Άμεση συνέπεια των αυξημένων θερμοκρασιών τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα, όσο και των συχνότερων καυσώνων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ενδέχεται να αποτελέσει η άνοδος των περιστατικών εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος λένε επιστήμονες στη Βρετανία.
Σύμφωνα με ορισμένους Βρετανούς εμπειρογνώμονες οι υψηλότερες θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα τροφοδοτήσουν την αύξηση των περιπτώσεων δυνητικά θανατηφόρων καρκίνων του δέρματος, όπως το μελάνωμα. Με αυτόν τον τρόπο μπαίνει άλλο ένα ζήτημα ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με στοιχεία της Έρευνας για το Καρκίνο στη Βρετανία, τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του δέρματος μεταξύ των ανδρών στη χώρα έχουν υπερτριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1970, με αυξήσεις να καταγράφονται και μεταξύ των γυναικών. Πιστεύεται ότι η άνοδος μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης έκθεσης στον ήλιο λόγω αναδιαμόρφωσης της περιόδου αδειών για διακοπές το καλοκαίρι για τους Βρετανούς. Μάλιστα, το έγκαυμα από την έκθεση στον ήλιο έστω και μία φορά κάθε δύο χρόνια μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.
Ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια της κλιματικής αλλαγής είναι οι υψηλότερες θερμοκρασίες, όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά όλο το χρόνο, σημειώνουν οι ειδικοί. Αυτή η αλλαγή στις θερμοκρασίες αλλάζει επίσης τα πρότυπα συμπεριφοράς και οι άνθρωποι τείνουν να βγαίνουν περισσότερο έξω όταν οι θερμοκρασίες είναι ζεστές, προσθέτουν. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη έκθεση στο φως του ήλιου καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και πολύ πιο σημαντική έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλιακού φωτός, οι οποίες είναι γνωστός παράγοντας που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του δέρματος.
Άλλωστε, σε αντίθεση με διαδεδομένες ανακρίβειες οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και όχι η θερμότητά του καθαυτή προκαλούν τα εγκαύματα και οδηγούν στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.
Η επιστημονική αυτή διαπίστωση αυξάνει τις ανησυχίες αν αναλογισθεί κανείς ότι η κλιματική αλλαγή έχει φέρει μεγαλύτερα και πιο θερμά καλοκαίρια.
Ωστόσο, όσοι επενδύουν στην πρόληψη και την προστασία θα μπορούσαν να λάβουν μία σειρά μέτρων προκειμένου να μειώσουν την έκθεσή τους στον ήλιο, όπως η πλήρης αποφυγή του ήλιου από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ., η παραμονή στη σκιά, η χρήση ρούχων και καπέλων και η συστηματική χρήση αντηλιακού.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας