Τα πλήθη των τουριστών που προέρχονται κυρίως από τη Σκανδιναβία, αλλά και από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη έχουν πλέον αναχωρήσει για τις συννεφιασμένες πατρίδες τους. Ο τόπος ανασαίνει ξανά σε φυσιολογικούς ρυθμούς και οι παραλίες στο Καραβοστάσι, στον Αρίλλα, στον Σοφά, στον Σταυρολιμένα, στο Πράπα-Μάλι αναδεικνύουν όλη την αρχέγονη ομορφιά τους.
Ο καιρός είναι πια δροσερός, τα βελανιδοδάση επιδεικνύουν τα καταπράσινα φυλλώματά τους καθώς έχουν ξεπλυθεί από τις πρώτες βροχές. Αυτή είναι η ιδανική εποχή για μονοήμερες εκδρομές στην Παραμυθιά ή στον αρχαιολογικό χώρο της Ελαίας, για μια πεζοπορική ανάβαση στο μοναχικό, μα εντυπωσιακό Δυμόκαστρο και γιατί όχι, όσο κρατά το «μικρό καλοκαίρι» του Σεπτεμβρίου, για βουτιές σε παραλίες απίθανες.
Γεωγραφικοί προσανατολισμοί
Βρισκόμαστε στη Δυτική Ελλάδα, στον νομό Θεσπρωτίας. Εδώ, ανάμεσα στα κοσμοπολίτικα παράλια της Πάργας και στους δημοφιλείς και κορεσμένους όρμους των Συβότων συναντάμε το ημιορεινό κεφαλοχώρι της Πέρδικας. Η περιοχή έχει εύκολη πρόσβαση μέσω της Εγνατίας οδού, της Ιονίας Οδού, αλλά και μέσω του εθνικού δρόμου Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας. Για να έχετε μια ιδέα για τις αποστάσεις να πούμε ότι το κεφαλοχώρι αυτό της Θεσπρωτίας απέχει από τα Ιωάννινα 75 χιλιόμετρα, από τη Θεσσαλονίκη 330 χλμ. και από την Πρέβεζα 75 χλμ.
Η Πέρδικα είναι μια ζωντανή κωμόπολη του νομού Θεσπρωτίας με περίπου 1.500 μόνιμους κάτοικους, χτισμένη σε ένα σκαλοπάτι του βουνού, σε ύψος 250 μέτρων, σε σημείο με εξαίσια θέα σε όλο το βόρειο Ιόνιο, την Κέρκυρα και τους Παξούς.
Ευχάριστα διαμορφωμένη για περιπάτους είναι η πλατεία του χωριού, ενώ άξιο αναφοράς είναι το Βιωματικό Λαογραφικό Μουσείο Πέρδικας όπου έχουν συγκεντρωθεί πλήθος αντικειμένων, κυρίως του καθημερινού νοικοκυριού, γεωργικής και κτηνοτροφικής χρήσης, αλλά και παραδοσιακές ενδυμασίες, παλιά όπλα και νομίσματα.
Χρησιμοποιώντας την Πέρδικα ως ορμητήριο, μπορείτε διανύοντας λίγα χιλιόμετρα να πραγματοποιήσετε ευχάριστες ημερήσιες εξορμήσεις προς τα Σύβοτα και την Ηγουμενίτσα, την Παραμυθιά, την Πάργα και τις Πηγές του Αχέροντα.
Οι εκπληκτικές παραλίες της Πέρδικας
Ενας ασφαλτοστρωμένος, αλλά με πολλές στροφές δρόμος κατηφορίζει από την Πέρδικα και δίνει πρόσβαση στις πασίγνωστες παραλίες Αρίλλας ή Σκάλωμα (6 χλμ.) και Καραβοστάσι (7 χλμ.).
Το αμμουδερό ακρογιάλι του Αρίλλα με τα ζεστά ρηχά νερά είναι ιδανικό και για οικογένειες, καθώς δίπλα στην ακρογιαλιά λειτουργούν ταβέρνες και καφέ.
Η αμμουδερή ακτή Καραβοστάσι είναι πιο απλωτή και ανοιχτή στο Ιόνιο. Εδώ υπάρχουν εξαιρετικά συγκροτήματα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων σε ελάχιστη απόσταση από την παραλία. Το Καραβοστάσι φημίζεται επίσης για το υπέροχο ηλιοβασίλεμά του.
Ο δρόμος τρέχει κατά μήκος της ακτής, αλλά καθώς η αμμουδιά είναι εξαιρετικά πλατιά, η κίνηση των οχημάτων δεν ενοχλεί τους λουόμενους. Στο βόρειο μέρος της ακτής, ένα μικρό ποτάμι με κατάφυτες από πλατάνια όχθες εκβάλλει στη θάλασσα και συμπληρώνει την απίθανη τοπιογραφία.
Ομως εκτός από τον Αρίλλα και το Καραβοστάσι υπάρχουν και μερικές ακόμη μικρότερες, αλλά σαφώς πιο ήσυχες και όχι ιδιαίτερα γνωστές ακρογιαλιές.
Παρ' όλο που θα χρειαστεί να ακολουθήσετε δύσβατο μονοπάτι, αξίζει να αναζητήσετε το «Κατσονήσι» που βρίσκεται βόρεια από τον Αρίλλα και τον λιλιπούτειο όρμο του Σταυρολιμένα που ξεχωρίζει ανάμεσα στον Αρίλλα και στο Καραβοστάσι. Πηγαίνοντας από Πέρδικα προς Σύβοτα εύκολα θα προσεγγίσετε το ακρογιάλι Σοφάς. Εδώ βρίσκεται το ομώνυμο κάμπινγκ (https://www.campingsofas.gr/) πάνω σε εξαιρετική αμμουδερή ακρογιαλιά.
Νότια από το Καραβοστάσι οι πεζοπόροι θα ανακαλύψουν το τροπικών χρωμάτων ακρογιάλι Πράπα-Μάλι. Η μαγευτική αυτή ακτή προσεγγίζεται με κακό χωματόδρομο και στη συνέχεια με πεζοπορία. Οι ντόπιοι θα σας πουν τη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσετε.
Στον δρόμο από παραλία Σοφά προς Σύβοτα υπάρχουν και άλλα πανέμορφα ακρογιάλια τα οποία έχουμε παρουσιάσει εκτενώς σε προγενέστερα ταξιδιωτικά μας αφιερώματα.
Ανάβαση στο Αρχαίο Δυμόκαστρο
Από τη νότια άκρη της παραλίας στο Καραβοστάσι θα δείτε το ανηφορικό μονοπάτι που σκαρφαλώνει στη ράχη του βουνού Δυμόκαστρο.
Είναι σημαδεμένο, όμως έντονα ανηφορικό καθώς από το μηδενικό υψόμετρο της θάλασσας θα σας ανεβάσει έπειτα από 40 λεπτά γερής ανάβασης (1.100 μέτρα) στα 250 μέτρα ψηλά, όπου βρίσκεται ο οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος του Δυμόκαστρου. Η περιοχή είναι γνωστή στους ντόπιους και ως Ελιμόκαστρο, Ερημόκαστρο ή και Ελινόκαστρο.
Στο Δυμόκαστρο μπορείτε να έρθετε επίσης οδικώς ακολουθώντας τσιμεντένιο στην αρχή και μετά χωμάτινο δρόμο που θα σας βγάλει στην είσοδο του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου. Αν όμως αγαπάτε την πεζοπορία, σίγουρα θα πρέπει να δοκιμάσετε τα... πόδια σας.
Φτάνοντας στην κορυφή του λόφου το θέαμα της ξεχασμένης πολιτείας που μοιάζει να αιωρείται πάνω από το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου είναι ανεπανάληπτο. Σύμφωνα με του αρχαιολόγους, ο τειχισμένος οικισμός του Δυμόκαστρου (4ου αι. π.Χ.) ταυτίζεται με την αρχαία Ελίνα που ήταν αποικία των Κορινθίων.
Η οχυρωμένη πολιτεία άκμασε για περίπου τρεις αιώνες. Μάλιστα, με την πάροδο του χρόνου το οικιστικό συγκρότημα επεκτάθηκε προς τη θάλασσα, ενώ κατά την Ελληνιστική περίοδο διέθετε και λιμάνι. Το 167 π.Χ., όταν όλες οι ελληνικές πόλεις περνούσαν σταδιακά και βίαια στα χέρια των Ρωμαίων, ο στρατηγός Αιμίλιος Παύλος κατέλαβε την Ελίνα και την κατέστρεψε.
Εκδρομή στην Παραμυθιά

Από την Πέρδικα εύκολα μέσω της Εγνατίας οδού (35 χλμ.) θα προσεγγίσετε την ηπειρώτικη πολιτεία της Παραμυθιάς που ακουμπά στις βραχώδεις πλαγιές του βουνού Γκορίλας.
Η Παραμυθιά είναι από τις παλαιότερες πόλεις της περιοχής, με την ίδρυσή της να ανάγεται στον 11ο ή 12ο αιώνα. Ωστόσο αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν πως η περιοχή κατοικείται αδιάλειπτα από τη Νεότερη Παλαιολιθική εποχή. Σήμερα πίσω από τα πολυάριθμα νεόδμητα κτίρια θα ξεχωρίσετε παλιές, πέτρινες, γεροδεμένες κατασκευές της αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα που είτε εγκαταλειμμένες έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου είτε εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως κατοικίες, αποθήκες ή χώροι στέγασης καταστημάτων.
Από τα πλέον αξιοπρόσεκτα ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία θεωρούνται ο σημαντικός ναός της Παναγιάς Παρηγορήτριας που χρονολογείται από τον 13o αι., ο εντυπωσιακός πολεμόπυργος «Κούλια» του 18ου αι., ο οποίος δεσπόζει στις πάνω γειτονιές, και το γεροδεμένο βυζαντινό κάστρο του Αϊ-Δονάτου, χτισμένο σε κατάφυτη θέση με εκπληκτική θέα στις παρυφές του όρους Γκορίλας.
Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να γίνει για το Βενετσιάνικο Ρολόι στο κέντρο της πόλης, κτίσμα του 1750 με έξοδα της οικογένειας Μαρούτση η οποία έμενε στη Βενετία.
Από την Παραμυθιά αξίζει να πάτε ώς το χωριό Χρυσαυγή ή Βέλλιανη, (8 χλμ.) και στη συνέχεια να ανηφορίσετε ώς την είσοδο του αρχαίου οχυρωμένου οικισμού της Ελέας, γνωστού και ως «Καστρί Βέλλιανης».
Η αρχαία Ελέα που άκμασε πριν από 2.500 χρόνια ήταν μια πόλη με άριστη ρυμοτομία, μεγαλόπρεπα δημόσια κτίρια, ναούς και αγορά στην οποία αναφέρεται και ο αρχαίος ιστορικός Θουκυδίδης.
Η λαμπρή αυτή πολιτεία που καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ. υπήρξε έδρα του Κοινού των Θεσπρωτών και βρέθηκε στην ακμή της τον 4ο π.Χ. αιώνα, ενώ η παρουσία της καταγράφηκε καθ' όλη την Ελληνιστική περίοδο.
Πού θα μείνετε
● «Κοράλλι hotel & apart.» τηλ. 26650 91380, http://www.corallihotel.gr/
● «Aiora Luxury Suites» τηλ. 26650 91644, http://www.aiorasuites.gr/
● «The view Perdika hotel» τηλ. 26650 91121, https://www.theviewhotel.gr/
● «Karavostasi Beach Hotel» τηλ. 26650 91104, www.hotel-karavostasi.gr/
● «Urania Hotel» τηλ. 26650 91411, https://www.uraniahotel.gr/
● «Ξενοδοχείο Olivista» τηλ. 26650 97294, https://olivista.gr/
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας