Εκατοντάδες υποστηρικτές της -εκτός νόμου- Μουσουλμανικής Αδελφότητας διοργάνωσαν χθες και σήμερα (Παρασκευή) κινητοποιήσεις σε αρκετά σημεία της Αλεξάνδρειας, προκαλώντας για άλλη μια φορά την επέμβαση της αιγυπτιακής αστυνομίας που διέλυσε βίαια τις απαγορευμένες διαδηλώσεις και συνέλαβε τουλάχιστον οχτώ υποστηρικτές των ισλαμιστών.
Σύμφωνα με την εκδοχή του υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς της Αδελφότητας και κατοίκους της Αλεξάνδρειας, φίλα προσκείμενους στην κυβέρνηση Σίσι, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της από σκάγια η 15χρονη σπουδάστρια Σόντος Ρίντα Αμπού Μπακρ και να τραυματιστούν άλλοι δύο άνθρωποι. Ωστόσο το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, ο πολιτικός βραχίονας της Αδελφότητας, ανέφερε στο Facebook ότι η νεκρή είναι 17 ετών και κατηγόρησε μέλη των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας ότι την πυροβόλησαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.
Αξιωματικός της αστυνομίας της Αλεξάνδρειας από την πλευρά του υποστήριξε ότι πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς των ισλαμιστών και κατοίκους της πόλης, διαψεύδοντας πως άντρες των σωμάτων ασφαλείας άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν διαδηλωτές.
Ταραχές μεταξύ οπαδών των Αδελφών Μουσουλμάνων και της αστυνομίας ξέσπασαν και στο Κάιρο στην περιοχή της Γκίζας. Η αυταρχική κυβέρνηση της Αιγύπτου ενέτεινε τις μεθόδους καταστολής το Νοέμβριο του 2013 με την ψήφιση νόμου, που απαγορεύει τις διαδηλώσεις χωρίς την άδεια των αρχών και προβλέπει αυστηρές ποινές για τους παραβάτες. Εκτοτε εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πλήθος φοιτητών και ακτιβιστών, έχουν συλληφθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Κύμα οργής έχει προκαλέσει και η χθεσινή απόφαση δικαστηρίου για την απελευθέρωση των δύο γιων του δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ εν αναμονή νέας δίκης τους για υπόθεση διαφθοράς, τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα της λαϊκής εξέγερσης, που σήμανε την αρχή του τέλους του καθεστώτος. Σύμφωνα με τον δικηγόρο τους, ο Αλάα και ο Γκαμάλ Μουμπάρακ εξέτισαν τη μέγιστη περίοδο προφυλάκισης που προβλέπει ο νόμος και συνεπώς μπορούν να αποφυλακιστούν.
Τα αδέλφια Μουμπάρακ αναμένεται να δικαστούν εκ νέου μαζί με τον πατέρα τους με την κατηγορία της κατάχρησης δημοσίου χρήματος, ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, για τη συντήρηση των προεδρικών μεγάρων. Στην υπόθεση αυτή οι δύο γιοι είχαν τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών τον Μάιο, ενώ ο πατέρας τους καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση. Ωστόσο έπειτα από προσφυγή των δικηγόρων της οικογένειας, εφετείο του Καΐρου ακύρωσε στις 13 Ιανουαρίου την προηγούμενη πρωτόδικη καταδίκη και έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή νέας δίκης.
Σε άλλη υπόθεση, αιγυπτιακό δικαστήριο τον Νοέμβριο είχε απαλλάξει από άλλες κατηγορίες για διαφθορά τους τρεις άνδρες, ενώ απέρριψε την κατηγορία σε βάρος του Μουμπάρακ για συνέργεια σε ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην ανατροπή του το 2011, έπειτα από πρωτόδικη απόφαση δικαστηρίου που τον είχε καταδικάσει σε ισόβια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας