Ζευγάρι τουριστών, που βρισκόταν στην Ελλάδα για διακοπές, κατανάλωσε σπαράγγια παρασκευασμένα από το ίδιο, με τη διαδικασία της κονσερβοποίησης. Λίγες ημέρες μετά (στις 15 Νοεμβρίου) παρουσίασαν συμπτώματα αλλαντίασης και εισήχθησαν στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έγινε κινητοποίηση σε διεθνές επίπεδο για την ανεύρεση του αντίδοτου στη μόλυνση από αλλαντίαση και σε συνεργασία με τον ΠΟΥ βρέθηκε η αντιτοξίνη για την αλλαντίαση σε χώρα του εξωτερικού και μεταφέρθηκε αεροπορικώς, με επείγουσες διαδικασίες στην Αθήνα, προκειμένου να χορηγηθεί εντός του πρώτου 24ωρου στους δύο ασθενείς. Η διαδικασία ήταν επιτυχής. Ωστόσο και οι δύο άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται, η γυναίκα δε σε μονάδα ΜΕΘ, αλλά εκτός κινδύνου.
Η αλλαντίαση είναι ίσως η πιο τοξική μορφή δηλητηρίασης, καθώς είναι σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που παράγεται από νευροτοξίνη και το αντίδοτό της είναι δυσεύρετο διεθνώς. Σύμφωνα με πληροφορίες και πρόσφατο παρελθόν είχε γίνει προσπάθεια για την προμήθεια της δραστικής ουσίας ώστε να είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή, από τις υγειονομικές αρχές της χώρας μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρονικό διάστημα 2004-2021 δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ, τρία εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα αλλαντίασης σε βρέφη και ένα ύποπτο κρούσμα σε ενήλικα.
Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ
Ο ΕΟΔΥ καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην παρασκευή κονσερβοποιημένων τροφίμων. Όπως εξηγεί, η τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridiumbotulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη.
Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α). Η τοξίνη καταστρέφεται με τον βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπορία απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν.
Ως εκ τούτου, συστήνεται από τον ΕΟΔΥ, η παρασκευή κονσερβοποιημένων τροφίμων να γίνεται ακολουθώντας τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων για την ασφάλεια των τροφίμων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας