Όσο περισσότερους φίλους έχει κάποιος τόσο περισσότερο προστατεύεται από την κατάθλιψη, η οποία μπορεί επιπλέον να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμη κι αν οι φίλοι είναι μελαγχολικοί, οι έφηβοι όχι μόνο δεν κινδυνεύουν να εμφανίσουν κατάθλιψη, αλλά αντίθετα μπορούν να βοηθήσουν τους φίλους τους να νιώσουν καλύτερα.
Ο μεγάλος κοινωνικός κύκλος αποτελεί αποτελεσματικό τρόπο για τη θεραπεία της κατάθλιψης, σύμφωνα με το Βρετανό ερευνητή, Τόμας Χάουζ, που συμμετείχε στη μελέτη.
Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B», οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο προκειμένου να ελέγξουν κατά πόσο η διάθεση περίπου 2.000 Αμερικανών εφήβων είναι μεταδοτική.
Διαπίστωσαν ότι όχι απλώς δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης, αλλά και πως οι φίλοι με καλή διάθεση θα μπορούσαν αφενός να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης και αφετέρου να διπλασιάσουν τις πιθανότητες αποκατάστασης κάποιου που είναι μελαγχολικός σε διάστημα 6 ως 12 μηνών.
Κι ενώ σχεδόν 350 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι ερευνητές επισημαίνουν ότι σε κοινωνικό επίπεδο, αν ενθαρρύνουμε τις φιλίες μεταξύ των εφήβων, αυξάνουμε τις πιθανότητες να επωφελούνται από μια ασπίδα προστασίας.
Μάλιστα ο κ. Χάουζ παρατήρησε ότι με αυτή τη φτηνή και με μηδαμινούς κινδύνους μέθοδο μπορεί «να μειωθούν οι πιθανότητες να υπερισχύσει η κατάθλιψη (ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια αυτή σε μια δεδομένη στιγμή)».
Ακόμη οι ερευνητές παρατήρησαν πως τα οφέλη της κοινωνικότητας και οικειότητας είναι ανεξάρτητα από την φυσική τάση των ανθρώπων να συνδέονται με δεσμούς φιλίας με ανθρώπους που τους μοιάζουν.
Δηλαδή, καταλήγουν, ότι αν κάποιοι έφηβοι που είναι μελαγχολικοί, όπως και οι φίλοι τους, πίνουν πολύ αλκοόλ, τα οινοπνευματώδη ποτά θα πρέπει να ενοχοποιούνται για την κατάθλιψη κι όχι οι φίλοι τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας