Δραματική παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, όπου οι αριθμοί των εισαγωγών και των διασωληνώσεων αυξάνονται διαρκώς, και τους νοσοκομειακούς γιατρούς να έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όριά τους. Εν αναμονή της οριστικής απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επιστράτευση γιατρών του ιδιωτικού τομέα και επίταξη των υπηρεσιών τους, αναδεικνύονται για μια ακόμη φορά οι ουσιαστικές ελλείψεις στο σύστημα υγείας και το γεγονός ότι τα παθήματα του προηγούμενου κύματος της πανδημίας δεν έγιναν μαθήματα και ότι δεν έχει γίνει τίποτα επί της ουσίας για να ενισχυθεί το ΕΣΥ.
Επίσης επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση κωφεύει στις εκκλήσεις και τις προτάσεις των γιατρών των νοσοκομείων που ζητούν προσλήψεις για να καλυφθούν τα τεράστια κενά στο ΕΣΥ.
Την κατάσταση αυτή εξήγησε με δραματικό τρόπο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία κάνοντας δραματική έκκληση τόσο από την ΕΡΤ όσο και από την τηλεόραση του OPEN, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στις προσλήψεις νέων γιατρών, οι φάκελοι των οποίων έπειτα από προκηρύξεις είναι υπό εξέταση και επί χρόνια καθυστερούν οι διαδικασίες.
Όπως εξήγησε, πρόκειται για νέους γιατρούς που έχουν γνώση του τι σημαίνει νοσοκομείο, καθώς έχουν πάρει πρόσφατα τις ειδικότητές τους και μπορούν να προσφέρουν άμεσα υπηρεσία αποτελεσματική, σε αντίθεση με τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα που επιστρατεύονται και οι οποίοι, λόγω της δικής τους εμπειρίας στα ιδιωτικά ιατρεία χρειάζονται χρόνο προσαρμογής.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν προτείνει στις συναντήσεις με τους υπουργούς Υγείας την άμεση πρόσληψη, αν όχι και των 5.500 και πλέον γιατρών -τόσα είναι τα οργανικά κενά που έχουν δημιουργηθεί με τα χρόνια λόγω συνταξιοδοτήσεων, αποχωρήσεων κ.λπ.- τουλάχιστον αυτούς που περιμένουν στις λίστες και έχουν ειδικότητες αναισθησιολόγων, πνευμονολόγων, εντατικολόγων και παθολόγων. «Έτσι θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα», είπε, τονίζοντας ότι τα νοσοκομεία χρειάζονται μόνιμο προσωπικό.
Έτσι, είπε η Ματίνα Παγώνη, δεν θα χρειαζόταν να «μαλώνουμε μεταξύ μας οι γιατροί», και φυσικά είπε ξανά «βρισκόμαστε σε πόλεμο και όλοι πρέπει να πάρουμε το όπλο». Ωστόσο, επισήμανε: «Δεν μπορείς να παίρνεις τους γιατρούς από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και τους στέλνεις στη Θεσσαλονίκη».
Ανάλογή ήταν και η θέση του αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργου Ελευθερίου, ο οποίος μέσω της ΕΡΤ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο ώστε να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την πρόληψη μόνιμου προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού. Όπως εξήγησε, με προκηρύξεις για θέσεις με συμβάσεις περιορισμένου χρόνου, γιατροί δεν πρόκειται να πάνε στα νοσοκομεία, αλλά θα προτιμήσουν να φύγουν στο εξωτερικό, όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια.
Επιπλέον, απαντώντας εν μέρει και στους λόγους για τους οποίους πολλοί ιδιώτες γιατροί δεν δέχονται να αφήσουν τα ιατρεία τους και τους ασθενείς τους -που φυσικά τους έχουν ανάγκη- κατήγγειλε ότι οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα που επιστρατεύτηκαν στην προηγούμενη φάση της πανδημίας, δεν έχουν πληρωθεί ακόμη. «Μηδέν», είπε χαρακτηριστικά.
Γεμάτες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα
Την ίδια ώρα η πίεση στα νοσοκομεία όλης της Ελλάδας αυξάνεται πέρα από κάθε έλεγχο.
► Στην Πελοπόννησο, έχει σημάνει συναγερμός στα νοσοκομεία της Πάτρας, το Πανεπιστημιακό στο Ρίο και στον «Άγιο Ανδρέα», όπου οι νοσηλείες έχουν φθάσει σε αριθμούς ρεκόρ και τα διαθέσιμα κρεβάτια διαρκώς λιγοστεύουν.
Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών οι νοσηλείες ασθενών με Covid-19 έχουν φτάσει τις 88 και έχουν γεμίσει οι κλινικές Α΄ και Γ΄ Παθολογική, Οφθαλμολογική και Δερματολογική, ενώ η Β΄Χειρουργική δέχεται «ύποπτα» περιστατικά Covid-19 μέχρι να επιβεβαιωθεί η διάγνωσή τους.
Οι 13 κλίνες της ΜΕΘ είναι ήδη γεμάτες και το νοσοκομείο είναι έτοιμο να θέσει ανά πάσα στιγμή σε λειτουργία και την υπομονάδα Εμφραγμάτων με 6 ακόμα κλίνες που θα μετατραπούν σε ΜΕΘ.
► Στον Βόλο, το «Αχιλλοπούλειο» είναι γεμάτο από ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19. Συνολικά οι ασθενείς αυτοί είναι 113, εκ των οποίων οι 18 εισήχθησαν το τελευταίο 24ωρο. Στις κλινικές και τους θαλάμους αρνητικής πίεσης νοσηλεύονται 105 ασθενείς, έχουν καταληφθεί και τα οκτώ κρεβάτια της ΜΕΘ, ενώ τέσσερις ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
► Στο νοσοκομείο Λαμίας η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Η ΜΕΘ Covid έχει γεμίσει από 11 ασθενείς Covid-19 με ηλικίες από 37 μέχρι 79 ετών. Ακόμη εννέα περιστατικά διακομίστηκαν τον τελευταίο μήνα σε ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων. Επίσης, στο λεγόμενο «Πέτρινο κτίριο» του νοσοκομείου, το μεσημέρι της Δευτέρας έγινα 21 εισαγωγές ανεβάζοντας του ασθενείς με Covid-19 σε 49.
Ξεκινά η «επιστράτευση»
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, σε όλη τη χώρα χρειάζονται περισσότεροι από 150 γιατροί ειδικοτήτων για να καλυφθούν οι ανάγκες και μέχρι στιγμής έχουν προσφερθεί να συνδράμουν μόλις 20 γιατροί.
Τα φύλλα επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, πνευμονολόγων και παθολόγων, αναμένεται ξεκινήσουν να αποστέλλονται από σήμερα, καθώς τα μεσάνυχτα της Δευτέρας έληξε η προθεσμία που είχαν να παρουσιαστούν οικειοθελώς, ωστόσο η διαδικασία δεν θα τους επιτρέψει να αναλάβουν καθήκοντα πριν από την Πέμπτη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας