Tο καλοκαίρι ο πληθυσμός στον νομό Λασιθίου υπερδιπλασιάζεται λόγω τουριστών και εποχικών εργαζόμενων. Τα νοσοκομεία δέχονται αυξημένη πίεση όπως και οι υποδομές του νησιού συνολικά. Το Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου (ΓΝΑΝ) είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο του νομού, εφημερεύει καθημερινά και εξυπηρετεί σοβαρά περιστατικά από νησιά του Αιγαίου. Λίγες μέρες πριν από την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν κλινικές στο ΓΝΑΝ είναι ένα βήμα πριν από το «λουκέτο».
«Οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή στο αναισθησιολογικό τμήμα, όπου ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο είχε τέσσερις αναισθησιολόγους, τώρα έχει δύο» επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Γιώργος Μανουσάκης. Η μία αναισθησιολόγος παραιτήθηκε για να ιδιωτεύσει και ένας αναισθησιολόγος εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στην Ιεράπετρα και έκανε χρήση του νόμου για απόσπαση στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας. Η κατάσταση είναι τόσο απελπιστική που με «εντέλλεσθε» ο αναισθησιολόγος τα πρωινά είναι στην Ιεράπετρα και τα απογεύματα κάνει εφημερίες στο ΓΝΑΝ. Η απόσταση των δύο πόλεων είναι 31 χλμ.
Επικοινωνήσαμε με τον αναισθησιολόγο-δημοτικό σύμβουλο Ιεράπετρας, Πέτρο Αντωνάκη, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω τη συνθήκη. «Πέρα από πικρίες και “εντέλλεσθε”, υπάρχει ο ασθενής που είναι ο ίδιος σε όλο τον κόσμο. Το ΕΣΥ πρέπει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού» σημείωσε ο γιατρός στην «Εφ.Συν.». «Τις μέρες που εφημερεύω στον Αγιο Νικόλαο ένα μεγάλο ποσοστό που εξυπηρετώ είναι από Ιεράπετρα», φανερώνοντας πως όλα τα νοσοκομεία του Λασιθίου υπολειτουργούν και οι ασθενείς μεταφέρονται δεκάδες χιλιόμετρα, αναλόγως το πού εφημερεύει η κατάλληλη ειδικότητα. Ο φόρτος εργασίας του αναισθησιολόγου είναι τρομερός όλο το 24ωρο. Σε οποιοδήποτε βαρύ περιστατικό πρέπει να είναι εκεί, εξηγεί ο Π. Αντωνάκης.
Κενές εφημερίες
Παρά τα «μπαλώματα» του «εντέλλεσθε», υπάρχουν εφημερίες που μένουν κενές, ενώ για δύο μήνες είχαν σταματήσει πλήρως τα τακτικά χειρουργεία. Από τις δύο εναπομείνασες αναισθησιολόγους «η μία είναι επιτυχούσα σε προκήρυξη σε άλλο νοσοκομείο και έχει αποδεχτεί τη θέση -οπότε περιμένει το ΦΕΚ και θα φύγει- και η δεύτερη αναισθησιολόγος θα κάνει αίτηση τώρα σε προκήρυξη που είναι σε εξέλιξη. Είναι πολύ ορατός ο κίνδυνος το νοσοκομείο να μείνει χωρίς κανέναν αναισθησιολόγο» εξηγεί ο Γ. Μανουσάκης. Η πραγματοποίηση επειγόντων χειρουργείων εν όψει τουριστικής σεζόν είναι κυριολεκτικά «στον αέρα».
Πέρα όμως από τους υπό εξαφάνιση αναισθησιολόγους -που επηρεάζουν μια σειρά από ιατρικές επεμβάσεις-, το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου κινδυνεύει να μείνει και χωρίς λειτουργική ακτινολογική κλινική. «Ενώ είχαμε τέσσερις γιατρούς μέχρι πέρσι, οι δύο παραιτήθηκαν για να ιδιωτεύσουν. Βρεθήκαμε με δύο ακτινολόγους, η μία εκ των οποίων είναι 69 ετών, έπρεπε να ‘χε πάρει σύνταξη και την κρατάνε με συνεχείς παρατάσεις» εξηγεί ο Γ. Μανουσάκης. Αυτό σημαίνει πως οι μισές εφημερίες του μήνα μένουν κενές, με σοβαρά περιστατικά να στέλνονται στο Ηράκλειο. «Η υποστελέχωση υπάρχει και στο νοσηλευτικό προσωπικό και δεν φαίνεται γιατί “καλύπτεται” από το γεγονός ότι δεν παίρνουν τις άδειες και τα ρεπό κανονικά. Δηλαδή σε εμάς οφείλουν άδειες από το 2019-20».
«ΕΚΑΒ όπως ΚΤΕΛ»
Δύσκολη είναι η κατάσταση και στη χειρουργική κλινική του ΓΝΑΝ. Ο ειδικευόμενος στη χειρουργική Μιχάλης Βάρδας μίλησε στην «Εφ.Συν.» και περιέγραψε πως η κλινική λειτουργεί με τρεις επιμελητές χειρουργούς, τρεις ειδικευόμενους και δύο «παρατασιακούς», που έχουν ολοκληρώσει τα δύο χρόνια της ειδικότητας, παραμένουν στο νοσοκομείο, αλλά δεν είναι επιμελητές. Κάθε χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί παρουσία επιμελητή, επομένως οι 30 εφημερίες του μήνα πρέπει να βγουν από τρεις επιμελητές, ενώ οι ειδικευόμενοι άτυπα κάνουν παραπάνω εφημερίες για να περιορίσουν τα μεγάλα κενά.
«Το Σαββατοκύριακο δεν υπήρχε αναισθησιολόγος να εφημερεύσει, ενώ υπήρχε χειρουργός. Δεν μπορούν να μπουν τακτικά χειρουργεία. Εχουν ξεκινήσει μερικές εβδομάδες και είναι “στην καλή θέληση” του αναισθησιολόγου. Ετσι όπως είναι αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει το καλοκαίρι και σίγουρα θα είναι επικίνδυνο» περιγράφει ο Μ. Βάρδας. «Πέρσι το καλοκαίρι το ΕΚΑΒ έκανε σαν το ΚΤΕΛ δρομολόγια στο Ηράκλειο, επειδή δεν είχε ακτινολογικό τμήμα να εφημερεύσει. Δηλαδή για απλά πράγματα» προσθέτει.
«Τα τακτικά χειρουργεία είναι περιορισμένα. Μπαίνουν περίπου τα μισά απ’ ό,τι μπαίνανε». Συνολικά όλα τα χειρουργεία που είναι σε αναμονή -και δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν δίχως αναισθησιολόγο- είναι περίπου στα 350, σημειώνει ο πρόεδρος εργαζομένων.
Ανάγκη για κίνητρα
Και οι τρεις εργαζόμενοι του ΓΝΑΝ προβλέπουν πως τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία όχι μόνο δεν θα δώσουν λύσεις, αλλά θα επιβαρύνουν την κατάσταση. «Οταν το κριτήριο του γιατρού για να επιλέξει ένα νοσοκομείο είναι η πελατεία και το χρήμα, θα πάει στα μεγάλα νοσοκομεία και όχι στα μικρά» σημειώνει ο Γ. Μανουσάκης. «Θα μπορούσε να λειτουργήσει εάν ήταν ιδανικά όλα τα υπόλοιπα. Ετσι όπως λειτουργεί στα όριά του το σύστημα, δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω. Γίνεται ξεκάθαρα για οικονομικούς λόγους» προσθέτει ο Μ. Βάρδας. «Θεωρώ ότι τα νοσοκομεία της περιφέρειας θα περάσουν μια περαιτέρω κρίση. Πολύ εύκολα ένας γιατρός μπορεί να επιλέξει ένα νοσοκομείο μεγαλύτερο, αφού θα υπάρχει οικονομικό κίνητρο» λέει και ο Π. Αντωνάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα για προσέλκυση γιατρών στην περιφέρεια.
Εχουμε συνεχώς διαρροή από τις προκηρύξεις που βγαίνουν, υποστηρίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων. «Ενας γιατρός που θα πάει στο Ηράκλειο δεν θα κάνει 7-8 εφημερίες τον μήνα, κάνουν λιγότερες. Γιατί εκεί τα νοσοκομεία εφημερεύουν μέρα παρά μέρα, δεν εφημερεύουν κάθε μέρα. Εμάς η γενική εφημερία είναι κάθε μέρα. Υπάρχουν γιατροί που κάνουν και 10-11 εφημερίες. Αυτό σημαίνει ότι μέρα παρά μέρα κοιμούνται στο νοσοκομείο».
Στις 30 Μαΐου 2023, κατά την προεκλογική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αγιο Νικόλαο, ο πρωθυπουργός τόνιζε πως «όλες οι δομές υγείας του Λασιθίου θα στηριχθούν από την επόμενη κυβέρνηση. Ενα προσωπικό στοίχημα ανάταξης του ΕΣΥ. Να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με μόνιμα παράπονα: “δεν έχουμε γιατρούς”, “καθυστερούν τα χειρουργεία”. Αυτά πρέπει να τα αφήσουμε πίσω μας». Ολοκληρώνεται ο πρώτος χρόνος της δεύτερης τετραετίας και η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη στο ΓΝΑΝ. Ο στόχος του πρωθυπουργού δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.
Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στο Σεληνάρι διοργανώνεται παλλασιθιώτικο συλλαλητήριο με κεντρικό αίτημα «την υπεράσπιση της δημόσιας, υψηλού επιπέδου και δωρεάν υγείας. Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας