Αν και στη Βρετανία η άρση των μέτρων περιορισμού εκτιμάται ότι αργεί ακόμα -όπως συνέβη άλλωστε και με την επιβολή τους- αναζητούνται ήδη δίοδοι εξόδου από την κρίση. Σύμφωνα με τους Financial Times, η κυβέρνηση του (υπό ανάρρωση από τον κορονοϊό) πρωθυπουργού Τζόνσον μεταξύ άλλων εξετάζει πρόταση ειδικών, βάσει της οποίας θα πρέπει να επιστρέψουν πρώτοι στη δουλειά οι νέοι ηλικίας 20-30 ετών που δεν ζουν μαζί με τους γονείς τους ή άλλους ηλικιωμένους.
Συνολικά αυτοί υπολογίζονται σε 4,2 εκατομμύρια. Κι έτσι θα δημιουργηθεί «μια μίνι οικονομία» λέει ο Αντριου Τζ. Οσγουολντ, ένας από τους συντάκτες της σχετικής έκθεσης του Πανεπιστημίου Γουόρινγκ. Σε αυτήν ωστόσο υπάρχει και μια σημαντική παραδοχή: ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας «αρκετά μικρός, αλλά δυστυχώς όχι αμελητέος» επιπλέον υγειονομικός κίνδυνος για τον πληθυσμό της Βρετανίας...
Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, -το νέο επίκεντρο της πανδημίας- ανάλογες δεύτερες σκέψεις δεν δείχνουν να βασανίζουν καν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Μπροστά στη θέα των εκατομμυρίων Αμερικανών ανέργων, αλλά κυρίως της πτώσης της δημοτικότητάς του λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, διακηρύττει ότι θα γίνει «πολύ, πολύ, πολύ σύντομα» πλήρης επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας. Κόντρα μάλιστα σε ό,τι προβλέπει το αμερικανικό Σύνταγμα (που ορίζει ότι έγκειται στις πολιτειακές κυβερνήσεις να αστυνομεύουν τους πολίτες και να επιβάλουν κανόνες για το δημόσιο συμφέρον), ο Τραμπ υποστήριξε ότι το ζήτημα αποτελεί «απόφαση του προέδρου».
Την πραγματικότητα του την υπενθύμισε πάντως ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της πιο σκληρά δοκιμαζόμενης από τον κορονοϊό αμερικανικής Πολιτείας: της Νέας Υόρκης. Οποιαδήποτε τέτοια εντολή θα συνιστούσε συνταγματική σύγκρουση ανάμεσα στις Πολιτείες και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία θα επιλυόταν στο δικαστήριο, ξεκαθάρισε ο Αντριου Κουόμο. Σχημάτισε, δε, κοινό μέτωπο με άλλους εννέα κυβερνήτες Πολιτειών της ανατολικής και της δυτικής ακτής, με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών τους για σταδιακή επαναλειτουργία των τοπικών οικονομιών και γνώμονα την υγεία των πολιτών και την επιστήμη και όχι την πολιτική.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας