Η αγωνία των Σύρων και της διεθνούς κοινότητας για το τι μέλλει γενέσθαι πλέον στη χώρα τους συνιστά και σήμερα την κυρίαρχη είδηση σχεδόν στο διεθνή έντυπο τύπο.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Guardian γράφει στο πρωτοσέλιδό του : «Ελπίδα και απελπισία στο ανθρωποσφαγείο του Άσαντ» με το κύριο άρθρο να τονίζει ότι Σύροι πολίτες τρέχουν να απελευθερώσουν τους δικούς τους ανθρώπους από υπόγεια φυλακή στην οποία το καθεστώς Άσαντ τους βασάνιζε φρικτά. Σε άλλο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Το Ηνωμένο Βασίλειο αναστέλλει τις αιτήσεις ασύλου των Σύρων» και τονίζει ότι εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν σε ανάλογη κίνηση. Ο Independent έχει τίτλο «Οικογένειες γεμίζουν την φυλακή που βασάνιζε ο Άσαντ μετά την πτώση του καθεστώτος» με το κύριο άρθρο να τονίζει ότι χιλιάδες Σύροι αναζητούν τους συγγενείς τους στην φυλακή-κολαστήριο της Σεντνάγια με την Βρετανία να λέει ότι η πτώση του καθεστώτος συνιστά ταπείνωση για το Ιράν και τη Ρωσία και προσθέτει ότι ουδείς μπορεί στην φάση αυτή να εγγυηθεί την ειρήνη. Σημειώνει ακόμη ότι χθες το Ισραήλ βομβάρδισε τοποθεσίες που φέρεται να υπήρχαν όπλα βιολογικού πολέμου.
Στη Γαλλία η Le Figaro έχει πρωτοσέλιδο τίτλο : «Ελευθερωμένη από τον Άσαντ η Συρία βυθίζεται στο άγνωστο» και στο σχετικό ρεπορτάζ σημειώνει ότι μετά την φυγή του τυράννου και των δικών του ανθρώπων οι ισλαμιστές αντάρτες ανέλαβαν την εξουσία στη Δαμασκό. Επισημαίνει ότι εάν ο πληθυσμός φαίνεται να είναι καθησυχασμένος η διεθνής κοινότητα παραμένει επιφυλακτική για το μέλλον της Συρίας. Σε έτερο πρωτοσέλιδο θέμα της η εφημερίδα έχει τίτλο : «Ο Μακρόν αναζητά μια συμμαχία που δεν είναι δυνατόν να βρεθεί». Η Le Monde από την πλευρά της έχει κεντρικό τίτλο : «Τέλος της βασιλείας και αρχή της αβεβαιότητας για την Συρία» και στην ειδική της έκδοση τονίζει ότι οι φυλακισμένοι σε υπόγεια φυλακή απελευθερώθηκαν, είτε από τους αντάρτες, είτε από πολίτες.
Στη Γερμανία αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία η Südkurier γράφει: «Για κάποιους, τα πράγματα ακόμα κι έτσι τους φαίνεται ότι δεν πάνε αρκετά γρήγορα. Την Κυριακή οι Σύροι σε πολλές γερμανικές πόλεις πανηγύριζαν την πτώση του δικτάτορα Άσαντ και την προοπτική ότι ίσως μια μέρα θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην παλιά τους πατρίδα. Όμως, ορισμένους πολιτικούς από τη Χριστιανική Ένωση και την Εναλλακτική για τη Γερμανία αυτό δεν τους ικανοποιεί. Το μόνο πράγμα που μπορούν να σκεφτούν είναι οι απελάσεις. Αυτή η συμπεριφορά δεν δείχνει μόνο έναν κακό χαρακτήρα. Οι πολιτικοί αυτοί κουνούν το δάχτυλο σε όλους εκείνους τους ανθρώπους από τη Συρία που έχουν εγκατασταθεί εδώ και συνεισφέρουν στην κοινότητα, σε ορισμένα μέρη έχουν φτάσει μέχρι να γίνουν δήμαρχοι.
Στις ΗΠΑ τέλος οι New York Times έχουν πρωτοσέλιδο τίτλο : «Σοκ, χαρά και δυσφορία καθώς οι Σύροι διερωτώνται τι έπεται». Από την πλευρά της η USA Today διερωτάται στον κεντρικό τίτλο της : «Εξακολουθεί να είναι το αμερικανικό όνειρο ζωντανό;”
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας