Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 13.8°
0 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 13.6°
2 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
2 BF
73%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.5° 12.5°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
82%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
1 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
1 BF
88%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.7° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.9°
2 BF
70%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
80%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
53%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
89%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.2° 15.1°
0 BF
78%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
3 BF
84%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
13.8° 11.8°
0 BF
87%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
83%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
AP Photo/Vahid Salemi

Παγκόσμιος αναβρασμός για την κόντρα ΗΠΑ - Ιράν

Συνεχίζεται ο πόλεμος δηλώσεων Ουάσινγκτον – Τεχεράνης, μετά την αμερικανική επιδρομή της περασμένης Παρασκευής, στο Ιράκ, με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, κατά την οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατιωτικός διοικητής Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Μην απειλείτε ποτέ το ιρανικό έθνος», τόνισε τη Δευτέρα, σε μήνυμά του στο Twitter, o πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, απαντώντας στις πολεμικές δηλώσεις του  Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απείλησε το Σάββατο να πλήξει 52 ιρανικούς στόχους.

«Αυτοί που αναφέρουν τον αριθμό 52, θα πρέπει επίσης να θυμούνται τον αριθμό 290. # IR655», γράφει ο Ροχανί αναφερόμενος στην τραγωδία με το Airbus της πτήσης 655 της Iran Air, που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1988 από αμερικανικό πλοίο, πάνω από τον Κόλπο και στοίχισε τη ζωή 290 ανθρώπων.

30 και πλέον χρόνια μετά τα γεγονότα, αυτή η καταστροφή, για την οποία το Ιράν περιμένει ακόμη μια επίσημη συγνώμη από την Ουάσινγκτον, συνεχίζει να στοιχειώνει τη συλλογική μνήμη της Τεχεράνης, όπως και στις ΗΠΑ η ομηρεία 52 διπλωματών τους, επί 444 ημέρες στην αμερικανική πρεσβεία της ιρανικής πρωτεύουσας, το 1979.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε νωρίτερα ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, σχολιάζοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή η Τεχεράνη, ότι θα εμπλουτίζει ουράνιο χωρίς να τηρεί κανέναν περιορισμό.

«Το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικό όπλο», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ, ο οποίος το 2018 απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Το ΝΑΤΟ στηρίζει τις ΗΠΑ και κουνάει το δάχτυλο στο Ιράν

Να αποφύγει «περαιτέρω βία και προκλήσεις» κάλεσε το Ιράν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Είχε προηγηθεί η έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που εξέτασε την κρίση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης.

«Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής μας σήμερα, οι σύμμαχοι απηύθυναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση. Μια νέα σύγκρουση δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός, συνεπώς το Ιράν θα πρέπει να απόσχει από περαιτέρω βία και προκλήσεις», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Μιλώντας μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για το Ιράν και το Ιράκ, κατά την οποία οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τους συμμάχους τους για την αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ και την εξόντωση του Σουλεϊμανί, ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε επίσης σε αποκλιμάκωση της έντασης, απηχώντας δηλώσεις ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι όλα τα μέλη της Συμμαχίας υποστηρίζουν τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, μετά την επιδρομή αυτή. «Εδώ και χρόνια όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει ανησυχία για τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Συμφωνούμε ότι το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Συμμεριζόμαστε την ανησυχία για τις πυραυλικές δοκιμές του Ιράν και ενωμένοι καταδικάζουμε την στήριξη του Ιράν σε διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις», υπογράμμισε.

Γκουτέρες: Απρόβλεπτες αποφάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες

Για «τις γεωπολιτικές εντάσεις που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους αυτό τον αιώνα», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να σταματήσουν την κλιμάκωση των εντάσεων, να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να ξαναρχίσουν τον διάλογο.

Χωρίς να κατονομάσει χώρες, ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Αυτή η πυριτιδαποθήκη των εντάσεων οδηγεί όλο και περισσότερες χώρες να λαμβάνουν απρόβλεπτες αποφάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες και με σοβαρό κίνδυνο εσφαλμένου υπολογισμού».

Διπλωματικός πυρετός και στην Ευρώπη

Το Ιράν πρέπει να συμμορφωθεί με τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώνοντας τη φωνή της στις διεθνείς εκκλήσεις προς την Ισλαμική Δημοκρατία για να βοηθήσει στη διάσωση της συμφωνίας αυτής, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ το 2018.

«Ανησυχούμε βαθύτατα μετά την ανακοίνωση του Ιράν ότι δεν θα τηρεί πλέον το όριο που θέτει το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA)», τονίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χρησιμοποιώντας το επίσημο όνομα της συμφωνίας.

«Από ευρωπαϊκής πλευράς, είναι σημαντικό για το Ιράν να επανέλθει στη συμφωνία αυτή. Οφείλουμε να πείσουμε το Ιράν ότι αυτό είναι επίσης προς το δικό του συμφέρον», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, επιβεβαιώνοντας ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις επαφές της στη Μέση Ανατολή για να αποκλιμακωθούν οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση «έχει οικοδομήσει πολύ αξιόπιστους διαύλους επικοινωνίας σχεδόν με όλους τους παράγοντες στην περιοχή», επισήμανε.

Αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να χρησιμοποιηθούν για συνομιλίες με πρόσωπα ή ομάδες που επιζητούν ένα δρόμο συμφιλίωσης και αποκλιμάκωσης, πρόσθεσε η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.

Την κατάσταση στο Ιράν, αλλά και στη Λιβύη, συζήτησαν τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια εκτενούς τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν, ο Ιταλός πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, Άγκελα Μέρκελ και Τζουζέπε Κόντε συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχιστεί η στενή συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο των αρμόδιων υπουργών, όσο και των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «για το Ιράν και το Ιράκ, υπάρχει κοινή βούληση να καταβληθούν προσπάθειες με στόχο τη σταθερότητα στην περιοχή και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Υπήρξε ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά την ανάγκη κορύφωσης της διπλωματικής πίεσης, ώστε να προαχθεί η διπλωματική λύση για τη Λιβύη, η οποία θα πρέπει να εξετασθεί κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Παγκόσμιος αναβρασμός για την κόντρα ΗΠΑ - Ιράν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας