Παραμένει το σκηνικό έντασης μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας στη σκιά της κλιμακούμενης έντασης στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.
Με το φόβο για πρόκληση μιας απευκταίας ανάφλεξης ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί σε ουδέτερο έδαφος με τον ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα έχει εισβάλει στην Ουκρανία μέχρι τότε, όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο κ. Μπλίνκεν πρότεινε στον κ. Λαβρόφ να συναντηθούν «στην Ευρώπη την προσεχή εβδομάδα» και η ρωσική πλευρά ανταποκρίθηκε «αντιπροτείνοντας ημερομηνίες στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, κάτι που δεχθήκαμε, υπό τον όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» μέχρι τότε, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βρετανία πρότεινε τη Φινλανδία ή τη Γενεύη για να φιλοξενήσει τη συνάντηση των δύο ανδρών.
Η αποκλιμάκωση πήγε… περίπατο
Η συνάντηση των δύο ανδρών κλείστηκε ενώ άρχισε να ξαναστήνεται από χθες σκηνικό έντασης στις αιματοβαμμένες επαρχίες των ρωσόφωνων αυτονομιστών (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ).
Φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν σήμερα τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις πως προχώρησαν σε άλλες δύο επιθέσεις με ολμοβόλα, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Η αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν συνολικά 29 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από μονάδες του ουκρανικού στρατού.
Στην άλλη πλευρά η Ουκρανία κατηγόρησε χθες τη Ρωσία ότι επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει τις αυτοανακηρυγμένες ανεξάρτητες επαρχίες με στόχο να βρει την κατάλληλη πρόφαση ώστε να πραγματοποιήσει εισβολή. Η Μόσχα δεν ενστερνίζεται αυτές τις απόψεις και κατηγορεί το Κίεβο ότι παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ.
Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια
Μέσα σε αυτό το κλίμα που μυρίζει μπαρούτι ξεκινά σήμερα, με τη συμμετοχή πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, αναλυτών και ακαδημαϊκών η 58η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Στο επίκεντρο της φετινής Διάσκεψης -με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού- θα βρίσκονται η κρίση στην Ουκρανία, θέματα κυβερνοασφάλειας, καινοτομίας στην άμυνα και μετανάστευσης.
Στη Διάσκεψη συμμετέχουν μεταξύ άλλων η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, ο Μπιλ Γκέιτς με την ιδιότητα του προέδρου του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για το Κλίμα Τζον Κέρι κ.ά..
Στη φετινή Διάσκεψη δεν συμμετέχει αξιωματούχος από τη ρωσική κυβέρνηση, καθώς, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η Μόσχα θεωρεί ότι η διοργάνωση «έχει χάσει την αντικειμενικότητά της», έχει εξελιχθεί «σε ατλαντικό φόρουμ».
Με τη διπλωματία να μην καταθέτει τα όπλα ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο πάει σήμερα στη Μόσχα ενώ ταξίδι στη Ρωσία ετοιμάζει και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι με σκοπό να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια διμερή με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν, πιθανόν στη Γενεύη.
► Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ για να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία.
► Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν.
► Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπα με μαζικές ροές προσφύγων σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία.
► Η Ρωσία έχει αναπτύξει έως και 190.000 στρατιωτικό προσωπικό εντός και κοντά στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο αμερικανός πρεσβευτής στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη κατά την διάρκεια συνάντησης του ΟΑΣΕ για την ουκρανική κρίση.
► Αρκετές μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων επέστρεψαν στις βάσεις στους στο Νταγκεστάν και στην Τσετσενία μετά το πέρας των γυμνασίων στα οποία έλαβαν μέρος στην Κριμαία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας