Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Φωτογραφία Αρχείου | EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ξεπεράσαμε Ιταλία και Βέλγιο σε θανάτους Covid ανά εκατομμύριο

«Μαύρο» ρεκόρ αποτελεί για τη χώρα μας το ξεπέρασμα της Ιταλίας και του Βελγίου και η κατάληψη της 11ης θέσης στον πίνακα του Wordlometers των χωρών της Ευρώπης με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Πόσο μάλλον, αν αναλογιστεί κανείς την τραγική επιδημιολογική κατάσταση της Ιταλίας στη διάρκεια του πρώτου κύματος, όπου ειδικά το βόρειο τμήμα της (βλ. Λομβαρδία) βρισκόταν κυριολεκτικά υπό κατάρρευση, με εκατοντάδες θανάτους εκτός ΜΕΘ, τη στιγμή που η Ελλάδα αντιμετώπιζε με σχετική αποτελεσματικότητα το ίδιο κύμα. Τότε στην Ιταλία είχαν χαθεί συνολικά πάνω από 16.000 άνθρωποι από κορονοϊό μέσα σε λίγους μόλις μήνες.

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα ακολούθησε μια αρνητική επιδημιολογική πορεία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και κατάφερε -χάρη και στην παντελή κυβερνητική αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας- να ξεπεράσει πλέον τη γειτονική χώρα στον τομέα του ποσοστού θανάτων από Covid ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Επιπλέον, η χώρα μας άφησε πίσω στην κατάταξη και το μικρό Βέλγιο, το οποίο είχε αναλογικά πολλούς θανάτους ασθενών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Worldometers, η χώρα μας έχει - από την αρχή της πανδημίας - 2.638 θανάτους ασθενών ανά εκατομμύριο, έναντι 2.633 της Ιταλίας και 2.628 του Βελγίου.

Ο αριθμός θανάτων ασθενών Covid ανά εκατομμύριο πληθυσμού από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Worldometers

Όπως φαίνεται από τον πίνακα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτη τη Βουλγαρία (5.313 θάνατοι ανά εκατομμύριο) και τελευταία τη Φινλανδία (μόλις 550 θάνατοι ανά εκατομμύριο).

Σε πρόσφατη έκθεση της Eurostat για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα αναδεικνύεται το χρονικό σημείο εκκίνησης της επιδείνωσης της θέσης της χώρας μας στη μάχη των ευρωπαϊκών χωρών με την πανδημία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον Νοέμβριο του 2020, οπότε η Ελλάδα άρχισε να σημειώνει έκρηξη σε θανάτους ασθενών, σε σύγκριση με τους μέσους όρους της προ πανδημίας περιόδου.

Έτσι, η Ελλάδα εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση μέχρι και αυτή τη στιγμή, κατέχοντας τον περασμένο Ιανουάριο τη χειρότερη θέση στον πίνακα υπερβάλλουσας θνησιμότητας των χωρών της ΕΕ, μετά την Κύπρο.

Στον πίνακα που ακολουθεί, φαίνεται η σύγκριση της υπερβάλλουσας θνητότητας σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση ανά μήνα.

Κάντε κλικ για να δείτε την υπερβάλλουσα θνητότητα σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση ανά μήνα

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η χώρα μας κατείχε τον Ιανουάριο τη δεύτερη χειρότερη θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, με 25,3% περισσότερους θανάτους από όσους είχαν καταγραφεί τον αντίστοιχο μήνα των ετών 2016 - 2019.

Τη χειρότερη θέση κατέχει η Κύπρος, με 26% περισσότερους θανάτους, ενώ τη μαύρη τετράδα συμπληρώνουν η Βουλγαρία (+24%) και η Πολωνία (+23%).

Από τον Φεβρουάριο του 2021 και μετά, οι θάνατοι σημείωσαν πολύ μεγάλη αύξηση, η οποία κορυφώθηκε τον Αύγουστο του 2021. Ακολούθησε υποχώρηση, η οποία, όμως, είναι πολύ πιο αργή από το μέσο ποσοστό των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι ενδεικτικό πως τον Ιανουάριο του 2022, η χώρα μας είχε υπερτριπλάσια υπερβάλλουσα θνητότητα, έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου (25,3% έναντι 7,7%).

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Eurostat, η υπερβάλλουσα θνητότητα αφορά τον αριθμό των θανάτων από όλες τις αιτίες που μετράται κατά τη διάρκεια μιας κρίσης και ο οποίος ξεπερνά εκείνον που θα μπορούσε να έχει καταγραφεί σε κανονικές συνθήκες.

Φαίνεται καθαρά πως η χώρα μας είχε πολύ καλή εικόνα στην αρχή του 2021, με αρνητικό ποσοστό αύξησης τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, έναντι μεγάλης αύξησης στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Η σχετικά σταθερή επιδημιολογική κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται κλιμακωτά από τον Μάρτιο του 2021, με την έλευση του τρίτου κύματος και της παραλλαγής Δέλτα.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ξεπεράσαμε Ιταλία και Βέλγιο σε θανάτους Covid ανά εκατομμύριο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας