Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Κινέζοι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Σανγκάης ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν εργαστηριακά ένα νέο, ευέλικτο και πολύ ισχυρό υπολογιστικό σύστημα, που βασίζεται στο DNA και όχι στο πυρίτιο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κινέζοι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Σανγκάης ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν εργαστηριακά ένα νέο, ευέλικτο και πολύ ισχυρό υπολογιστικό σύστημα, που βασίζεται στο DNA και όχι στο πυρίτιο. Μια είδηση που δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη, διότι με την επιτυχία τους αυτή ανοίγουν τον δρόμο σε νέες, απρόσμενες μέχρι τώρα, εφαρμογές των υπολογιστικών μηχανών που βασίζονται στο DNA

Υπολογιστικές μηχανές από... DNA

Tα τελευταία χρόνια, η εντυπωσιακή ανάπτυξη των ψηφιακών υπολογιστών, των δικτύων της μηχανικής μάθησης και των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν οδηγήσει την αύξηση των επιδόσεων των σημερινών υπολογιστικών μηχανών στα όριά της, επειδή οι επεξεργαστές τους δεν διαθέτουν την αναγκαία υπολογιστική ισχύ για να ακολουθήσουν τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.

Γι’ αυτό οι ερευνητές στο πεδίο της Υπολογιστικής εξερευνούν, εδώ και τρεις δεκαετίες, εναλλακτικές τεχνολογικές λύσεις στο δυσεπίλυτο πρόβλημα για ολοένα και μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ. Αναζητούν, δηλαδή, νέου τύπου επεξεργαστές που θα πρέπει να διαθέτουν όχι μόνο αυξημένη αξιοπιστία, αλλά ταυτόχρονα και σχετικά περιορισμένες ενεργειακές ανάγκες κατά την επεξεργασία του διαρκώς αυξανόμενου όγκου πληροφοριών.

Επομένως, οι μονάδες των νέων υπολογιστών οφείλουν να διαφοροποιούνται τόσο ως προς το υλικό τους υπόστρωμα, δηλαδή το «υλισμικό» τους, όσο και ως προς τα άυλα προγράμματα που επεξεργάζονται περισσότερες πληροφορίες, ταχύτερα και ενεργειακά οικονομικότερα.

Από το πυρίτιο στο DNA

Μια σημαντική πρόοδος σε αυτόν τον τομέα έρευνας πραγματοποιήθηκε φέτος στη Σανγκάη από μία κινεζική ομάδα ειδικών, οι οποίοι ανακοίνωσαν τα επιτεύγματά τους στο διεθνούς κύρους περιοδικό «Nature». Αυτή η μεγάλη και διεπιστημονική ομάδα ερευνητών που, εδώ και χρόνια, εργάζονται στο κορυφαίο κινεζικό Πανεπιστήμιο Jiao Tong υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Hui Lv, κατάφερε να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα βιοπληροφορικής επεξεργασίας που αποτελείται από 100 δισεκατομμύρια μικροκυκλώματα τα οποία, για την ώρα, είναι σε θέση να λύνουν, με εντυπωσιακή ταχύτητα, κάποιες εξισώσεις και να εκτελούν μερικές μαθηματικές πράξεις. Ομως, οι Κινέζοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε πολλές άλλες σύνθετες δραστηριότητες, π.χ. στην ιατρική διαγνωστική.

Πρόκειται για το πιο περίπλοκο, ευέλικτο και ισχυρό βιο-υπολογιστικό σύστημα που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα: ο επεξεργαστής του αποτελείται από 100 δισεκατομμύρια μικροκυκλώματα, η δομή και η λειτουργία των οποίων βασίζεται όχι στα γνωστά τσιπάκια πυριτίου, αλλά σε μόρια DNA. Αυτό που πέτυχαν είναι να δημιουργήσουν μία «πύλη επεξεργασίας προγραμματισμένη με βάση το DNA», αγγλιστί DPGA (DNA-based programmable gate array), όπως οι ίδιοι οι ερευνητές περιγράφουν στο άρθρο τους αυτή τη νέα τεχνική δημιουργίας υπολογιστών DNA.

Οσο για τη στρατηγική που ακολούθησαν οι ερευνητές στη Σανγκάη, ήταν να κόψουν μικρές αλληλουχίες ή τεμάχια από μόρια DNA, τα οποία και τα συνένωσαν μεταξύ τους εργαστηριακά ώστε να δημιουργήσουν μεγαλύτερα μόρια τα οποία, κατόπιν, τα ενσωμάτωσαν με διαφορετικούς συνδυασμούς για να σχηματίσουν, τελικά, τα υπολογιστικά μικροκυκλώματα του νέου επεξεργαστή από DNA και όχι από τα συνήθη τσιπάκια πυριτίου.

Σε σχέση με τους υπάρχοντες επεξεργαστές από πυρίτιο, η επιλογή του επεξεργαστή από DNA ήταν εύλογη και προφανής, διότι ενώ τα τσιπ πυριτίου είναι αρκετά μικρά, ένας επεξεργαστής από μόρια DNA είναι ασύγκριτα μικρότερος και άρα πολύ ταχύτερος και οικονομικότερος ενεργειακά. Επιπλέον, τα μόρια DNA είναι αποδεδειγμένα πολύ σταθερά και φερέγγυα τόσο για την αποθήκευση όσο και την επεξεργασία πληροφοριών και γι’ αυτό ακριβώς αποτελούν το βασικό συστατικό αποθήκευσης της γενετικής πληροφορίας που υπάρχει στα γονίδια των περισσότερων ζωντανών οργανισμών!

Βέβαια, όπως παραδέχονται και οι Κινέζοι ερευνητές, μολονότι είμαστε ακόμη στις απαρχές των εφαρμογών της Υπολογιστικής του DNA, τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Πάντως, η πρόσφατη δυνατότητα δημιουργίας, μέσω της Υπολογιστικής του DNA, νέων ευρείας χρήσης υπολογιστικών συστημάτων, αποτελεί μία αποφασιστική καμπή που θα επηρεάσει αποφασιστικά αυτόν τον νέο και πολλά υποσχόμενο τεχνολογικό τομέα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Υπολογιστικές μηχανές από... DNA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας