Ακάθεκτη η νόσος Covid-19 συνεχίζει την εξάπλωσή της σε ολόκληρο τον πλανήτη, αφήνοντας στο διάβα της εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια ασθενείς στα νοσοκομεία.
Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών, αδυνατώντας να αναχαιτίσουν την ορμή της πανδημίας του κορονοϊού, στρέφουν την προσοχή των πολιτών στην παρασκευή των ποθητών εμβολίων, τα οποία αναμένεται, στο μεσο-μακροπρόθεσμο διάστημα, να αλλάξουν τους όρους της πανδημίας.
Η αποτελεσματικότητα και οι προειδοποιήσεις του ΠΟΥ
Το ενδιαφέρον του κόσμου εντείνεται περαιτέρω με τις ανακοινώσεις των φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έχουν μπει σε ένα άτυπο παιχνίδι πλειοδοσίας, υποσχόμενες έως και 95% αποτελεσματικότητα του παρασκευάσματός τους, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι μέχρι στιγμής δοκιμές που έχουν υλοποιήσει.
Ωστόσο η τελική φάση των δοκιμών, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα κρίνει αν επαληθεύονται τα ενθαρρυντικά προσωρινά συμπεράσματα. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο επιστημονικός συντάκτης των Νew York Times, βιολόγος και συγγραφέας Καρλ Ζίμερ, η αποτελεσματικότητα 95% στις δοκιμές δεν σημαίνει ότι θα είναι ίδια και στην πράξη μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς.
Μεταξύ των πολλά υποσχόμενων ανακοινώσεων περιλαμβάνονται αυτές των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, καθώς και των Ρώσων που προωθούν το δικό τους εμβόλιο με την ονομασία Sputnik V. Ωστόσο την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί πως τα εμβόλια «δεν θα αποτελέσουν μαγικό ραβδί, αφού γνωρίζουμε πως η προμήθεια θα είναι περιορισμένη, ειδικά στην αρχή». Σύμφωνα μάλιστα, με τον περιφερειακό διευθυντή του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά θα περάσουμε έξι σκληρούς μήνες», επισημαίνοντας πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας προκαλεί πλέον τον θάνατο ενός ανθρώπου στην Ευρώπη κάθε 17 δευτερόλεπτα.
Τα χρονοδιαγράμματα
Με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από κορονοϊό να προσεγγίζει ήδη το 1,4 εκατ., πολλές χώρες του πλανήτη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) έχουν προχωρήσει σε σχέδια διανομής των εμβολίων, προσπαθώντας μεταξύ άλλων να στρέψουν εκεί το βλέμμα των πολιτών. Την ίδια στιγμή, ορισμένες χώρες προχωρούν σε χρονοδιαγράμματα, για το πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Μόνσεφ Σλάουι (υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβερνητικής ομάδας των ΗΠΑ για τα εμβόλια) δήλωσε πως ο στόχος είναι να ξεκινήσει η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου, αμέσως αφότου υπάρξει η έγκριση των υγειονομικών αρχών.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του θα ξεκινήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού τον Ιανουάριο. Ο Σάντσεθ είπε επίσης ότι η Ισπανία και η Γερμανία είναι οι πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ένα πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμού.
«Η εκστρατεία θα αρχίσει τον Ιανουάριο και θα έχουμε 13.000 σημεία εμβολιασμού. Ένα πολύ σημαντικό μέρος του πληθυσμού θα είναι σε θέση να εμβολιαστεί, με όλες τις εγγυήσεις, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας, αλλά ο οδικός χάρτης έχει χαραχτεί», δήλωσε ο Σάντσεθ.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και μολύνσεων, με 255.905 θανάτους και 12.090.469 καταγεγραμμένα κρούσματα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Επίσης, η Ισπανία έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη δυτική Ευρώπη μετά τη Γαλλία, με περίπου 1,5 εκατομμύριο κρούσματα και 46.619 θανάτους από τη νόσο Covid-19.
Το θέμα της ανοσίας
Βασικό ζήτημα, βεβαίως, παραμένει το πότε θα διατεθεί το ποθητό σκεύασμα στο ευρύ κοινό. Σημαντικό θέμα επίσης, είναι το πότε θα υπάρξει η συλλογική ανοσία του πληθυσμού σε κάθε χώρα, ώστε να γίνει το αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση της νόσου. Στο ζήτημα αυτό ο αξιωματούχος των ΗΠΑ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η χώρα μπορεί να πετύχει την περίφημη ανοσία τον ερχόμενο Μάιο.
«Κανονικά, με το ποσοστό αποτελεσματικότητας που έχουμε (94-95%), το να εμβολιάσουμε το 70% ή σχεδόν αυτό το ποσοστό του πληθυσμού θα επέτρεπε να έχουμε μια πραγματική συλλογική ανοσία. Αυτό θα γίνει πιθανόν τον Μάιο ή κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τα σχέδιά μας», είπε χαρακτηριστικά ο Σλάουι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας