Ένα ετήσιο διαγνωστικό τεστ αίματος μπορεί να περιορίσει κατά 20% τους θανάτους από καρκίνο των ωοθηκών, μια σπάνια μορφή της ασθένειας η οποία αποκαλείται και «σιωπηλός δολοφόνος» διότι οι όγκοι της ανακαλύπτονται συνήθως με καθηστέρηση.
Περίπου το 60% των ασθενών πεθαίνουν μέσα σε μια πενταετία από τη διάγνωση. Η νόσος εμφανίζεται συνήθως μετά την εμμηνόπαυση και σε αυτήν παίζει ρόλο και η κληρονομικότητα. Τα συμπτώματά της είναι εύκολο να περερμηνευθούν, καθώς περιλαμβάνουν πόνους ή επίμονο φούσκωμα στην κοιλιά.
Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα διεθνώς, που διήρκεσε 14 χρόνια και στην οποία μετείχαν 200.000 γυναίκες ηλικίας 50 έως 74 ετών, η καθιέρωση ενός ετήσιου τεστ μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου. Περίπου 15 θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν για κάθε 10.000 γυναίκες που θα κάνουν το ετήσιο τεστ.
Την έρευνα διεξήγαν επιστήμονες του University College του Λονδίνου, υπό την καθηγήτρια Ούσα Μενόν.
Στη δημοσίευσή τους στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», δήλωσαν πάντως ότι είναι ακόμη πρόωρο να εισηγηθούν ένα τέτοιο τεστ σε μαζική κλίμακα και θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες μέσα στην επόμενη τριετία.
Όπως εξηγούν, η εξέταση που δημιούργησαν μετρά στο αίμα των γυναικών το επίπεδο μιας χημικής ουσίας της πρωτεϊνης CA 125, η οποία παράγεται από τις ωοθήκες.
Ωστόσο, υπάρχει όμως πάντα ο φόβος ότι -όπως συμβαίνει και με το τεστ αίματος PSA για τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες- θα υπάρξουν περιπτώσεις, όπου τα αυξημένα επίπεδα του εν λόγω βιοδείκτη (ψευδώς θετικά) θα οδηγήσουν σε περιττή χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας