Στα άκρα βρίσκονται από τη Δευτέρα οι σχέσεις του Καναδά με την Ινδία με επίκεντρο τη δολοφονία ενός ακτιβιστή για την ανεξαρτησία των Σιχ σε καναδικό έδαφος πριν από μερικούς μήνες.
Ο Καναδός πρωθυπουργός είπε μέσα στη Βουλή ότι υπάρχουν «αξιόπιστα στοιχεία» που αποδίδουν σε πράκτορες της κυβέρνησης της Ινδίας τη δολοφονία του Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, Καναδού πολίτη, στη Βρετανική Κολομβία τον περασμένο Ιούνιο. Χαρακτήρισε «απαράδεκτη παραβίαση της κυριαρχίας μας» τον φόνο ενός Καναδού πολίτη από ξένη κυβέρνηση και στη συνέχεια, το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών διέταξε την απέλαση του επικεφαλής της ινδικής υπηρεσίας πληροφοριών στον Καναδά (RAW).
«Εντελώς παράλογους» χαρακτήρισε με τη σειρά της η κυβέρνηση της Ινδίας τους ισχυρισμούς του Καναδά, ανταποδίδοντας με την απέλαση υψηλόβαθμου Καναδού διπλωμάτη. «Οι κατηγορίες αυτές έχουν στόχο να αποσπάσουν την προσοχή από τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές του Χαλιστάν (σ.σ. το όνομα που θέλουν να δώσουν οι Σιχ σε ένα μελλοντικό ανεξάρτητο κράτος), που βρήκαν καταφύγιο στον Καναδά και συνεχίζουν να απειλούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ινδίας», συνέχισε στην ανακοίνωσή του το ινδικό ΥΠΕΞ.
Αργότερα χθες, ο Τριντό επανήλθε με νέες δηλώσεις στις οποίες έλεγε ότι «η κυβέρνηση της Ινδίας θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα με τη μέγιστη σοβαρότητα. Εμείς αυτό κάνουμε, δεν προσπαθούμε να προκαλέσουμε ή να κλιμακώσουμε μια κατάσταση». Ωστόσο, μέχρι χθες δεν είχε αποκαλύψει τα αποδεικτικά στοιχεία που, κατά τον ίδιο, συνδέουν την Ινδία με τον φόνο.
Η ψυχρότητα μεταξύ των δύο χωρών είχε γίνει ήδη αισθητή στην πρόσφατη συνάντηση του Καναδού πρωθυπουργού με τον Ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι στο πλαίσιο της συνόδου της G20 στο Νέο Δελχί, όπου ο Τριντό έθεσε το ζήτημα της ανάγκης να διερευνηθεί σε βάθος η δολοφονία του Νιτζάρ, ο οποίος ήταν επικηρυγμένος από τις ινδικές αρχές για τρομοκρατική δράση. Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση Μόντι, η οποία τηρεί ιδιαίτερα σκληρή έως ρατσιστική στάση απέναντι στις ινδικές μειονότητες, κατηγορεί τον Καναδά ότι δείχνει μεγάλη ανοχή απέναντι στους «τρομοκράτες» Σιχ που δρουν στο έδαφός του. Ειδικά μετά το 2020, όταν ο Τζάστιν Τριντό εξέφρασε τη στήριξή του στις μεγάλες διαδηλώσεις των Ινδών αγροτών, στις οποίες συμμετείχαν ενεργά οι Σιχ.
Ο Τριντό, παράλληλα, είναι υποχρεωμένος να ισορροπεί σε ένα ιδιαίτερα λεπτό σκοινί καθώς στη χώρα του ζει η μεγαλύτερη κοινότητα Σιχ της διασποράς, κάπου 770.000 άνθρωποι επί συνολικού πληθυσμού σχεδόν 40 εκατομμυρίων. O Τζάκμιτ Σινγκ, ο οποίος είναι Σιχ, είναι από το 2017 ο αρχηγός του κεντροαριστερού Νέου Δημοκρατικού Κόμματος, της τέταρτης μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής δύναμης, η οποία στηρίζει το Φιλελεύθερο Κόμμα του Τριντό. «Δεν θα πρέπει να μείνει πέτρα που να μην τη γυρίσουμε», δήλωσε χθες και τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τη δολοφονία του ομόθρησκού του.
Προς το παρόν, η πρώτη άμεση συνέπεια, εκτός από τη διμερή διπλωματική ένταση, είναι το πάγωμα μιας μεγάλης εμπορικής συμφωνίας η οποία, θεωρητικά, θα ολοκληρωνόταν ώς το τέλος του 2023...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας