Μπορεί η κατάσταση παγκόσμιου συναγερμού να μην έχει λήξει, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και αρκετές εθνικές μελέτες, να προειδοποιούν πως υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη, όμως αρκετές κυβερνήσεις προσανατολίζονται στο να χαλαρώσουν ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να δώσουν πνοή στις οικονομίες τους που έχουν δεχθεί ισχυρά πλήγματα.
⇒Δείτε ΕΔΩ τη live ενημέρωση της ημέρας
ΠΟΥ: Ορατό το ενδεχόμενο φονικής επανεμφάνισης
Στην συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και αρκετές ημέρες και προκαλεί αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις πήρε μέρος, σήμερα, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με τον επικεφαλής του, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, να επισημαίνει τους κινδύνους από μία χαλάρωση των μέτρων.
Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού ανέφερε ότι ο ΠΟΥ θα ήθελε να δει μια χαλάρωση, όμως μια πρόωρη κατάργηση των μέτρων θα μπορούσε να φέρει ανατροπές και να αυξήσει τον κίνδυνο «φονικής επανεμφάνισης» του ιού.
Όπως είπε, διαπιστώνεται μια «ευπρόσδεκτη επιβράδυνση» της επιδημίας σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες –την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία– αλλά ταυτόχρονα παρατηρείται μια «ανησυχητική επιτάχυνση» σε άλλες χώρες, φέρνοντας για παράδειγμα τη διάδοση στην κοινότητα σε 16 χώρες της Αφρικής.
«Είμαστε τώρα στη φάση του πανικού επειδή υπάρχει αυτός ο επικίνδυνος αόρατος ιός που σπέρνει το χάος, αλλά πρέπει να ενισχύσουμε τα συστήματα υγείας», τόνισε ο Γκεμπρεγέσους. «Καμία χώρα δεν είναι άτρωτη, καμία χώρα δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι έχει ισχυρό σύστημα υγείας», πρόσθεσε.
Η κατάσταση στην Ευρώπη
Η ήπειρός μας πληρώνει το βαρύτερο τίμημα από την πανδημία, καθώς περίπου το 70% των θυμάτων μοιράζεται στις ευρωπαϊκές χώρες, όμως, προς το παρόν δεν υπάρχει κοινή στρατηγική για την άρση ή μη των μέτρων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεσμικά δεν έχει τοποθετηθεί για το ζήτημα, καθώς προέκυψαν οι καθυστερήσεις με τις διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά πακέτα και το πιο πιθανό είναι οι τελικές αποφάσεις και για τις απαγορεύσεις να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Απριλίου.
Μέχρι τότε, όμως, υπάρχουν αρκετά κράτη που θα έχουν προβεί σε μερική χαλάρωση των μέτρων.
Αναλυτικά τα μέχρι στιγμής δεδομένα
Τι θα κάνει ο Τραμπ;
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι η κορύφωση της πανδημίας, με τις ΗΠΑ να ξεπερνούν, σήμερα, τους 18.000 νεκρούς και να γίνονται η δεύτερη χώρα με τα περισσότερα θύματα, μετά την Ιταλία.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όμως, έχει εκφράσει εδώ και αρκετές ημέρες την πρόθεση να ξαναβάλει μπρος την οικονομία της χώρας «πολύ, πολύ σύντομα», καθώς μάχεται για την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο και έχει να αντιμετωπίσει, εκτός από τους νεκρούς, και δεκάδες εκατομμύρια ανέργους.
Την άποψη του Τραμπ, πάντως, δεν δείχνουν να συμμερίζονται αξιωματούχοι στον τομέα της Υγείας με τον επικεφαλής επιδημιολόγο , Άνθονι Φάουτσι, να προειδοποιεί ότι είναι πολύ νωρίς για χαλάρωση των περιορισμών.
Ο Φάουτσι μίλησε για θετικά αποτελέσματα σε ορισμένες περιοχές, αλλά ξεκαθάρισε ότι «θα θέλαμε να δούμε μια σαφή ένδειξη ότι πηγαίνουμε πολύ, πολύ σαφώς και δυνατά προς τη σωστή κατεύθυνση. Επειδή αυτό που δεν θέλουμε είναι να βγούμε εκεί έξω πρόωρα και στη συνέχεια να καταλήξουμε στην ίδια κατάσταση».
Στόχος του Ντόναλντ Τραμπ παραμένει να αρθούν τα απαγορευτικά μέτρα από τον Μάιο, όμως, σήμερα ήρθε στο φως μία νέα μελέτη που παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα.
Στην έρευνα που αποκαλύπτουν οι New York Times αναφέρεται ότι τα κρούσματα θα παρουσιάσουν κατακόρυφη άνοδο το καλοκαίρι σε περίπτωση που καταργηθούν τα απαγορευτικά μέτρα. Γίνεται, μάλιστα, λόγος και για αριθμό θυμάτων έως και 200.000.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε ότι δεν έχει δει την έρευνα αυτή ο ίδιος και οι σύμβουλοί του και επισήμανε ότι οι εκτιμήσεις του Λευκού Οίκου κάνουν λόγο για λιγότερους από 100.000 νεκρούς από την πανδημία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας