Μπορεί το 2019 σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι να έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας συνεπειών του καπνίσματος και οι κυβερνήσεις να κάνουν προσπάθειες να αποτρέψουν τους νέους από το να υιοθετήσουν την επικίνδυνη για την υγεία συνήθεια, ωστόσο ο αριθμός των καπνιστών αυξάνεται.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, μέσα στην τελευταία 30ετία (από το 1990 έως το 2019) ο αριθμός των καπνιστών αυξήθηκε κατά 150 εκατομμύρια, με το σύνολό να φτάνει στον ιστορικό αριθμό ρεκόρ του 1,1 δισ. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης, επιστήμονες του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Μελετών Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, η αύξηση του αριθμού των καπνιστών συνδέεται και με την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ τονίζουν ότι πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια να προστατευθούν οι νέοι από το κάπνισμα, καθώς οι περισσότεροι ξεκινούν να καπνίζουν μέχρι την ηλικία των 25 ετών.
Σύμφωνα με την Μαρίσα Ρέιτσμα, του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Μελετών Υγείας, «οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις εξαρτήσεις, και καθώς τα ποσοστά παύσης του καπνίσματος είναι πολύ χαμηλά, η επιδημία του καπνού θα συνεχίζει να προκαλεί θανάτους και προβλήματα υγείας για πολλά ακόμη χρόνια».
Όπως διαπιστώνει η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 204 χώρες με τη συνεργασία του Διεθνούς Κονσόρτσιουμ Ερευνητών, το κάπνισμα συνδέεται με 1,7 εκατομμύρια θανάτους από ισχαιμικά επεισόδια, 1,6 εκατ. θανάτους από χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, 1,3 εκατ. από καρκίνο των πνευμόνων και των βρόγχων και σχεδόν ένα εκατ. από εγκεφαλικά. Επίσης, οι καπνιστές έχουν έως και 10 χρόνια χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ.
Επίσης το κάπνισμα τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί μεταξύ των ανδρών σε 20 χώρες και μεταξύ των γυναικών σε 12 χώρες, ενώ τα δύο τρίτα των καπνιστών ζουν σε 10 χώρες, στις Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, ΗΠΑ, Ρωσία, Μπανγκλαντές, Ιαπωνία, Τουρκία, Βιετνάμ και Φιλιππίνες. Περίπου το ένα τρίτο εξ αυτών (341 εκατ.) ζουν στην Κίνα.
Η έρευνα διαπιστώνει ότι περίπου οι μισές από τις χώρες που πήραν μέρος στην έρευνα δεν έχουν κάνει καμία πρόοδο για τη μείωση του καπνίσματος μεταξύ των νέων 15-24 ετών, ενώ ο μέσος όρος έναρξης του καπνίσματος θεωρούνται τα 19 χρόνια. Αν ένας νέος αρχίσει να καπνίζει, τότε θεωρείται απίθανο να σταματήσει και όσο περισσότερο καθυστερήσει κάποιος να ξεκινήσει το κάπνισμα, τόσο πιθανότερο είναι γίνει καπνιστής.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι παρά το γεγονός ότι 182 χώρες υπέγραψαν το 2005 τη συμφωνία για έλεγχο του καπνού, ακολούθησαν διαφορετικές και με διαφορετική αποτελεσματικότητα πολιτικές. Εκτιμούν ότι η αύξηση της φορολόγησης είναι η πιο αποτελεσματική: όσο πιο ακριβό είναι ένα πακέτο τσιγάρα, τόσο λιγότεροι οι καπνιστές στις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.
Πάντως, ο άλλος συγγραφέας της έρευνας, Βιν Γκούπτα, τόνισε ότι είναι ανάγκη να παραμείνουμε αποφασιστικά δεσμευμένοι στην αντιμετώπιση του καπνίσματος, επιβάλλοντας περιορισμούς και σε προϊόντα που μπορεί να γίνονται πιο ελκυστικά για τους νέους, όπως αρωματικοί καπνοί και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
«Παρά την όποια πρόοδο σε κάποιες χώρες, η ισχύς της βιομηχανίας καπνού και η πολιτική χειραγώγηση αποτρέπουν την επαρκή ενημέρωση για τους κινδύνους και τον έλεγχο του καπνίσματος», σημειώνει και προτείνει να επεκταθεί η απαγόρευση διαφήμισης των προϊόντων καπνού και στα διαδικτυακά ΜΜΕ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας