Τη διαπίστωση των επιστημόνων ότι το σολάριουμ αυξάνει κάθετα την πιθανότητα να αναπτύξει κάποιος καρκίνο του δέρματος, επαναλαμβάνε ο καθηγητής Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας Δημήτρης Ρηγόπουλος.
Μιλώντας στο Πρακτορείο Fm, ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, εν όψει καλοκαιριού και διακοπών εξηγεί πως το αν και το σολάριουμ δεν έχει απαγορευθεί σε καμία χώρα οι ειδικοι γνωρίζουν ότι το σολάριουμ είναι δυνητικά καρκινογόνο.
Στις ΗΠΑ, εξηγεί, «ο FDA (οργανισμός φαρμάκων των ΗΠΑ, που δίνει κάποιες συστάσεις ή άδεια για ορισμένες διαδικασίες) δεν απαγορεύει το σολάριουμ, αλλά υποχρεώνει τα ινστιτούτα που διαθέτουν σολάριουμ να αναγράφουν σε εμφανέστατο σημείο, ότι μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος για τον άνθρωπο, που υποβάλλεται σε αυτή τη μέθοδο μαυρίσματος».
Ωστόσο στην Ευρώπη δεν υπάρχει ακόμα κάποια τέτοια σύσταση.
«Γνωρίζουμε όμως ότι το σολάριουμ είναι δυνητικά καρκινογόνο», λέει και τονίζει ότι οι δερματολόγοι λένε πάντοτε κανείς δεν χρειάζεται να κάνει σολάριουμ, «ειδικά στην Ελλάδα που είναι τόσο ηλιόλουστη χώρα, και μπορεί ο κόσμος να μαυρίζει φυσικά και σταδιακά».
Αν και το σολάριουμ χρησιμοποιείται κατεξοχήν στις βόρειες χώρες, και στην Ελλάδα η τάση αυτή φαίνεται να φθίνει, η σύσταση των δερματολόγων σε όλο τον κόσμο είναι ότι δεν πρέπει να κάνουμε σολάριουμ.
SPF 30
Σύμφωνα με τον καθηγητή Δερματολογίας, το 30 ιδανικός δείκτης προστασίας για πρόσωπο και σώμα, ωστόσο αυτό που επίσης είναι σημαντικό είναι και η ποσότητα που χρησιμοποιείται.
Για πλήρη αντηλιακή κάλυψη σε πρόσωπο, λαιμό και αυτιά η ενδεδειγμένη ποσότητα είναι ένα κουταλάκι του γλυκού.
Πάντως, όπως επισημαίνει με σχετική ικανοποίηση είναι ότι βελτιώνεται η «αντηλιακή» παιδεία στη χώρα μας.
Διαπιστώνεται μία τροποποίηση της συμπεριφοράς του κόσμου και όσον αφορά τη γνώση και όσον αφορά τη χρήση των αντηλιακών.
«Χρησιμοποιούν πλέον οι Έλληνες αντηλιακό, ίσως όχι πάντα τηρώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις που είναι σε όλους γνωστές, αλλά πάντως τα χρησιμοποιούν», λέει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας