Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Νότια Αφρική λόγω των συνεχιζόμενων ρατσιστικών επιθέσεων που έχουν προκαλέσει από τις αρχές του μήνα τη δολοφονία 8 μεταναστών, τον τραυματισμό δεκάδων και τον εκτοπισμό χιλιάδων ακόμη.
Το Σάββατο, έπειτα από μια ακόμη νύχτα λεηλασιών και βίας στο Γιοχάνεσμπουργκ ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ινδονησία και επισκέφθηκε τα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων, προκειμένου να τα διαβεβαιώσει ότι οι αλλοδαποί έχουν θέση στη χώρα.
Χθες το βράδυ ο βασιλιάς της φυλής των Ζουλού Γκούντγουιλ Ζουελίνι, ο οποίος θεωρείται εκ των ηθικών αυτουργών των επιθέσεων μετά τη δήλωσή του στις αρχές Απριλίου ότι οι «ξένοι πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους», έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα λεγόμενά του διαστρεβλώθηκαν και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της βίας.
Χιλιάδες ξένοι μετανάστες εγκαταλείπουν τρομοκρατημένοι με λεωφορεία τη Νότια Αφρική. Ηδη, όπως έγινε γνωστό, 6 λεωφορεία με 390 πολίτες του Μαλάουι εγκατέλειψαν χθες το Ντέρμπαν και άλλα πέντε με ακόμη 320 αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα Τρίτη τη συνοικία Αλεξάντρα στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου στοιβάζονται 400.000 άνθρωποι και έχουν βανδαλιστεί δεκάδες καταστήματα που ανήκουν σε αλλοδαπούς.
Ακόμη χθες 400 πολίτες της Ζιμπάμπουε εγκατέλειψαν τη χώρα με έξι λεωφορεία κι ένα φορτηγό με προορισμό την πατρίδα τους, ενώ οι αρχές έχουν συλλάβει τα τελευταία 24ωρα τουλάχιστον 300 άτομα για μια σειρά εγκληματικών πράξεων εναντίον των μεταναστών.
Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η ρατσιστική βία που σοβεί τον τελευταίο μήνα φέρνει θλιβερές μνήμες από το 2008, οπότε σε ανάλογα επεισόδια στο Γιοχάνεσμπουργκ τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Το ξέσπασμα της βίας και του μίσους οφείλεται στο γεγονός πως σε μια χώρα με την ανεργία στο 24%, οι ντόπιοι θεωρούν ότι οι ξένοι εργάτες τούς παίρνουν τις δουλειές, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ζούμα έχει επανειλημμένως ανακοινώσει ότι «στην πλειονότητά τους δουλεύουν νόμιμα στη χώρα και συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξή της».
«Δεν υπάρχει δικαιολογία για τις επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών», υπογράμμισε ο Ζούμα. «Θα σταματήσουμε τη βία». «Από την πλευρά της κυβέρνησης κανείς δεν σας λέει να φύγετε. Αυτοί που λένε ότι πρέπει να φύγετε είναι μόνο μια μικρή μειοψηφία. Οσοι επιθυμούν να επιστρέψουν σπίτι τους πρέπει να ξέρουν ότι, μόλις σταματήσουμε τη βία, θα είναι ευπρόσδεκτοι να το κάνουν», κατέληξε ο Ζούμα.
Η θέση του ΟΗΕ
Η ρατσιστική βία που μαστίζει τη Νότια Αφρική εμπεριέχει και μιαν τραγική ειρωνεία, όπως επισήμανε εύστοχα η Λουλάμ Σιγκουανά, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Νότια Αφρική: «Στη διάρκεια του απαρτχάιντ οι γειτονικές με τη Νότια Αφρική χώρες ήταν ακριβώς αυτές που προσέφεραν καταφύγιο και άσυλο στους αγωνιστές κατά του καθεστώτος και τώρα οι νέοι Νοτιοαφρικανοί φαίνεται να έχουν ξεχάσει τη συνεισφορά των χωρών αυτών στον αγώνα για την απελευθέρωση από τη δικτατορία της λευκής μειονότητας» πρόσθεσε.
Τις τελευταίες ημέρες τέλος ακτιβιστές σε πολλές αφρικανικές χώρες οργανώνουν διαδηλώσεις και καλούν σε μποϊκοτάζ των νοτιοαφρικανικών προϊόντων, ενώ ορισμένες ξένες εταιρείες άρχισαν, προσωρινά, όπως ανακοίνωσαν, να αποσύρουν μικρά τμήματα του εργατικού τους δυναμικού από τη χώρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας