Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
© Nelly Kovalchuk | Dreamstime.com

Άμεση η σχέση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με καρκίνο και αυξημένο κίνδυνο θανάτου

Τέσσερις κατηγορίες επεξεργασμένων τροφίμων • Τι πρέπει να προσέχουμε στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων

Η υπερκατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων από όλες τις ηλικιακές ομάδες μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο θανάτου έως 50%, ενώ συνδέεται με την αύξηση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη, άγχους, κατάθλιψης και γενικά ψυχικών διαταραχών.

Αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο «ΒΜJ» (British Medical Journal)

Μιλώντας στο Πρακτορείο FM, σχετικά με την έρευνα αυτή, ο κλινικός διαιτολόγος, βιολόγος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο ΓΝΑ Λαϊκό, Χάρης Δημοσθενόπουλος, τονίζει ότι οι παθολογικές καταστάσεις που συνδέονται με την υπερκατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να ξεπερνούν τις 30, μεταξύ των οποίων και κάποιες μορφές καρκίνου που αφορούν στομάχι και έντερο. 

Όπως σημειώνει, «τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα εν μέρει σχετίζονται και με καρκίνο παγκρέατος και ήπατος, που τα τελευταία χρόνια είναι οι πιο επιθετικές μορφές και ιδιαίτερα επικίνδυνες».

Τέσσερις κατηγορίες επεξεργασμένων τροφίμων

Ο Χάρης Δημοσθενόπουλος εξηγεί την επίσημη κατηγοριοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων. Αυτά κατατάσσονται σε τέσσερις ομάδες.

Στην πρώτη ανήκουν τα πολύ λίγο επεξεργασμένα, όπως κάποια κατεψυγμένα φρούτα, κάποιοι σπόροι, ή όσπρια, οι φακές ή ακόμα και το γάλα. Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν αυτά στα οποία γίνεται μία λίγο μεγαλύτερη επεξεργασία, κυρίως για να παραταθεί παρουσία τους μέσα στη συσκευασία, όπως είναι το ελαιόλαδο, το βούτυρο ή το μέλι. Στην τρίτη ομάδα η επεξεργασία είναι πιο έντονη και έχει να κάνει με κονσερβοποίηση για τρόφιμα όπως το κρέας, το ψάρι, ή την κομπόστα. 

Η τέταρτη ομάδα αφορά τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία έχουν χαμηλή διατροφική αξία και δυστυχώς υπάρχουν στη διατροφή μας σαν σνακ, σαν κεράσματα, ή βραδινή παραγγελία, με υψηλές ποσότητες ζάχαρης και αλατιού, ή πρόσθετα που ενισχύουν το χρώμα, ή τη γεύση. 

Τέτοια τρόφιμα, σύμφωνα με τον γνωστό διαιτολόγο, είναι μπέργκερ, πίτσες, χοτ ντογκ, τηγανητές πατάτες, ανθρακούχα ποτά, ενεργειακά ποτά, σοκολάτες, συσκευασμένα ψωμιά, μαργαρίνες, συσκευασμένα μπισκότα, δημητριακά πρωινού, αλλά και επιδόρπια που βρίσκονται, είτε στην ψύξη, ή στην κατάψυξη στα σουπερμάρκετ. 

Αν και ο Χάρης Δημοσθενόπουλος εκτιμά ότι δεν γίνεται να εξοστρακιστούν εντελώς από το διαιτολόγιο μας, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε πως είναι ανθυγιεινά. Ωστόσο, τονίζει ότι είναι καλό να γίνεται λελογισμένη κατανάλωσή του, όσο το δυνατόν λιγότερο στο συνολικό εβδομαδιαίο διαιτολόγιο μας.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Σημαντικό σε αυτό το πλαίσιο είναι να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων.

Ο κλινικός διαιτολόγος τονίζει ότι πλέον τα επικίνδυνα Έψιλον, για τα οποία γινόταν πολύς λόγος για πολλά χρόνια, πλέον δεν καταγράφονται με τον ίδιο τρόπο στις συσκευασίες. Το Έψιλον δεν υπάρχει, αλλά αναγράφεται το όνομα της ουσίας, την οποία ένας καταναλωτής που δεν έχει σχέση με την επιστήμη της διατροφής, δεν θα καταλάβει εύκολα κάποια ονόματα. 

«Διαβάζοντας όμως την ετικέτα και αυτό είναι ένα μάθημα που πρέπει και στα σχολεία να υπάρχει για τα παιδιά, αν δούμε σε ένα προϊόν ότι η περιεκτικότητα σε ζάχαρα είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των υδατανθράκων, ή αν το ποσοστό στις φυτικές ίνες είναι σχεδόν μηδενικό, ή η περιεκτικότητα του αλατιού να είναι υψηλή, ή η περιεκτικότητα στα κορεσμένα, καταλαβαίνουμε εύκολα ότι αυτή η επιλογή είναι επιβαρυντική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Άμεση η σχέση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με καρκίνο και αυξημένο κίνδυνο θανάτου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας