Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Σύνοδος ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον- οικογενειακή φωτο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
AP Photo

Νέοι λεονταρισμοί ΝΑΤΟ στις πλάτες της Ουκρανίας

Ετοιμη για τη... μεγάλη αντεπίθεση εναντίον της Ρωσίας είναι η Βορειοατλαντική Συμμαχία που στέλνει στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη F-16, ενώ η Μόσχα ετοιμάζεται να χτυπήσει όσο περισσότερες αεροπορικές βάσεις μπορεί ● Πρόσθετη βοήθεια ύψους 40 δισ. ευρώ ετοιμάζεται για το Κίεβο

«Η Ουκρανία μπορεί και θα σταματήσει τον Πούτιν», «και δη με τη συλλογική μας υποστήριξη», διακήρυξε ο –προεκλογικά αμφισβητούμενος ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα– Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν, στο πλαίσιο της πανηγυρικής, νεοψυχροπολεμικού κλίματος συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουάσινγκτον, καθώς η δυτική στρατιωτική συμμαχία γιορτάζει 75 χρόνια από την ίδρυσή της.

Προς επίρρωση ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι σε εξέλιξη η μεταφορά αεροσκαφών F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία», τα οποία «θα πετάξουν στον ουκρανικό ουρανό αυτό το καλοκαίρι». Δεν διευκρινίστηκε ο αριθμός. Πάντως η Νορβηγία δεσμεύτηκε για την αποστολή άλλων έξι μαχητικών αεροσκαφών αυτού του τύπου εντός του έτους.

Τα σχέδια για την παράδοση F-16 στην Ουκρανία δείχνουν ότι οι ΗΠΑ ηγούνται μιας «πολεμικής συμμορίας» που πολεμά τη Ρωσία, σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, ενόσω η Μόσχα ήδη στοχοθετεί στις επιθέσεις της αεροπορικές βάσεις.

Στο μεσοδιάστημα, ο Τζο Μπάιντεν είχε ήδη ανακοινώσει την αποστολή στο Κίεβο επιπλέον πέντε συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων συστοιχιών Patriot από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Ρουμανία. Προανήγγειλε, δε, κι άλλα συστήματα αεράμυνας «από τις ΗΠΑ και εταίρους».

Οι συστοιχίες πυραύλων Patriot είναι «πολύ καλές στην κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων», αλλά η Ουκρανία «χρειάζεται ένα μείγμα συστημάτων», επισημαίνει ο αμυντικός συντάκτης του Economist, Σασάνκ Τζόσι. Χωρίς αυτό, εξηγεί στο BBC, το Κίεβο «θα ξοδεύει σε απίστευτα ακριβούς πυραύλους αναχαίτισης, για παράδειγμα για τους Patriot, έναντι πολύ, πολύ φθηνών εισερχόμενων απειλών. Αυτό δεν είναι οικονομικά βιώσιμο».

Τούτων δοθέντων, στο προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος γινόταν λόγος για πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ για το επόμενο έτος, αλλά και για «μη αναστρέψιμη» πορεία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Δεν τίθεται ωστόσο σαφές χρονοδιάγραμμα. Αντίθετα, παρατίθενται γενικόλογες αναφορές για πρόσκληση όταν και εφόσον «συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις».

Αυτά ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται για τρίτο χρόνο, με το Κίεβο σε στρατηγικό αδιέξοδο και τώρα –καταπώς φαίνεται από την αιφνιδιαστική εκπλήρωση πολεμοχαρών δεσμεύσεων, που είχαν μείνει έως τώρα στα λόγια– υπό τον πανικό της Δύσης απέναντι στην προοπτική επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ τον προσεχή Νοέμβριο στον Λευκό Οίκο.

Κατά τα λοιπά ανακοινώθηκε ότι από το 2026 οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν προσωρινά στη Γερμανία όπλα μεγάλου βεληνεκούς –συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Τόμαχοκ– προς ενίσχυση της στρατιωτικής αποτροπής και της προστασίας των εταίρων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Στη σχετική κοινή δήλωση των ΗΠΑ και της Γερμανίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, αναφέρονται επίσης οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι SM-6 και πρόσφατα αναπτυγμένα υπερηχητικά όπλα, «τα οποία έχουν σημαντικά μεγαλύτερο βεληνεκές από τα σημερινά επίγεια συστήματα στην Ευρώπη».

Υπερθεματίζοντας της κλιμάκωσης, ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, άνοιξε κι άλλο τη «βεντάλια», διατρανώνοντας ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα είναι αν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία, καθώς αυτό θα ενθαρρύνει τον πρόεδρο Πούτιν, αλλά και άλλους αυταρχικούς ηγέτες στο Ιράν, στη Βόρεια Κορέα και στην Κίνα».

Πέρα όμως από τις πολεμοχαρείς διακηρύξεις συμμαχικής αποφασιστικότητας από τη νατοϊκή σύνοδο στην Ουάσινγκτον –όπου είχαν προσκληθεί η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα– ήταν διάχυτη η αίσθηση μιας βαθιάς κρίσης και ανησυχίας, με αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή τον πολιτικά κλυδωνιζόμενο Τζο Μπάιντεν.

«Δεν βλέπουμε πώς μπορεί να επιστρέψει μετά το ντιμπέιτ», δήλωσε ανωνύμως Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. «Δεν μπορώ να τον φανταστώ να βρίσκεται στο τιμόνι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τέσσερα ακόμη χρόνια», τόνισε, ενώ αυξάνονται οι φωνές στους κόλπους των Δημοκρατικών υπέρ της αποχώρησης του 81χρονου προέδρου από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Σε αυτό το φόντο, μάλιστα, ο κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, υποστράτηγος ε.α. Κιθ Κέλογκ, δήλωσε στο Reuters ότι είχε τις τελευταίες ημέρες σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων υπουργών Εξωτερικών.

«Ο Μπάιντεν και ο Τραμπ είναι πολύ διαφορετικοί, αλλά στηρίζουν τη δημοκρατία», αποφάνθηκε από την Ουάσινγκτον ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι. «Γι’ αυτό εκτιμώ», πρόσθεσε, «ότι ο Πούτιν θα μισεί και τους δύο»…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Νέοι λεονταρισμοί ΝΑΤΟ στις πλάτες της Ουκρανίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας