Πληθαίνουν οι καταγγελίες το τελευταίο διάστημα από φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας για την έλλειψη συγκεκριμένων εμβολίων, ενώ κάποιοι εξ αυτών απειλούν ακόμα και με μηνύσεις κατά φαρμακευτικής εταιρείας που εισάγει στην Ελλάδα τα εν λόγω σκευάσματα.
Το εν λόγω θέμα έχει επισημάνει και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξάγεται ήδη έρευνα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.
Η έρευνα επικεντρώνεται μεταξύ άλλων και στο αν ευσταθούν οι καταγγελίες που υποστηρίζουν ότι οι εισαγωγές γίνονται μεν κανονικά, παρουσιάζεται όμως έλλειψη λόγω της εξαγωγής τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε. όπου πωλούνται ακριβότερα σε σχέση με την Ελλάδα.
Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό αν αναλογιστεί κανείς ότι η έλλειψη παρουσιάζεται κατά βάση σε παιδικά εμβόλια και ειδικότερα για ασθένειες όπως η ηπατίτιδα.
Το γεγονός ότι μέρος των εμβολίων προορίζεται για τα παιδιά των προσφύγων στα κέντρα κράτησης των νησιών προκαλεί εύλογες ανησυχίες για την υγεία τους.
Χαρακτηριστική ήταν η καταγγελία που έκανε πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς:
«Η μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία φέρεται να αγνοεί τις ανάγκες σε φάρμακα στη Λέσβο κατ’ επανάληψη, με αποτέλεσμα να εντοπίζεται τεράστια έλλειψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία».
Για να προσθέσει: «Μιλώ για την εταιρεία GlaxoSmithKline, η οποία διαθέτει σε όλη την Ελλάδα φάρμακα, εμβόλια, αντιβιοτικά και φάρμακα ειδικά για το αναπνευστικό.
»Οταν ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Λέσβου θέλει Εngerix, παιδιατρικό εμβόλιο 25 κομμάτια την εβδομάδα, που σημαίνει περίπου 50 για τις ανάγκες του νησιού, η εταιρεία έστειλε τρία!
»Για το εμβόλιο Hacrix οι ανάγκες είναι 30 και στέλνει ένα! Για άλλο εμβόλιο οι ανάγκες είναι 50 και στέλνει 12 και για αναπνευστικά σπρέι οι ανάγκες μας ήταν 120 και έστειλε ένα! Για ένα φάρμακο για τα παιδιά ζητήσαμε 180 κομμάτια και έστειλε 27...
»Θεωρώ ότι την εταιρεία, η οποία κινείται με εντολές της μητρικής εταιρείας, δεν την ενδιαφέρουν οι ανάγκες στην Ελλάδα, αλλά το ότι πολλά από τα φάρμακά της εξάγονται.
»Επομένως, χάνει λεφτά όταν ένα φάρμακο που εξάγεται στο εξωτερικό πουλιέται φτηνά στην Ελλάδα, αλλά εμένα ποσώς με ενδιαφέρει».
Δεν γίνεται διασταύρωση
Για ένα «άλυτο πρόβλημα» κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Κώστα Λουράντο, «το πρόβλημα ξεκινά από τη μη έγκαιρη διασταύρωση των ποσοτήτων που εισάγουν και που διαθέτουν οι εταιρείες στην ελληνική αγορά».
Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν μέλη της διοίκησης του ΕΟΦ, εκπρόσωποι των ιδιοκτητών φαρμακαποθηκών (ιδιωτικών και συνεταιριστικών), του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και εκπροσώπων της συγκεκριμένης πολυεθνικής με σκοπό την εξεύρεση λύσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η εταιρεία υποστηρίζει ότι η διάθεση των προϊόντων της γίνεται κανονικά στην Ελλάδα και πως δεν είναι αυτή υπεύθυνη για τις όποιες ελλείψεις, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στις φαρμακαποθήκες.
Από την πλευρά του ο ΕΟΦ, ως ελεγκτικός μηχανισμός της αλυσίδας εφοδιασμού, ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν εξαγωγικές δραστηριότητες και αλλαγή του τρόπου διάθεσης των εν λόγω σκευασμάτων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας