Συνεχίζοντας το ταξιδιωτικό μας αφιέρωμα στο πανέμορφο θεσσαλικό βουνό, θα σας προτείνουμε ανάμεσα σε μια πληθώρα αξιόλογων παραδοσιακών χωριών που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο τον ορεινό όγκο του κάποια όχι και τόσο γνωστά, που όμως αξίζει να τα εντάξετε στον προγραμματισμό των φθινοπωρινών και χειμερινών σας αποδράσεων
Κισσός
Στην ανατολική πλευρά του μυθικού βουνού των Κενταύρων, θα συναντήσουμε τη διάσημη Τσαγκαράδα, αλλά και τον πανέμορφο Κισσό που αγναντεύει το Αιγαίο από υψόμετρο 650 μέτρων, αγκαλιά με τις οξιές, τα πλατάνια και τις καστανιές.
Στον Κισσό θα έρθετε από τα Χάνια ακολουθώντας τον γεμάτο στροφές δρόμο, ο οποίος διατρέχει τα δασωμένα πρανή του βουνού και στη συνέχεια κατηφορίζει προς την ανατολική πλευρά του Πηλίου χαρίζοντας αεροπορικών διαστάσεων θέα προς το Αιγαίο. Ο Κισσός ήταν κάποτε ένα από τα μεγάλα και πολυάνθρωπα χωριά του θεσσαλικού βουνού. Σήμερα οι περίπου 500 μόνιμοι κάτοικοι που μένουν εδώ, ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια οπωροφόρων (μηλιές - καστανιές) και λιγότερο με τον τουρισμό. Στην κεντρική πλατεία ξεχωρίζει η τρίκλιτη βασιλική της Αγ. Μαρίνας, χτισμένη το 1650, με το υψηλής καλλιτεχνικής αξίας ξυλόγλυπτο τέμπο και τις υπέροχες αγιογραφίες του Ηπειρώτη λαϊκού ζωγράφου Παγώνη. Γύρω από την πλατεία υπάρχουν ταβερνάκια και όμορφα καφέ. Στο παρακείμενο δάσος μπορούν να πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές -οι ντόπιοι θα σας υποδείξουν μερικές εύκολες. Από τον Κισσό η πανέμορφη και τουριστική Τσαγκαράδα απέχει μόλις 11 χιλιόμετρα, ενώ η νέα στρατιωτική γέφυρα που θα αποκαταστήσει την επικοινωνία μεταξύ των δύο χωριών εντός των ημερών θα παραδοθεί στην κυκλοφορία.
Αγιος Βλάσιος
Πάμε τώρα στη δυτική πλευρά του ορεινού όγκου, εκείνη που βλέπει προς την κλειστή θάλασσα του Παγασητικού κόλπου και σβήνει με κατάφυτες και ήπιες πλαγιές προς τις ακτές. Εδώ σε μια πυκνοδασωμένη μασχάλη του βουνού, 16 χλμ. από την πόλη του Βόλου και σε υψόμετρο 350 μέτρων, θα συναντήσουμε το χωριό Αγιος Βλάσιος. Στην είσοδο του οικισμού υπάρχει κοινοτικός χώρος στάθμευσης όπου μπορείτε να αφήσετε το όχημά σας. Εύκολα με τα πόδια θα περπατήσετε μέχρι την κεντρική πλατεία, θα σεργιανήσετε στα σοκάκια για να περιεργαστείτε μερικά εντυπωσιακά αρχοντικά, θα απολαύσετε την υπέροχη θέα προς το βουνό και προς τον Παγασητικό κόλπο. Παντού, ολόγυρα, υπάρχουν κτήματα με οπωροφόρα δέντρα και περιβόλια που παράγουν υψηλής ποιότητας βιολογικά προϊόντα. Πανέμορφο και σχετικά εύκολο, ακόμα και για αρχάριους, είναι το μονοπάτι που συνδέει τον Αγιο Βλάσιο με τον Αγιο Λαυρέντιο (2 ώρες περίπου) περνώντας μέσα από την πλατανοσκέπαστη ρεματιά της Κουφάλας. Ρωτήστε τους ντόπιους πριν ξεκινήσετε, καθώς υπάρχουν προβλήματα στη διαδρομή μετά τις πρόσφατες θεομηνίες.
Αγιος Λαυρέντιος
Ο Αγιος Λαυρέντιος είναι ένα από τα χωριά του Πηλίου όπου δεν μπαίνουν μηχανοκίνητα οχήματα. Ετσι ο επισκέπτης θα σταθμεύσει το αυτοκίνητό του στην είσοδο του οικισμού και θα συνεχίσει με τα πόδια ώς την κεντρική πλατεία Χατζίνη, η οποία θεωρείται από τις πιο χαρακτηριστικές πηλιορείτικου, θεσσαλομακεδονικού αρχιτεκτονικού ρυθμού. Εδώ δεσπόζει ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Δημητρίου.
Από την πλατεία ξεκινούν τα φροντισμένα καλντερίμια που κατευθύνονται ακτινωτά προς όλες τις γωνιές του παραδοσιακού οικισμού, όπου ακόμα διασώζονται εντυπωσιακά αρχοντικά. Από τον Αγιο Λαυρέντιο αρχίζουν πολλά πεζοπορικά μονοπάτια που οδηγούν σε ξεχασμένα ξωκλήσια και απόκρυφα φαράγγια. Πολύ ενδιαφέρουσα και εύκολη είναι η πεζοπορική διαδρομή Αγιος Λαυρέντιος - Δράκεια -διάρκειας περίπου μίας ώρας- που διασχίζει πυκνόφυτο δάσος από καστανιές και πλατύφυλλα. Στον Αγιο Λαυρέντιο θα βρείτε επίσης εξαιρετικές προτάσεις για φαγητό. Ετσι, μετά μια ευχάριστα κουραστική βόλτα, είναι φυσικό να καταλήξετε σε κάποια από τις καλές ταβέρνες του για να απολαύσετε νόστιμες πηλιορείτικες γεύσεις και να ξεκουραστείτε.
Λαύκος
Ο Λαύκος είναι ένα μικρό αρχιτεκτονικό κόσμημα, αλλά και ένα από τα χωριά του Πηλίου που κατάφερε να διατηρεί χαμηλούς τόνους. Απέχει από την Αργαλαστή μόλις 9 χιλιόμετρα και παράλληλα έχει εύκολη πρόσβαση προς Μηλιές, Βυζίτσα και Πινακάτες, χωριά που θα πρέπει επίσης να επισκεφτείτε. Στο κέντρο του Λαύκου ξεχωρίζει η απλωτή πλατανοσκέπαστη πλατεία όπου βρίσκονται οι ταβέρνες αλλά και το παλαιότερο καφενείο της Ελλάδας, το οποίο παραμένει ανοιχτό από το 1785! Τις καλαίσθητες γειτονιές του χωριού στολίζουν αρκετά αναπαλαιωμένα αρχοντικά και πέτρινες κρήνες. Αξίζει να περπατήσετε ώς την τοποθεσία όπου είναι χτισμένη η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, για να απολαύσετε τη θαυμάσια αεροπορική θέα προς το Τρίκερι και τις ακτές του Παγασητικού. Ακολουθώντας το παλιό λιθόστρωτο καλντερίμι, με 2 ώρες σχετικά ήπιας πεζοπορίας μπορείτε να φτάσετε ώς την Αργαλαστή απολαμβάνοντας μια όμορφη διαδρομή.
Πού θα μείνετε
Για τη διαμονή σας στα παραπάνω χωριά, αλλά και για όλους τους παραδοσιακούς ξενώνες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του Πηλίου, θα αναζητήσετε πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Ξενώνων Νομού Μαγνησίας. Από εδώ μπορείτε να επιλέξετε το χωριό για τη διαμονή σας και τον ξενώνα της αρεσκείας σας: http://www.accommo.gr/el/
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας