Επίδειξη ισχύος από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ανήμερα των τοπικών και περιφερειακών εκλογών στη χώρα του, με πιο κρίσιμες για τη συνοχή του Ηνωμένου Βασιλείου τις κάλπες στη Σκοτία;
Αντεπίθεση γοήτρου του Εμανουέλ Μακρόν, λίγες ώρες μετά την επίμαχη παρουσία του σε «τελετή μνήμης» για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του αμφιλεγόμενου Μέγα Ναπολέοντα κι ενώ ο κεντρώος Γάλλος πρόεδρος δίνει μάχη για την επανεκλογή του, το 2022, απέναντι -κατά πώς όλα δείχνουν- στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν;
Αναμενόμενη συνέπεια της βεβιασμένης, σχεδόν «του ποδαριού» εμπορικής συμφωνίας της Ε.Ε. με τη Βρετανία, στα «απόνερα» του Brexit;
Ισως όλα αυτά μαζί -και αδιαμφισβήτητα το τρίτο- οδήγησαν στη χθεσινή κλιμάκωση μιας εδώ και ημέρες σοβούσας έντασης στη Θάλασσα της Μάγχης, στην πρώτη αντιπαράθεση μεταξύ Γάλλων και Βρετανών για τα αλιευτικά δικαιώματα στη μετα-Brexit εποχή.
Γεωγραφικά, σημείο αναφοράς ήταν η Νήσος Τζέρσεϊ, το αυτοδιοικούμενο και μεγαλύτερο από τα αγγλονορμανδικά νησιά, που αποτελούν μέρος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και, ως εκ τούτου, την ευθύνη της άμυνάς τους έχει το Ηνωμένο Βασίλειο, σε απόσταση μόλις 22 χλμ. από τις γαλλικές ακτές.
Σημειολογικά, σημείο αναφοράς ήταν η εφαρμογή από την κυβέρνηση του Τζέρσεϊ νέων αλιευτικών κανόνων, θεωρητικά βάσει της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε.-Λονδίνου, με την έκδοση αδειών αλιείας στα ύδατά του.
Από τις 344 αιτήσεις ωστόσο που υπέβαλαν Γάλλοι αλιείς, εγκρίθηκαν μόλις οι 41. Η Γαλλία κατήγγειλε ότι το Τζέρσεϊ προέβαλε πρόσθετα από τα συμφωνημένα «τεχνικά» κριτήρια, τα οποία δεν είχαν κοινοποιηθεί ούτε στο Παρίσι ούτε στις Βρυξέλλες. Η δε έμμεση πλην σαφής απειλή της Γαλλίδας υπουργού Θαλάσσιων Υποθέσεων, Ανίκ Ζαραντέν, για διακοπή της ηλεκτροδότησης στο Τζέρσεϊ (που γίνεται μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων) έριξε κι άλλο «λάδι στη φωτιά».
Εν αναμονή, λοιπόν, της χθεσινής αναχώρησης στολίσκου 60 γαλλικών αλιευτικών από τις ακτές της Νορμανδίας προς το λιμάνι του Τζέρσεϊ, για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, η Βρετανία αποφάσισε να στείλει από το βράδυ της Τετάρτης δύο πολεμικά σκάφη της στα ανοιχτά της νήσου. Κι έτσι, υπό την εξ αποστάσεως ενός μιλίου εποπτεία των δύο βρετανικών πλοίων, αλλά και δύο γαλλικών περιπολικών σκαφών που έστειλε στην περιοχή το Παρίσι, οι Γάλλοι αλιείς κατέπλευσαν με τα σκάφη τους στο λιμάνι Σεντ Χέλιερ, χωρίς να το αποκλείσουν. Αναψαν καπνογόνα. Είχαν σύντομη συνάντηση με αξιωματούχους του Τζέρσεϊ, σε αναζήτηση μιας συμβιβαστικής λύσης, καταμεσής της Μάγχης. Και το απόγευμα επέστρεψαν στα αγκυροβόλια τους.
Το πρόβλημα, πάντως, παραμένει. Από το Τζέρσεϊ ανακοινώθηκε ότι δόθηκε παράταση στους Γάλλους αλιείς που δεν έλαβαν άδεια, για τη συγκέντρωση εγγράφων. Και οι δύο πλευρές, ωστόσο, αλληλοκατηγορούνται για εμπαιγμό. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα δύο πολεμικά πλοία θα παραμείνουν στην περιοχή μέχρι νεωτέρας. Η δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πλευρές για ψυχραιμία, ξεκαθάρισε δι’ εκπροσώπου της ότι «πρόσθετοι όροι» στην έκδοση αδειών αλιείας συνιστούν παραβίαση της εμπορικής συμφωνίας.
«Οταν καταλήγεις σε συμφωνία στο “παρά ένα” και δεν εξηγείς επαρκώς στα εμπλεκόμενα μέρη τι σημαίνει γι’ αυτά, είναι αναπόφευκτο να προκύψουν ανάλογα ζητήματα», παρατηρεί στο CNN ο Ανάντ Μένον, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου. Προφανώς, έπεται συνέχεια. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στον νομικό «γρίφο» του καθεστώτος στα σύνορα Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας