Η βδομάδα που φεύγει ήταν ίσως η πιο καυτή στην καταγεγραμμένη ιστορία του πλανήτη μας -ο περασμένος Ιούνιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί σε παγκόσμια κλίμακα- και κορυφαίοι επιστήμονες συγκλίνουν για άλλη μία φορά στο προφανές, ότι η Γη και η ανθρωπότητα θα γίνουν θυσία για τα κέρδη των πολυεθνικών ορυκτών καυσίμων.
Οι ειδικοί έχουν επισημάνει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια ότι η μόνη λύση για τη διάσωση του κλίματος είναι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και σταδιακή, αλλά άμεση, κατάργησή τους-θέση που διακηρυκτικά τουλάχιστον έχει υιοθετηθεί από τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, εκατοντάδες κυβερνήσεις, ακόμη και από τους ενεργειακούς γίγαντες.
Όμως, η επιστημονική κοινότητα διαπιστώνει δυστυχώς ότι οι κορυφαίες εταιρείας του ενεργειακού τομέα δεν έχουν καμία πρόθεση στην πραγματικότητα να αφήσουν πίσω τους τα ορυκτά καύσιμα παρά τις δεσμεύσεις τους για εναρμόνιση με την πράσινη μετάβαση στα επόμενα χρόνια. Αντιθέτως, τραβούν εντελώς αντίθετη ρότα και εντείνουν την παραγωγική τους δραστηριότητα και τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα με γνώμονα τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Η συνθήκη αυτή έχει μάλιστα ενταθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και έπειτα, ο οποιος ανακάτεψε την γεωπολιτική τράπουλα και τις διεθνείς αγορές, προκαλώντας μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση, ανατάσσοντας συμμαχίες γύρω από την ενέργεια και ανοίγοντας δρόμος για «χρυσές δουλειές» των πολυεθνικών ορυκτών καυσίμων που δεν έχασαν στιγμή να κάνουν την κρίση ευκαιρία.
Μάλιστα, φαίνεται ότι τα λόμπι των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου έχουν αλλάξει το αφήγημά τους. Πλέον, προτάσσουν το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αυτή τη στιγμή, όσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα η ζήτηση της βιομηχανίας για ορυκτά καύσιμα.
Η αντι-περιβαλλοντική στρατηγική
Ενδεικτικά, εν μέσω θερμοκρασιών ρεκόρ φέτος τον Φεβρουάριο, η BP μείωσε τον προηγούμενο στόχο της για μείωση των εκπομπών της κατά 35% έως το 2030, λέγοντας ότι θα επιδιώξει αντ' αυτού τη μείωση κατά 20 έως 30%.
Η ExxonMobil απέσυρε αθόρυβα τη χρηματοδότηση μιας «πράσινου» προγράμματος για την αξιοποίηση φυκιών ως την πρώτη ύλη για τη δημιουργία καυσίμου χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Και η Shell ανακοίνωσε ότι δεν θα αυξήσει τις επενδύσεις της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φέτος, παρά τις προηγούμενες υποσχέσεις να μειώσει δραματικά τις εκπομπές της.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που τροφοδοτούνταν από το κλίμα παρέμειναν την άνοιξη και το καλοκαίρι. Αλλά οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων έχουν διπλασιάσει μόνο τις παραγωγικές τους απαιτήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Η Shell υποσχέθηκε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 20% έως το 2030, αλλά στη φέτος είπε ότι είχε ήδη επιτύχει αυτόν τον στόχο με την πώληση ορισμένων δραστηριοτήτων σε άλλη εταιρεία πετρελαίου – μη μειώνοντας έτσι τις εκπομπές στην ατμόσφαιρα. Eκπρόσωπος της Shell είπε ότι η εταιρεία πιστεύει ότι «η κοινωνία πρέπει να αναλάβει δράση για την κλιματική αλλαγή» και είπε ότι η εταιρεία δεν έκανε «καμία θεμελιώδη αλλαγή» στις δεσμεύσεις της για το κλίμα και σημειώνει πρόοδο προς αυτούς τους στόχους.
«Παραμένει η άποψή μας ότι η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα καλύπτεται από διαφορετικούς τύπους ενέργειας –συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», είπε. «Σε αυτό το σενάριο, μια ισορροπημένη ενεργειακή μετάβαση παίζει καλά στο χαρτοφυλάκιό μας – μια που προσφέρει περισσότερη αξία, με λιγότερες εκπομπές, εστιάζοντας στην απόδοση, την πειθαρχία και την απλοποίηση».
Η BP έχει επίσης επεκτείνει τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο.
Και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ExxonMobil, Ντάρεν Γουντς, είπε σε συνέδριο της βιομηχανίας τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία του σχεδιάζει να διπλασιάσει την ποσότητα πετρελαίου που παράγεται από τις αμερικανικές εκμεταλλεύσεις σχιστόλιθου εντός των επόμενων πέντε ετών.
Ωστόσο, ο Dan Cohn, ερευνητής της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης στο Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης, είπε ότι τα σχέδια της βιομηχανίας πετρελαίου για το κλίμα δεν πρέπει να λαμβάνονται ως «τοις μετρητοίς».
«Δεν άφησαν καμία αμφιβολία ότι οι δεσμεύσεις τους χρησιμοποιήθηκαν για κυνικούς πολιτικούς σκοπούς, μόνο για να εγκαταλειφθούν όταν δεν ταιριάζουν πλέον στη στρατηγική θέση της βιομηχανίας», είπε.
Αυτή η στρατηγική θέση ήταν να αποφευχθεί η κρατική παρέμβαση, είπε ο Τίμονς Ρόμπερτς, καθηγητής περιβάλλοντος και κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Brown.
«Οι δεσμεύσεις για το κλίμα… σχεδόν σίγουρα έγιναν για να δώσουν την εντύπωση ότι δεν χρειάζεται να ρυθμιστούν τα παραγωγικά μοντέλα των εταιρειών επειδή οι εθελοντικές δεσμεύσεις τους είναι επαρκείς», είπε.
Είπε ότι οι δεσμεύσεις για το κλίμα έγιναν δημοφιλείς σε μια περίοδο που τα ορυκτά καύσιμα γίνονταν λιγότερο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν –στην πραγματικότητα, οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων σημείωσαν κέρδη ρεκόρ πέρυσι.
Έγινε σαφές ότι παρακινούνται από τα κέρδη», σημειώνει ο Ρόμπερτς, προσθέτοντας ότι οι κινήσεις τους δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς οι διευθύνοντες σύμβουλοι των πολυεθνικών χάνουν εύκολα τη θέση τους εάν δεν μεγιστοποιήσουν την αύξηση των κερδών.
«Το αναγκαίο κακό»
Στελέχη εταιρειών ορυκτών καυσίμων αντιτείνουν ότι η επέκταση των ορυκτών καυσίμων είναι απαραίτητη. Την περασμένη Πέμπτη -μόλις η Γη έσπασε ένα ανεπίσημο ρεκόρ για την πιο ζεστή μέρα της για τρίτη συνεχόμενη μέρα- ο Διευθύνων Σύμβουλος της TotalEnergies, Πάτρικ Πουγιάν, είπε στο CNBC ότι η εταιρεία του θα συνεχίσει να διοχετεύει το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών της σε ορυκτά καύσιμα.
«Σήμερα, η κοινωνία μας απαιτεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο», είπε. «Δεν υπάρχει τρόπος να σκεφτούμε ότι εν μία νυκτί μπορούμε απλώς να τα εξαλείψουμε όλα αυτά».
Ο Πουγιάν δεν είναι ο μόνος βεβεια. Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την ίδια μέρα, ο Wael Sawan, Διευθύνων Σύμβουλος της Shell, είπε ότι ο περιορισμός της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ήταν «επικίνδυνοη και ανεύθυνη επιλογή».
«Η πραγματικότητα είναι ότι το ενεργειακό σύστημα του σήμερα συνεχίζει να χρειάζεται απεγνωσμένα πετρέλαιο και φυσικό αέριο», δήλωσε ο Sawan στο BBC. «Και προτού μπορέσουμε να το αφήσουμε αυτό, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε αναπτύξει τα ενεργειακά συστήματα του μέλλοντος –και δεν κινούμαστε ακόμη, συλλογικά, με τον ρυθμό [που απαιτείται] για να συμβεί αυτό».
Όμως, αν και «κανείς δεν περιμένει ότι η ζήτηση ορυκτών καυσίμων θα εξαφανιστεί εν μία νυκτί», αναφέρεται από το Ινστιτούτο, υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι μπορούμε να απομακρυνθούμε από αυτά τα επόμενα χρόνια -και μάλιστα, ότι πρέπει αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο κλίμα.
Με πληροφορίες από τον Guardian
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας