφές με τις δύο πλευρές ήταν «παραγωγικές» και επιτεύχθηκε εκατέρωθεν συμφωνία για συζητήσουν τις εξελίξεις επί του λιβυκού εδάφους. Όπως ανακοινώθηκε, έχουν ήδη συμφωνήσει στο προσχέδιο των θεμάτων που θα τεθούν προς συζήτηση.
Η εξέλιξη αυτή είναι συνέπεια των τελευταίων εξελίξεων σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς ο Χαλίφα Χάφταρ χάνει συνεχώς έδαφος από τις κυβερνητικές δυνάμεις που έχουν τη στήριξη της Τουρκίας. Επίσης, η Αίγυπτος, που στηρίζει τον στρατάρχη Χάφταρ, έχει προτείνει την διεξαγωγή συνόδου στη Γενεύη και παράλληλη κατάπαυση πυρός.
Υπέρ της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ έχει ταχθεί και η Ουάσινγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο να δηλώνει ότι «γρήγορες και καλή τη πίστει διαπραγματεύσεις είναι τώρα απαραίτητες για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός και την επανέναρξη των ενδο-λιβυκών πολιτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».
«Ήρθε η ώρα. Είναι καιρός όλοι οι Λίβυοι, σε κάθε στρατόπεδο, να αναλάβουν δράση, ώστε ούτε η Ρωσία ούτε οποιαδήποτε άλλη χώρα να μπορούν να παρεμβαίνουν στην κυριαρχία της Λιβύης για τους τα δικά τους συμφέροντα», τόνισε, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Τουρκία ή ακόμα στην Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που στηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στη βορειοαφρικανική χώρα.
Η Τουρκία πάντως απέρριψε την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Λιβύη, λέγοντας ότι το σχέδιο αυτό έχει στόχο να σώσει τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ μετά την αποτυχία της επιχείρησής του για την κατάληψη της Τρίπολης. «Η προσπάθεια εκεχειρίας του Καΐρου ήταν αποτυχημένη εξ αρχής. Αν πρόκειται να υπογραφεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αυτό θα πρέπει να γίνει σε μια πλατφόρμα που φέρνει όλες τις πλευρές μαζί», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην εφημερίδα Hurriyet. «Η έκκληση για εκεχειρία προκειμένου να σωθεί ο Χάφταρ δεν μας μοιάζει ειλικρινής ή πιστευτή», πρόσθεσε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας