Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
16.8° 14.5°
2 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.2° 14.2°
1 BF
82%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 15.0°
2 BF
84%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.6°
3 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.9° 13.8°
0 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
88%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
80%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
0 BF
55%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
1 BF
73%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.8° 12.8°
0 BF
94%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.5°
2 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
AP Photo/Paul White

Διεθνή στήριξη της διάσκεψης για τη Λιβύη ζητάει ο Γκουτέρες

Έκκληση στη διεθνή κοινότητα «να στηρίξει σθεναρά» τη διάσκεψη για την ειρήνευση στη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Βερολίνο, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως αναφέρεται σε έκθεσή του που δόθηκε χθες, Τετάρτη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Καλώ όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να στηρίξουν άμεσα την άνευ όρων κατάπαυση των εχθροπραξιών, όπως αυτή ζητήθηκε, με πρωτοβουλία των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας και να δεσμευθούν με εποικοδομητικό τρόπο σε αυτόν τον στόχο, περιλαμβανομένης της διαδικασίας του Βερολίνου», έγραψε ο Γκουτέρες.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη της Κυριακής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή της και υπενθύμισε ότι έχει στόχο «να ενώσει τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση και να επιστρέψουμε σε μια πολιτική διαδικασία, δημιουργώντας τις απαραίτητες συνθήκες για έναν διαλιβυκό διάλογο».

«Καλώ όλες τις χώρες μέλη και τους περιφερειακούς οργανισμούς να στηρίξουν σθεναρά τη διάσκεψη κορυφής του Βερολίνου», υπογράμμισε ο Γκουτέρες.

Κάνοντας λόγο για «εξωτερικές παρεμβάσεις» - την άφιξη στη Λιβύη στρατιωτικού υλικού και ξένων μαχητών, την εθνικότητα των οποίων δεν διευκρίνισε - ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε ξένη στήριξη στις αντιμαχόμενες πλευρές, απλώς θα ενισχύσει την τρέχουσα σύγκρουση και θα περιπλέξει τις προσπάθειες για μια ξεκάθαρη, διεθνή δέσμευση προς μια ειρηνική επίλυση της κρίσης στη χώρα».

Ο Γκουτέρες διευκρίνισε στην έκθεσή του ότι το προσχέδιο της ανακοίνωσης που θα δοθεί στη δημοσιότητα, στη διάρκεια της διάσκεψης του Βερολίνου, θα αφορά «έξι άξονες»: «τον τερματισμό των εχθροπραξιών και μία μόνιμη εκεχειρία, την εφαρμογή του εμπάργκο στις εισαγωγές όπλων, τη μεταρρύθμιση του τομέα ασφαλείας, την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία, την οικονομική μεταρρύθμιση και τον σεβασμό του ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Λιβύη πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, με στόχο να συναντηθεί με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να επιτευχθεί εκεχειρία στην εμπόλεμη χώρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διεθνή στήριξη της διάσκεψης για τη Λιβύη ζητάει ο Γκουτέρες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας