ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
© Valerio Rosati | Dreamstime.com

Η Merck υπόσχεται ταυτόχρονη πρόσβαση στο χάπι κατά της Covid για φτωχές και πλούσιες χώρες

Το νέο χάπι κατά της ασθένειας Covid-19 που παράγει η εταιρεία Merck θα διατεθεί ταυτόχρονα τόσο σε πλούσιες όσο και σε φτωχές χώρες. Αυτό ανακοίνωσε ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός, που υποσχέθηκε να αποφύγει το φαινόμενο που παρατηρήθηκε με τις διανομές των εμβολίων, τα οποία πήγαν πρώτα στους ισχυρούς που είχαν να πληρώσουν. Και οι οποίοι έκαναν αγώνα για να μην δοθούν οι πατέντες των εμβολίων ώστε να παραχθούν φθηνά εμβόλια για όλους όσοι τα έχουν ανάγκη.

Ο Πολ Σάπερ, διευθυντής της παγκόσμιας στρατηγικής της εταιρείας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Merck είχε αρχίσει να επεξεργάζεται την πολιτική πρόσβασης, τον Ιούλιο του 2020, πολύ πριν από τα πρώτα αποτελέσματα σε σχέση με την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, ενώ επισήμανε ότι η τιμή στην οποία θα πωλούνται τα χάπια αυτά θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των χωρών να πληρώσουν, σύμφωνα με το πλαίσιο που ορίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που ενέκρινε αυτή την αντιρετροϊκή θεραπεία κατά του κορονοϊού, η οποία μειώνει την ικανότητα του ιού να αναπαραχθεί όταν λαμβάνεται κατά τις πρώτες ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων της ασθένειας. Χορηγείται πολύ εύκολα, με ένα ποτήρι νερό, στο σπίτι.

«Αρχίσαμε να αναπτύσσουμε την αλυσίδα εφοδιασμού μας πολύ νωρίς», εξήγησε ο Σάπερ, που ανέφερε ότι η Merck προβλέπει να παρασκευάσει τις απαραίτητες δόσεις για 10 εκατομμύρια θεραπευτικά σχήματα έως το τέλος του έτους.

Πέρα από τη δική της προμήθεια, η Merck, γνωστή ως MSD εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, σύναψε συμφωνία με οκτώ εταίρους παραγωγής γενόσημων στην Ινδία και υπέγραψε εθελοντική συμφωνία άδειας χρήσης με το Medicines Patent Pool (MPP) που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, για να διευκολύνει την πρόσβαση στη θεραπεία σε 105 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

«Στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2022, θα έχουμε μια σημαντική ποσότητα προϊόντων της Merck που θα είναι διαθέσιμα στις χώρες μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος», δήλωσε ο Πολ Σάπερ, που σημείωσε ότι υπάρχει «πολύ μεγάλη πιθανότητα να δούμε μια πιο δίκαιη πρόσβαση σε αυτό το φάρμακο από ό,τι έχουμε δει στην απάντηση κατά της Covid-19 μέχρι τώρα».

Είναι δυνατό το χάπι να φτάσει στις λιγότερο ευνοημένες χώρες «περίπου την ίδια περίοδο» που θα φθάσει στις άλλες, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο της εταιρείας, μπορεί τα εμβόλια να παραμείνουν ο «ακρογωνιαίος λίθος» της μάχης κατά της πανδημίας, αλλά «θα υπάρξει ανάγκη για θεραπείες, πιθανόν ακόμη μεγαλύτερη στις περιοχές όπου ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο».

Να σημειωθεί ότι εκτός από τη Merck, και η Pfizer αναπτύσσει χάπι κατά της Covid-19, το οποίο σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις έδειξε πολύ θετικά πρώτα αποτελέσματα την περασμένη εβδομάδα. Η Pfizer έχει ξεκινήσει συζήτήσεις με την αρμόδια επιτροπή για τις πατέντες φαρμάκων (Medicines Patent Pool - MPP), ωστόσο ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί κάποια συμφωνία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η Merck υπόσχεται ταυτόχρονη πρόσβαση στο χάπι κατά της Covid για φτωχές και πλούσιες χώρες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας