Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Κρόνος, ο νεότερος και πιο φιλόδοξος από τους Τιτάνες, γιος του Ουρανού και της Γαίας, αφού ανέτρεψε τον πατέρα του και του πήρε την εξουσία, για να μην έχει την ίδια μοίρα με αυτόν άρχισε να τρώει τα παιδιά του. Γλίτωσε όμως ο Δίας, όταν η μητέρα του, η Ρέα, αντί να τον δώσει στον παιδοκτόνο σύζυγό της, τον αντικατέστησε με έναν φασκιωμένο βράχο. Οταν ο Δίας μεγάλωσε, ελευθέρωσε τα αδέρφια του για να ακολουθήσει η Τιτανομαχία στην οποία στέφθηκε νικητής. Τότε έγινε αρχηγός των θεών και φυλάκισε τους Τιτάνες στα Τάρταρα. Κάπου εκεί τελειώνει η μυθολογία και αρχίζει η ιστορία του Αστρο, του μικρού πρωταγωνιστή των Ονρι Κομπάν (σενάριο) και Βασίλη Γκογκτζιλά (σχέδια).
Το «Αστρο» (εκδόσεις Ενατη Διάσταση, 96 σελίδες) είναι ένα όμορφο, εμψυχωτικό και λίγο σκοτεινό παραμύθι που εκτυλίσσεται στην αρχαία Ελλάδα, σε έναν κόσμο που κλονίζεται όταν «μια απειλητική παρουσία κρύβεται από σκοτεινά σύννεφα, όπως ένας κυνηγός που ετοιμάζεται να ορμήσει στο θήραμά του. Κατεβαίνει γρήγορα πάνω από την κοιμισμένη πόλη της Θήβας. Κυνηγάει όχι ένα παιδί… Αλλά όλα!» Η απειλητική παρουσία είναι ο Κρόνος που έχει επιστρέψει για να πάρει την εκδίκησή του. «Απόψε θα γευτεί τις ψυχές των αθώων. Ούτε καν οι θεοί δεν μπορούν να επέμβουν για να αποφευχθεί αυτή η τραγωδία. Χωρίς τα παιδιά δεν υπάρχει ελπίδα». Την ελπίδα θα δώσει ένα μικρό αγόρι που με μόνη συντροφιά του μια μικροσκοπική ιπτάμενη νύμφη και καβάλα στον φτεροπόδαρο Πήγασο ξεκινά το μεγάλο του ταξίδι. Στα βουνά και στις θάλασσες που θα διασχίσει θα συναντήσει τη Λερναία Υδρα, τον Ποσειδώνα, τον Τρίτωνα κι άλλες οντότητες που θα προσπαθήσουν να του κόψουν τον δρόμο, άλλοτε με απειλές κι άλλοτε με νουθεσίες. Αυτός όμως θα συνεχίσει ώς το τέλος, μέχρι την αναμέτρηση με τον Κρόνο που θα σώσει τον κόσμο ή θα σημάνει το τέλος του.
Μια τέτοια ιστορία είναι πολύ πιθανό πως κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον, ιδιαίτερα των νεαρότερης ηλικίας αναγνωστών. Σίγουρα όμως το κρατούν τα εντυπωσιακά σχέδια και τα χρώματα του Βασίλη Γκογκτζιλά που κινείται με δεξιοτεχνία στο απαιτητικό είδος της ηρωικής-μυθολογικής φαντασίας. Κι όπως εύστοχα επισημαίνει ο Todd Dezago (Spider-Man, Young Justice, X-Factor) στο επιλογικό του σχόλιο: «Από τα πρώτα κιόλας πάνελ αυτής της θαυμαστής περιπέτειας, καταλαβαίνεις ότι διαβάζεις ένα έπος –όχι μόνο στην έκταση και την κλίμακά του, όπου ο μικροσκοπικός μας ήρωας έρχεται αντιμέτωπος με πανύψηλους θεούς και βροντερά τέρατα– αλλά και την πανέμορφή παρουσίασή του, καθώς ο Βασίλης ζωντανεύει έναν κόσμο τόσο διαχρονικό και τόσο οικείο. Αυτό είναι το είδος της περιπέτειας που αγαπάς αμέσως…».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας